Mandag bliver der taget hul på næste kapitel i den omstridte sag om gensidig forsørgerpligt, de såkaldte kærestepenge. Nu bliver sagen nemlig anket til landsretten. Det siger Ewa Møller, der er en af de tre kærestepar, der kørte sagen i byretten. Det er dog kun to af parrene, der har valgt at være en del af ankesagen.
- Det var kun første halvleg i byretten, så nu begynder anden halvleg, siger hun.
Det er nu en måned siden, at de tre kærestepar tabte sagen i byretten. Selvom skuffelsen stadig sidder i Ewa Møller, er hun dog klar på at forsøge igen i landsretten.
- Byretten forholdt sig ikke til vores argumenter. Det er meget skuffende, at dommeren ikke havde modet til at stå imod kammeradvokaten og sætte sig ordentligt ind i sagen. Retten blev skræmt af kammeradvokaten, der stod med løftet pegefinger og advarede mod at dømme imod Folketinget. De blev fuldstændig intimiderede, så man kan kun håbe på, at landsretten har mere indsigt i loven, siger hun.
Avisen.dk var til stede, da Christian Danvill, der blev ramt af gensidig forsørgerpligt, modtog afgørelsen i sidste måned.
- Nej for helvede da. Er vi blevet afvist?! Det er jo fuldstændig forrykt, det her, sagde han dengang, da de fandt ud af, at sagen var tabt.
Den forkætrede gensidige forsørgerpligt blev indført i 2014 under S-SF-R regeringen og betød, at kærestepar, der boede sammen, skulle forsørge hinanden. Loven betød for eksempel, at Ewa Møllers kæreste blev påtvunget at bruge sin pensionsopsparing for at forsørge hende.
I alt nåede 7.000 danskere at være omfattet af loven, før den efter megen kritik blev afskaffet 1. januar 2016. Ewa Møller ser det som en forpligtigelse at anke sagen, da hun fastholder, at loven er grundlovsstridig.
- Det er så principiel en afgørelse for danske lønmodtagere, at vi er nødt til at fortsætte, siger hun.
Økonomi kan blive hæmsko
Samtidig med at sagen ankes, søger de om fri proces. Der kan dog gå op mod et halvt år, før man får svar på det. Indtil da har kæresteparrene derfor startet en indsamling for at få dækket omkostningerne.
Målet er 300.000, der er sagsomkostninger, hvis de ikke får fri process. Indtil videre er der blevet indsamlet lidt over 30.000 kroner, og Ewa Møller er overrasket over de mange donorers hjælp.
- Det er mennesker, der ikke har alverden at gøre godt med. Det er folk på kontanthjælp og førtidspension, som giver, hvad de kan. Det er alt fra 50-1.000 kroner, siger hun.