Sænk elevernes lønninger og opret flere praktikpladser til de 10.000 unge, der lige nu ikke kan komme videre med deres erhvervsuddannelse.
Det er kuren ifølge tænketanken DEA, der påpeger, at de danske virksomheder betaler dobbelt så meget for elever, som i Tyskland og Østrig, hvor systemerne er nogenlunde tilsvarende.
De dyreste danske lærlinge og praktikanter koster eksempelvis 70 kroner mere i timen end deres kammerater i Tyskland.
Men hos Erhvervsskolernes Elevorganisation er formand Morten Ryom rystet over forslaget om at skære i lønnen.
- Vores lønniveau er i forvejen ret lavt i forhold til resten af befolkningen. En førsteårslærling inden for Dansk Metal tjener for eksempel kun 62,7 kroner i timen. Og ni ud af ti arbejdsgivere siger, at lønnen ikke er så stort et problem, siger han til Newspaq.
DEA's analyse er baseret på tal fra Eurostat, der sammenligner udgifter til ansatte og sociale bidrag inden for fremstilling, bygge og anlæg, privat service, hotel/restaurant og transport.
Og tænketanken kalder det "rimelig belyst", hvordan lønomkostninger og konkurrenceevne gennem efter årtusindskiftet til især tyskernes fordel, hvor elevlønnen er nede på 62 kroner.
- Hvis vi gennem hele vores uddannelse skulle så langt ned, så ville det betyde, at man måske skulle sælge sin bil og ikke være så fleksibel i forhold til, hvor man arbejder henne. Og udgifterne til bolig og mad bliver jo hellere ikke lavere af den grund, siger Morten Ryom.