EU-Kommissionen vil øge antallet af kræftscreeninger for brystkræft, livmoderhalskræft og tyktarmskræft.
Det skal øge chance for at overleve og mindske følgeskaderne.
Det fastslår EU-kommissæren for fremme af europæisk levevis, Margaritis Schinas, i forbindelse med lanceringen af forslaget tirsdag i Bruxelles.
EU-Kommissionens forslag vil åbne for en finansiering på mere end 700 millioner kroner fra to puljer. Det skal øge screeningerne på tværs af EU.
- I de seneste to år har covid-19 kostet på forebyggelse af kræft, opdagelse af kræft og diagnosticering. Men hvis kræft bliver opdaget hurtigere, kan det gøre en stor forskel i forhold til behandlingsmuligheder og chancerne for at redde liv, siger EU-kommissæren.
Ifølge EU-Kommissionen blev 2,7 millioner EU-borgere diagnosticeret med kræft i 2020. Og mere end 1,3 millioner døde som følge af kræft samme år.
Målet med forslaget er at øge screeningerne for udbredte kræftsygdomme, som står for næsten 55 procent af de nyopdagede tilfælde hvert år.
Konkret vil EU-Kommissionen blandt andet udvide målgruppen for screening for brystkræft. Gruppen skal fremover inkludere kvinder fra 45 år til 74 år. I dag er målgruppen fra 50 til 69 år.
Ud over at øge screeningerne for brystkræft, livmoderhalskræft og tyktarmskræft vil EU-Kommissionen også mere præcist søge efter andre kræftformer.
Det skal ske ved at udvide specifikke målgrupper for screeninger for lunge-, mave- og prostatakræft. Eksempelvis vil man teste rygere mellem 50 og 75 år for lungekræft.
I Kræftens Bekæmpelse har man ikke lagt sig fast på, om det er en god idé at udvide målgruppen for screening for brystkræft.
Det er op til sundhedsmyndighederne herhjemme at foretage den vurdering, lyder det fra projektchef og overlæge Janne Bigaard.
- Især i den ældre aldersgruppe vil der være små knuder, som måske aldrig når at få betydning i kvindens liv. Så man kan diskutere, om man skal forsøge at finde dem, for kvinden når måske aldrig at blive alvorligt syg af det, siger hun.
Det kan ifølge overlægen også blive vanskeligt at finde mere mandskab til at stå for ekstra screeninger.
Allerede i dag er der ifølge Janne Bigaard regioner, der halter bagefter med at tilbyde screening til kvinder i målgruppen hvert andet år.
- Så hvis man udvider målgruppen, vil det naturligvis være en ekstra udfordring, siger hun.
Forslaget skal godkendes af EU-landene, før det kan træde i kraft.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.