En 20-årig mands skudmassakre på en skole i Connecticut fredag har fået debatten om USA's våbenlov til at blusse op igen.
Men ifølge Mads Fuglede, der er USA-ekspert og ph.d.-stipendiat fra Københavns Universitet handler det også om, at det psykiatriske system i USA ikke er godt nok til at opdage de psykisk syge.
- Det går typisk igen i de her skoleskyderier, at gerningsmanden er psykisk syg og ikke har fået behandling, siger han til Ritzau.
- Og man hører ofte, at det amerikanske behandlingssystem ikke er godt nok til at samle folk op, der har brug for hjælp, tilføjer han.
Derfor kommer der mere og mere fokus på, hvad det er, psykiatrien kan gøre for, at det ikke sker igen, hver gang der er en episode som den på Sandy Hook Elementary School fredag.
Men det er våbenloven, der fylder i mediebilledet dagen derpå.
New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, kræver, at Præsident Barack Obama gør en reel indsats for at få skærpet loven. Og præsidenten har selv været ude og fordømme, at USA har for mange skoleskyderier.
Men Mads Fuglede tvivler på, om Obama vil tage kampen op.
- Han er genvalgt og skal ikke stille op igen. Så nu er det i hvert fald mindre farligt for ham at kaste sig ud i. Men på den anden side skal man bruge politisk kapital, hvis man vil noget, forklarer Fuglede.
- Så Obama kan vurdere, at det koster ham for meget at få gennemført. Han skal jo også have et flertal i Kongressen til at stå bag, tilføjer han.
Amerikanerne anser det som deres føderet at bære våben, og nye meningsmålinger viser, at der stadig er massiv opbakning til at eje et, hvilket gør en lovændring fuldstændig utænkelig.
- Hvis han fornemmede, at der var en mulighed for det, og det kunne gøres uden de store gennemslagskampe i lyset af episoden i Connecticut, så er der en mulighed for, at han vil gøre det.
- Men det kan maksimalt blive til en stramning, siger Mads Fuglede.
Derudover nævner han, at man skal huske på, at amerikanerne adskiller sig fra europæerne ved, at de fleste af dem nok bare er blevet bekræftet endnu mere i, at de skal have ret til bære våben efter skudepisoden.
De vil nemlig kunne forsvare sig selv, hvis det skulle ske for dem.
/ritzau/