Ny ordning: Giv din arbejdsplads karakter
En karakterordning til arbejdspladsen vil forhåbentlig være med til at fremhæve de gode eksempler på arbejdsglæde, håber Kaare Danielsen, direktør i Jobindex. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix/Arkiv
Jobindex har lanceret en ordning, hvor nuværende og tidligere medarbejdere kan give karakterer til arbejdspladser.

En ny ordning på jobportalen Jobindex gør det nu muligt at give arbejdspladser karakterer.  

Her anmelder man på en skala fra et til fem virksomheden på parametre som eksempelvis ledelse, kultur og arbejdsmiljø. 

Ifølge direktør i Jobindex, Kaare Danielsen, giver det god mening med en karakterordning.

 - Det er noget, vores brugere er meget interesseret i. Når man søger job, kigger man først og fremmest på, om stillingen er interessant. Men det næste spørgsmål er så, hvilken arbejdsplads, kommer man ind i, siger Kaare Danielsen til Avisen.dk.

- Vi håber også på, at man kan skubbe virksomhederne til at blive bedre. Generelt er arbejdspladserne i Danmark rimeligt gode. Folk er ret glade for dem. Det er noget af det, vi har fundet ud af. Men selv de bedste arbejdspladser har medarbejdere, der er utilfredse. Derfor håber vi, at det her vil øge opmærksomheden på arbejsdglæde og medarbejdstilfredshed. Men vi vil ikke hænge nogen ud, men derimod fremhæve de gode eksempler, siger Kaare Danielsen.

Karakterportalen gik i luften for 14 dage siden. Der er efterfølgende kommet 2.000 evalueringer af diverse arbejdspladser.

Vil forhindre misbrug

Kaare Danielsen fortæller, at man ikke kan være sikker på, at ordningen kan misbruges, men at muligheden for at opdage det er meget stor. 

- Vi forsøger at få en ret stor volumen i evalueringerne. Vi bruger også data fra flere forskellige kilder, hvilket gør det nemt at selektere, hvis noget ikke passer sammen. Vi kigger også på, om noget virker koordineret eller manipulerende - det kan være, hvis der pludselig kommer mange evalueringer på samme tid, siger Kaare Danielsen.

Derudover fortæller Kaare Danielsen, at man er meget forsigtig i beregningerne af karakteren. Der skal en vis mængde evalueringer til, før at yderkaraktererne på skalaen begynder at tælle med. Derfor vil et og femstjernede anmeldeser først dukke op, når det samlede antal anmeldelser er højt nok.

- Alle kan anmelde, og det er anonymt, men man skal have en profil for at anmelde. Derudover spørger vi, om folk arbejder eller har arbejdet pågældende sted, for det er hensigten. Vi tjekker også samtlige evalueringer igennem. Det er for at se, om de handler mere om, at man ikke kan lide virksomhedens produkt, de kan være injurierende eller bruge et grimt sprog, siger Kaare Danielsen.

De unge er mere glade

Evalueringerne tegner et billede af, at unge under 30 år generelt er gladere for deres arbejde. I gennemsnit giver de fire stjerner, mens dem over 50 år er nede og give tre stjerner i gennemsnit.

- Det er nok et udtryk for, at de er nemmere at begejstre. Her hos Jobindex er det de unge, der laver fredagsbar, sjov og ballade. Der er god stemning, og de har det rigtig sjovt. I afdelinger, hvor folk er lidt mere oppe i årene, har man det også hyggeligt, men på en lidt anden måde. Man er måske lidt mere forvent, siger Kaare Danielsen.

Geografisk er det sjællænderne, der giver de bedste karakterer, men jyderne er lidt mere afdæmpede. Statistikken på de første 2.000 anmeldelser viser også, at der ikke er forskel på mænd og kvinders vurderinger.

DA: Italesæt problemerne

Hos Dansk Arbejdsgiverforening tror man ikke, at det gavner særlig meget, hvis virksomhederne kan anmeldes anonymt. Arbejdsmiljøchef Christina Sode Haslund opfordrer til, at man italesætter problemer igennem de kanaler, der er, så problemerne kan blive løst sammen. Det kan eksempelvis være tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanten eller ledelsen selv. 

- Grundlæggende set har både ledelsen og medarbejderne et ansvar for at løse problemer på arbejdspladsen sammen. De løses bedst i fællesskab. DA er optaget af et rigtig godt arbejdsmiljø, og det er virksomhederne også. De har en interesse i, at medarbejderne trives, og de gør rigtig meget på det private, organiserede arbejdsmakred for at sikre det. Men virksomhederne kan ikke løse problemer gennem anonyme anmeldelser på nettet, siger Christina Sode Haslund.