En glad og meget loyal medarbejder, der kun har haft én sygedag det seneste år. Sådan beskriver en direktør en psykisk sårbar medarbejder, som har arbejdet i hans virksomhed i omkring et år.
- Det betyder meget for hende at have fået den her mulighed, og det øger jo både arbejdsglæden og loyaliteten, siger direktøren for en mindre grossistvirksomhed i Midtjylland.
Af hensyn til medarbejderen ønsker han at være anonym, men Avisen.dk er bekendt med hans og virksomhedens navn.
Næsten fire ud af ti danske lønmodtagere er i høj eller nogen grad betænkelige ved at skulle arbejde sammen med et menneske, der har en kronisk psykisk lidelse, viser en ny undersøgelse.
Men det skal ikke forhindre arbejdsgiverne i at give de psykisk sårbare en mulighed på arbejdsmarkedet, mener direktøren.
- Man skal ikke være bekymret for, hvad de andre medarbejdere tænker. Det er arbejdsgiverens opgave at sætte dem ind i, hvad det er for nogle hensyn, der skal tages, og at få dem til at bakke op, siger han.
En del af teamet
I grossistvirksomheden gav det ingen problemer med de øvrige ansatte, da de for et år siden valgte at ansætte en psykisk sårbar i fleksjob.
- De har taget rigtig godt imod hende som en del af det team, der får virksomheden til at fungere, siger direktøren.
Både ledelse og medarbejdere tager gerne de nødvendige hensyn.
- Hvis vi har en travl dag, gør vi meget ud af at sige til hende, at det ikke gør noget, hvis hun ikke når at få alle ordrerne af sted i dag, siger han.
Men den psykiske sygdom fylder ikke særligt meget.
- I dagligdagen henvender vi os ikke til hende som en psykisk syg person, for vi skal jo ikke sygeliggøre hende, siger han.
Taler ikke om det
I et interview med Avisen.dk efterspørger maniodepressive Mikaela, at kollegaerne spørger ind til den psykiske sygdom.
Men i den midtjyske grossistvirksomhed taler de ikke om medarbejderens psykiske problemer.
- Jeg oplever ikke, at hun har behov for at tale om sine problemer med os, siger direktøren, der ikke selv ville bryde sig om at blive spurgt, hvordan det går derhjemme med konen.
- Det ville være grænseoverskridende, så det vil jeg heller ikke udsætte mine medarbejdere for, siger han.