Når en sag er brændt sammen, løber politikerne ud i flok og råber "kommission". Sådan lyder det knastørt fra en tidligere topembedsmand oven på dagen, hvor en ny kommission ser ud til at se dagens lys. En betalingsringserstatsnings-kommission.
"Det er ofte sådan, at politikerne slet ikke er bevidste om, hvad der faktisk foregår af undersøgelser og analysearbejde i ministerier og udvalg, før de nedsætter endnu et udvalg eller en kommission," fortæller embedsmanden.
Den nye kommission skal undersøge trængselsproblemerne i hovedstaden. Den får til opgave at finde alternativer, nu hvor betalingsringen ikke blev sluttet.
"Jeg frygter da lidt, at kommissionen bliver en syltekrukke. Der må ikke gå år, før vi ved, hvad der skal ske med trafikken i København," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.
Kommissionen får en konkurrent med flere år på bagen. For mens regeringen piller betalingsringen ned, arbejder en gruppe kyndige embedsfolk og eksperter i Transportministeriet med planen "En grøn trafikpolitik". Det har de sådan set gjort siden 2009. Her besluttede alle partier på nær Enhedslisten, at trafikproblemerne i Danmark skulle undersøges grundigt.
"Det bliver ikke en parallelkommision, det bliver en anden kommission," sagde transportminister Henrik Dam Kristensen kort, inden han haster til møde i Finansministeriet.
Hvad er så forskellen på de to ting. Der kører jo arbejde på området allerede i dag?
"Der kommer til at køre et nyt arbejde," lyder det fra Henrik Dam Kristensen.
For et par måneder siden udkom første delrapport af det strategiske analysearbejde fra 2009, og i 2013 skal hele arbejdet være færdigt. Her skal der fremlægges løsninger på fremtidens trafikudfordringer for hele trafikområdet i Danmark; heriblandt hovedstadens trængselsproblemer.
"Jeg tror ganske enkelt ikke, de er klar over, at der er allerede er sat det arbejde i gang," argumenterer den tidligere topembedsmand.
Transportminister Henrik Dam Kristensen er lidt mere konkret efter mødet i Finansministeriet.
"De to ting kan godt komme til at spille ganske udmærket sammen. Jeg tror i øvrigt, at der er noget arbejde fra det (nuværende strategiske analysearbejde, red.), der godt kan bruges i kommissionens arbejde," siger ministeren.
Så bryder en anden minister ind. Finansminister Bjarne Corydon.
"Jeg synes også, man må sige, at debatten har vist to ting. For det første, at alle andre end Venstre er enige om, at der er problemer med trængslen i København. For det andet, at alle eksperterne ikke er enige," siger han.
I delrapporten fra gruppen i Transportministeriet, der siden 2009 blandt andet har arbejdet med spørgsmålet om trængslen i København, er der fremkommet følgende tanker:
Havnetunnel, letbane langs Motorring 3, flere spor på Motorring 4, en mulig Motorring 5, bedre S-togstrafik, mere metro, om- og udbygning af Hovedbanegården samt meget mere.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.