Far på barsel? Vær fysisk aktiv sammen med din baby

Mange fædre er gode til at tumle og lege vildt med deres barn, fortæller barselsmentor Tina Witt. (Modelfoto) (Foto: Colourbox/Free)

Brug tid på det, du selv har lyst til at lave med barnet, lyder barselsmentorens råd til fædre, der er på vej på barsel.

Når faren skal på barsel, er det oplagt at få en overlevering over barnets daglige rytmer og skemalagte aktiviteter.

Og meget af det er en kæmpestor gave, fordi der er så rigeligt at gøre med at finde hoved og hale i praktikken.

Men man behøver heller ikke bare overtage alle de daglige gøremål, som har fungeret i den første del af barslen.

Det fortæller Tina Witt, som er barselsmentor og indehaver af Sneglehuset. Hun lægger vægt på, at faren finder sin egen måde at være på barsel og har fokus på de ting, han selv har lyst til.

- Det kan godt blive en smule karikeret, hvis faren bare overtager de aktiviteter, som moren har besluttet eller har haft lyst til. Der er det okay at sige, at det ikke lige er det, man har lyst til, siger Tina Witt.

Som barselsmentor oplever hun tit, at fædrene bliver overraskede over, hvor travlt man egentlig har alene med det praktiske omkring at passe barnet.

Men hun ser også en tendens til, at fædrene er gode til at holde fast i de aktiviteter, de selv har lyst til. Og det skal de endelig gøre, lyder hendes råd.

- Fædrene kommer tit og siger, at de for eksempel vil være sikre på, at de kan vandre med deres barn, og derfor skal de have en bæresele, der kan sidde på ryggen, fortæller hun.

Caroline Meldgaard er stifter af platformen Børn i Byen, hvor man kan finde forslag til aktiviteter med sine børn - i alle aldre.

Hun forklarer, at fædrene ofte har lyst til og et behov for at mødes med andre fædre på barsel.

- Det er naturligt, da kvindens univers også ofte handler om amning og kroppen efter fødsel, fortæller hun.

- Der er i de fleste større byer i landet workshops for fædre i blandt andet rytmik, tilføjer hun.

Hun råder til at holde øje med det lokale kulturhus, hvor man ofte vil kunne finde aktiviteter, som er særligt målrettet fædre på barsel.

Barselsmentor Tina Witt oplever, at fysiske aktiviteter, hvor man rigtig kan tumle med sit barn, fungerer rigtig godt til fædrene.

Hun vurderer, at det både hænger sammen med, at børnene typisk er lidt ældre, når fædrene går på barsel, og at fædrene ikke er så bekymrede for "hvad nu hvis, der sker noget".

- Fædrene er ofte glade for fysiske aktiviteter, hvor de kommer ud ad døren. Det kan være, at de selv skal i gang med løbetræning, og så tager de babyjoggeren med, fortæller hun.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/