Ekspertens gyldne råd: Sådan undgår du stress før, under og efter ferien

Chefpsykolog hos konsulentfirmaet Hartmanns giver råd til, hvordan man undgår stress, når man skal på ferie. (Foto: Foto: Jeppe Carlsen (modelfoto) og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Sommerferien er over os, men langt fra alle får koblet ordentligt af på ferien. Det er vigtigt, at vi både har fokus på, hvordan vi undgår stress før, under og efter ferien.

De fleste af os kender sikkert til, at tiden lige inden ferien er hektisk og stressende. Mange ting skal ordnes, og mail-indbakken skal tjekkes, inden ferien for alvor begynder. Det kan være svært at lægge arbejdet helt fra sig, og som medarbejder kan man føle et behov for at være til stede over for kolleger og kunder i løbet af sin ferie.

Ifølge Louise Dinesen, chefpsykolog hos konsulentfirmaet Hartmanns, flyder arbejdslivet og det private liv ofte ud i et.

Det betyder, at mange tager arbejdet med hjem. Der er nemlig ikke en naturlig skillelinje mellem arbejde og privatliv længere. Vi har en tendens til at lade jobbet rumstere i baghovedet, mens vi ligger ved stranden med familien. 

Louise Dinesen har dog nogle råd til, hvordan man bedst undgår stress inden, under og efter ferien.

Det er et fælles ansvar at sørge for en god feriekultur

Ifølge Louise Dinesen lægger vi alt for ofte ansvaret for at få koblet ordentligt af i ferien over på den enkelte medarbejder, men faktisk er arbejdspladsen mindst lige så ansvarlig for at have en ordentlig feriekultur. En kultur, der gør, at man som medarbejder i ro og mag kan gå på ferie og vende tilbage til jobbet uden at blive kastet ud i alverdens opgaver med det samme.

- Arbejdspladsen skal også tage ansvar. Det er på arbejdspladsen, at man bør tale om, hvilken feriekultur man gerne vil have. Man bør tale om, hvordan man går fra på ferie, hvordan man kommer tilbage ferie, og hvad man kan tillade sig under ferien, siger Louise Dinesen til Avisen.dk.

Louise Dinesen slår dog fast, at ferier ikke hjælper på alt. 

- Det er rigtig vigtigt at restituere, når man er på ferie. Man skal have fred fra indtryk og beslutninger. Men hvis vi resten af året er under konstant pres, så hjælper ferier ingenting, siger hun.