Hver eneste dag er landets medier fulde af historier, der bygger på forskellige undersøgelser om alt mellem himmel og jord. I går tiltrak særligt en undersøgelse sig opmærksomhed – Sundhedsstyrelsen undersøgelse af unges sexvaner.
En af historierne fra undersøgelsen var historien om, at mere end hver anden ung mand mellem 15 og 24 ikke kan acceptere homoseksuelle. Men holder historien vand, eller er det endnu et eksempel i rækken af, hvad medieforsker, ekspert i undersøgelser og ekstern lektor ved Århus Universitet, Preben Sepstrup, opfatter som kritikløst gengivede undersøgelser i medierne.
»Jeg ved ikke, hvordan undersøgelsen af de unges sexvaner helt præcis er lavet, men umiddelbart virker det som om, der er noget galt,« siger Preben Sepstrup.
Nemt at misforstå
Konkret er de flere end 3.000 unge, der medvirkede i undersøgelsen, blevet spurgt, om de kan acceptere sex mellem to personer af samme køn – et spørgsmål der, ifølge Preben Sepstrup, kan misforstås.
»Jeg kunne godt forestille mig, at mange har opfattet spørgsmålet som et spørgsmål om, hvorvidt de selv kunne finde på det, specielt når så mange af de andre spørgsmål i undersøgelsen går på den enkeltes personlige oplevelser,« siger Preben Sepstrup og fortsætter:
»Hvis man i stedet havde spurgt: Kan du acceptere, at mange danskere er homoseksuelle eller er det o.k. at folk er homoseksuelle , tror jeg, resultatet havde været et helt andet. Så var det måske 90 procent, der havde været positive over for homoseksuelle. Giv mig et kvarter, og så skal jeg lave et spørgeskema, hvor jeg kan få folk til at svare, hvad jeg gerne vil have dem til.«
Alarmklokkerne ringer
Henning Bergenholtz, der er professor ved Århus Handelshøjskole, mener, at undersøgelsen fra Sundhedsstyrelsen er så overraskende, at det burde få alarmklokkerne til at ringe.
»Umiddelbart ville jeg have troet, at der var tale om en undersøgelse, der byggede på 30 tilfældigt udvalgte mennesker, og ikke på flere end 3000 mennesker. Det lyder seriøst, men der er mange mulige fejlkilder i den slags undersøgelser, og man skal være meget varsom, når man fortolker dem,« siger Henning Bergenholtz.
Undersøgelsen har Sundhedsstyrelsen lavet i samarbejde med Institut for Sociologi på Aalborg Universitet. Tovholder på undersøgelsen er lektor i sociologi Lisbeth B. Knudsen.
Tror du, svaret havde været det samme, hvis man havde spurgt: Mange danskere lever i dag i et homoseksuelt forhold. Kan du acceptere det?
»Det havde det måske ikke. Jeg ved det ikke. Men jeg indrømmer, at resultatet var meget overraskende i forhold til, hvad jeg havde forventet og det billede, jeg generelt har af unge.«
I en pressemeddelelse satte Landsforeningen for bøsser og lesbiske (LBL) i går spørgsmålstegn ved undersøgelsen – særligt ved udformningen af selve spørgsmålet.