30.000 kroner.
Så meget har tre kærestepar og deres talsmand indsamlet siden tirsdag i forsøget på at skrabe penge sammen til at anke en dom fra byretten om gensidig forsørgerpligt til landsretten.
Byretten nåede frem til, at Folketinget har ret til at pålægge ugifte samlevende kærestepar at skulle forsørge hinanden. Beskæftigelsesministeriet og tre kommuner blev frifundet.
I sagen havde tre kærestepar hævdet, at den omstridte lov om gensidig forsørgerpligt var et brud på grundloven. Men retten valgte altså at frifinde myndighederne.
Parrenes advokat vurderer, at en ankesag vil løbe op i 300.000 kroner i alt, og det er de penge, de tre par nu forsøger at skrabe sammen gennem en online indsamling.
Det vil nemlig have store konsekvenser, hvis dommen ikke bliver anket. Det mener Ewa Møller, der sammen med kæresten Bo Lyngvig er et af de par, der har anlagt sagen.
- Det ville være ren katastrofe, så ville vores grundlov jo være sat helt ud af magt, siger Ewa Møller til Avisen.dk.
Skulle forsørges af kæresten
Ewa Møller mistede sin kontanthjælp, fordi Herning Kommune mente, at hendes kæreste, Bo Lyngvig, med lønnen fra sit job som produktionsleder skulle forsørge hende. Kommunen pålagde også Bo Lyngvig at bruge sin private pensionsopsparing til at forsørge kæresten.
Ewa Møller er sikker på, at det vil få store samfundsmæssige konsekvenser, hvis dommen fra byretten får lov til at stå ved magt.
- I byretten har man fastslået, at grundloven kun er retvisende. Det vil sige, at den kun er vejledende og ikke en direkte lov, man skal rette sig efter. Følgerne bliver derfor, at der bliver indført gensidig forsørgerpligt i meget bredere grad, end vi har set indtil nu. Det lagde Kammeradvokaten selv op til under retssagen, siger hun og giver et eksempel:
- Det kunne være voksne børn, der skal forsørge deres gamle forældre, der bor på plejehjem.
Skal træffe beslutning inden mandag
Sideløbende med indsamlingen vil parrene søge om fri proces til at føre retssagen, men det kan være en langsommelig proces. Og faktisk skal beslutningen om en anke eller ej træffes allerede i morgen mandag inden klokken 9.
- Det tegner til, at vi anker, men vi venter på et svar fra vores advokat, fortæller Ewa Møller.
Hun tror på, at landsretten vil komme frem til et andet resultat end byretten.
- Jeg tror, at dommerne i landsretten har en lidt større faglig viden end dem i byretten, siger Ewa Møller.
Den gensidige forsørgerpligt blev indført af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative som del af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) kontanthjælpsreform fra 2013. Flere tusinde par gik ned i indtægt som følge af loven.
Efter voldsom kritik blev lovændringen om gensidig forsørgerpligt skrottet igen med virkning fra 1. januar 2016. Den holdt dermed kun i to år, men mindst 7000 par nåede at være omfattet af loven.