DK sender psykisk skadede soldater i krig

Flere soldater i Afghanistan sendt afsted med posttraumatisk stress.
Danske soldater på mission i Afghanistan.
Danske soldater på mission i Afghanistan. Foto: Niels Hougaard / POLFOTO

I flere år er danske soldater blevet sendt til krigszoner, uden man i forsvaret har været sikker på deres psykiske tilstand.

Det skriver Politiken.

En rapport viser, at 3,3 procent af de, der blev udsendt til Afghanistan mellem februar og august i 2009, havde symptomer på posttraumatisk stress (PTSD), inden de tog afsted. Derudover havde hele ni procent symptomer, der lå under grænseværdien for PTSD, men som altså stadig havde alvorlige symptomer.

"Det er ikke hensigtsmæssigt at sende soldater af sted, der har det rigtig skidt, allerede inden de tager af sted," siger Mette Bertelsen, psykolog ved Militærpsykologisk Afdeling i Forsvaret.

I forsvaret erkender man problemet. Reaktionen bliver at lave "en styrket udvælgelse", hvor håbet er opdage de psykisk skadede soldater.

"Øvelsen er nu at foretage en psykologisk vurdering af den enkelte soldat for at se, om han er klar til at tage af sted og på den måde lave et finmasket net under ham," siger Mette Bertelsen.

Selv med en øget indsats, er det dog langt fra sikkert, at man kan fange alle tilfælde af psykisk ustabilitet i soldaterne, inden de sendes ud.

"Menneskets psyke er mere kompliceret end som så. Men det her er noget, som vi har ønsket i lang tid. Det er bare først nu, at forsvaret har fundet en model, som kan bruges til at vurdere soldaterne," siger formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening Flemming Vinther.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.