DI vil forhandle med fagbevægelsen om udenlandsk arbejdskraft
I dag ligger beløbsgrænsen for at få opholds- og arbejdstilladelse på 418.000 kr. om året, og den vil regeringen og arbejdsgiverne gerne have sænket til 325.000 kr. for at lokke flere faglærte til Danmark. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix/arkiv
Arbejdsgiverne og regeringen vil gerne sænke den nuværende beløbsgrænse for, hvornår virksomhederne kan hente arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU. Fagbevægelsen siger nej, men nu kommer DI fagbevægelsen i møde med et nyt forslag.

Spørgsmålet om at hente arbejdskraft i lande uden for EU har de seneste måneder skabt stor diskussion, både på Christiansborg og blandt arbejdsmarkedets parter. Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Arbejdsgiverne og regeringen vil gerne sænke den nuværende beløbsgrænse for, hvornår virksomhederne kan hente arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU såsom Ukraine, Pakistan og Filippinerne.

I dag ligger beløbsgrænsen for at få opholds- og arbejdstilladelse på 418.000 kr. om året, og den vil regeringen og arbejdsgiverne gerne have sænket til 325.000 kr. for at lokke flere faglærte til Danmark.

Rød blok, Dansk Folkeparti og fagbevægelsen siger imidlertid nej tak. De mener, at der stadig er hjemlige ledige, som virksomhederne skal bruge, før de begynder at overveje at hente udenlandsk arbejdskraft. Den seneste måneds tid har fagbevægelsen inklusive ingeniørforeningen IDA kørt kampagne mod regeringens og erhvervslivets planer.

Men DI kommer nu fagbevægelsen i møde med et forslag om i fællesskab at indhegne ordningen, så antallet af udlændinge begrænses.

"Lad os dog sætte os sammen og finde en løsning, der kan sætte en sikkerhedssele på ordningen. Vi kunne f.eks. diskutere at hæve beløbsgrænsen til 340.000 eller 345.000 kr. og sætte et loft på, så der højst kan komme 7.000-8.000 faglærte ind på denne måde. Lad os lave en forsøgsordning på to år og se, hvordan det virker," siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI, til Ugebrevet Mandag Morgen.

3F er som udgangspunkt positiv over for at diskutere en forsøgsordning.

"Hvis vi kan hegne beløbsordningen ind, så den giver god mening for alle, vil jeg gerne diskutere den med arbejdsgiverne. Men det er på betingelse af, at der samtidig laves forpligtende aftaler om at gøre noget ekstra for 'de sidste', altså dem vi allerede har, som er arbejdsløse," siger 3F formand Per Christensen.