Der er ingen grund til at frygte kollegaers fordømmende blikke, når du dropper sne og slud og tager en hjemmearbejdsdag.
Det viser en undersøgelse, hvor otte ud af ti adspurgte vender tommelfingeren opad i spørgsmålet.
”Der har været en sejlivet fordom om, at hjemmearbejdsdagene i virkeligheden gik med, at folk ordnede vasketøjet og gik tur med hunden. Den myte er der skudt en hvid pil efter,” siger Birgitte Meisner Nielsen, souschef i HR & Arbejdsmiljø, Dansk Erhverv.
Det glæder hende, at fordommene er på retræte.
”Muligheden for at arbejde hjemme og den fleksibilitet, det giver den enkelte, er et gode for rigtig mange,” siger Birgitte Meisner Nielsen.
Arbejdspsykolog Anton Eg fra Arbejdspsykologisk Center er enig.
”Hvis du ellers kan strukturere dine hjemmearbejdsdage, er de en reduktion af stress i hverdagen, fordi du er fri for transporten til og fra arbejde, og på grund af den frihed, de giver. Det er absolut et gode, vi skal se på at få udbygget,” siger Anton Eg.
770.000 danskere gør det!
Analysebureauet Wilke spurgte 266 almindelige danskere, for hvem hjemmearbejdsdage var relevante, om kollegaernes hjemmearbejdsdage irriterede dem.
Mens 223 personer svarede nej, var der kun 28 personer – cirka hver tiende – der blev irriterede, når kollegaerne slæbte computeren med hjem.
”Det her fortæller, at arbejdspladserne bakker op om hjemmearbejdsdage. Det er positivt,” siger Anton Eg.
Resultatet er ikke mindst interessant, fordi antallet af danskere, der arbejdede hjemmefra, har været stigende i mange år.
I 2000 havde 550.000 danskere mindst én hjemmearbejdsdag i løbet af fire uger. I 2011 gjaldt det over 770.000 danskere.
Pjækkemyte
Men mange af os har det faktisk halvskidt med hjemmearbejdsdagene. Vi frygter, at kollegaerne oplever dem som pjæk, forklarer Anton Eg:
”Mange får dårlig samvittighed. Det handler om, at man gerne vil have, at det er synligt over for kollagerne, at man trækker sin del af læsset. Når synligheden ikke er der, kan man have problemer med, om kollagerne synes, man driver den af.”
Hjemmearbejdsdage er nok et gode, men skal ikke være et tagselvbord af frihed, siger Birgitte Meisner Nielsen på vegne af arbejdsgiverne.
Hun påpeger et behov for faglig såvel som social kontakt med kollegaerne, chefen og arbejdspladsen.
”Den skal man naturligvis sikre. Når det er sagt, er det – også set med arbejdsgiver-øjne - et gode, fordi man får motiverede medarbejdere ved at udvise fleksibilitet. Arbejdsgiverne kan så forvente, at det også gælder den anden vej,” siger Birgitte Meisner Nielsen.