DI advarer: Mangel på arbejdskraft kan være rundt om hjørnet

Inden for en kort periode kan den danske økonomi overophedes, skriver Dansk Industri i en analyse.

Den danske økonomi befinder sig i en situation, der hurtigt kan ende med en overophedning, hvor virksomhederne ikke kan skaffe medarbejdere nok, og lavere vækst.

Det advarer Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri, om i Berlingske.

- Det er nu, vi nærmer os en overophedning.

- Inden for en forholdsvis kort tidshorisont kan vi komme i en situation, hvor vi er nødt til at stramme finanspolitikken.

- Det vil være ulykkeligt, men det kan vise sig at være nødvendigt, hvis vi ikke kan skaffe de hænder og hoveder, der er behov for, siger han.

En ny prognose fra Dansk Industri viser ifølge Berlingske, at beskæftigelsen i Danmark vil vokse med 36.000 i 2018 og 31.000 i 2019. Den udvikling drives i høj grad af udenlandsk arbejdskraft.

I 2017 voksede beskæftigelsen med 45.000 personer.

Ledigheden var i april 2008 - kort før finanskrisen - omkring 65.000, mens den i dag er 113.000. Karsten Dybvad mener, at en farlig overophedning af den danske økonomi ligger mellem de to tal.

- Det er svært at sige nøjagtig, hvornår vi havner i en overophedning.

- Og når vi først er der, kan det være for sent med initiativer, der øger arbejdsudbuddet, siger han til Berlingske.

Hos fagbevægelsen mener man, at de reformer, der er gennemført de seneste år, er nok til at imødekomme efterspørgslen på arbejdskraft de kommende år.

Det siger Allan Lyngsø, cheføkonom i LO.

- Til forskel fra for ti år siden ser vi en markant stigning i arbejdsstyrken, fordi der har været så stort fokus på det.

- Og det giver plads til den robuste fremgang i beskæftigelsen, som vi har set, og det mener vi fortsat, at der vil være plads til i de kommende år, siger han til Berlingske.

/ritzau/