Arbejdsgivere skændes højlydt om praktikpladser: "Skandaløst og dybt uretfærdigt"
SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore medlemsvirksomheder, kritiserer nu den trepartsaftale, som trådte i kraft 1. januar i år. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix/arkiv
Trepartsaftale om at skaffe flere praktikpladser er skruet forkert sammen, lyder kritikken nu fra en af de mindre arbejdsgiverorganisationer.

De faglige organisationer og arbejdsgiverne lavede for halvandet år siden en trepartsaftale om at skaffe flere praktikpladser. Aftalen trådte i kraft 1. januar i år og skal sikre mellem 8.000 og 10.000 flere praktikpladser frem mod 2025.

Men aftalen bliver nu kritiseret voldsomt af en af de mindre arbejdsgiverorganisationer, SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore medlemsvirksomheder, der har langt flere lærlinge end det generelle niveau i Danmark. Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

"Aftalen er uambitiøs og forkert skruet sammen. Det her får vi ikke mange flere praktikpladser ud af," siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark, til Mandag Morgen.

Manglen på praktikpladser har ligget på mellem 10.000 og 12.000 de seneste 6 år. Seneste opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der i øjeblikket mangler godt 11.000 praktikpladser.

Skuffende bonusordning

SMVdanmark er især skuffet over den bonusordning, som den nye aftale indeholder. Ordningen belønner de virksomheder, der hidtil ikke har haft lærlinge, mens de virksomheder, der igennem mange år har taget uddannelsesansvar og har haft lærlinge, ikke belønnes.

"Det er skandaløst og dybt uretfærdigt, at man på denne måde straffer de virksomheder, der i en årrække har taget ansvar for uddannelse af de nye generationer, mens de uansvarlige får belønning for nu endelig at tage ansvar. Det skaber bestemt ikke stor motivation for at påtage sig et ekstra ansvar hos de mange virksomheder, der allerede har taget ansvar de senere år," siger Jakob Brandt, der vil have ordningen udsat og forandret, så den belønner de rigtige.

"Ordningen er håbløs bureaukratisk. Vores virksomheder forstår den ikke, og de kan ikke finde ud af de komplicerede beregninger, der ligger til grund for målkravene. Ordningen er samtidig uretfærdig og demotiverende og vil derfor ikke komme til at løfte antallet af praktikpladser væsentligt," siger Jakob Brandt.

DI er tilfreds

I DI er der imidlertid tilfredshed med aftalen.

"Aftalen med de nye minimumskrav er jo et kraftigt signal til dem, der tager mindst ansvar, om at løfte noget mere," siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI, der ikke mener, at SMVdanmarks kritik er velanbragt.

"De nye måltal går ud på at sige til de virksomheder, der gør for lidt, at nu skal I gøre noget mere. Og så skal vi samtidig sige til dem, der i forvejen gør mere, at det ikke betyder, at de nu skal slække eller hvile på laurbærrene. Det er ikke sikkert, at det er nok, det må vi følge med i. Men vi lagde meget vægt på, at den trepartsaftale ikke bare blev endnu et måltal, men at den skulle følges til dørs med pisk og gulerod," siger Kim Graugaard.

Også i fagbevægelsen er man tilfreds med aftalen.

"Jeg har indgået aftalen i tillid til, at begge parter lever op til ambitionerne. Vi vil følge det rigtig tæt, i takt med at aftalen skal implementeres. Vi vil være ekstremt opmærksomme på, om man taber kadence. Men mit korte svar er, 'ja, jeg tror på det', ellers ville jeg aldrig have skrevet under," siger forbundsformand i 3F, Per Christensen, til Ugebrevet Mandag Morgen.