I dag mister 360 arbejdere på Lindøværftet deres job, og byen Munkebo mister sit livsgrundlag. For mange af de ansatte er Lindø ikke bare det eneste arbejde, de nogensinde har haft - det er hele deres identitet: værftsarbejder, Lindømand, makker.
Et af de mennesker kan være Jimmy Kristiansen. Som klejnsmed på Danmarks sidste store skibsværft er han i samme situation som sine godt 2000 kolleger: Ingen ved, hvem der ryger.
Avisen.dk følger Jimmy Kristiansen, udlært på Lindø for 26 år siden, lige fra han cykler hjemmefra tirsdag morgen, til han stempler ud igen. Måske med en fyreseddel i baglommen, måske ikke.
Et stykke arbejde, der skal udføres
Avisen.dk følger også Kim og Jan Nielsen - to brødre, der begge er fulgt i faderens fodspor: oplært og i arbejde på Lindø. Kim Nielsen er tidligere sjakbajs, Jan Nielsen på efteruddannelseskursus.
"Ja, det gør ondt - efter så mange år, hvor vi har været stolte af at bygge de kæmpe skibe med hjertet og set dem sejle fra Fyns folk ud i verden," som han beskriver følelsen.
På værftet venter mesteren John Christensen. I dag er han fredet, for hans job bliver at uddele omkring to håndfulde fyresedler.
"Selvfølgelig kan man blive rørt af det, men det skal man ikke vise. Det må man ikke som leder. Jeg har et stykke arbejde, der skal udføres," fortæller John Christensen dagen inden.
Om Jimmy, Jan eller Kim får fyresedlen i dag er ikke til at sige, men selvom de slipper, er det en stakket frist. Meldingen fra A.P. Møller-Mærsk er klar: Lindøværftet bliver lukket for altid. I dag er kun første store fyringsrunde. Til efteråret vil kun 500 stadig have ansættelse.
I 2012 ingen.
Lindøværftet stopper bygningen af skibe. For altid.
I morgen tirsdag den 13. april fyrer Danmarks sidste store skibsværft 360 timelønnede - alt fra klejnsmede til svejsere og kantinemedarbejdere. Avisen.dk er til stede og rapporterer løbende.
I dag er årets første fyringsrunde. Om seks uger kommer endnu en, og sidst på efteråret vil blot 500 af de nuværende 2000 ansatte være tilbage. I 2012 ingen.
Medregnet underleverandører vil lukningen ramme op til 6000-8000 danske arbejdspladser.
Værftet, der officielt hedder Odense Staalskibsværft, blev indviet i 1959. Siden 2003 har det haft årlige underskud på i alt 5,5 mia. kroner. Med et statslån på 2,6 mia. flytter ejer A.P. Møller-Mærsk nu skibsproduktionen fra Nordfyn til Asien.
De tomme bygninger bliver forsøgt lejet ud. Der er aftale med skibsreparatørerne Fayard, som medbringer cirka 400 ansatte fra Fredericia, og vindmøllefirmaet Skykon, der vil oprette omkring 200 arbejdspladser.