GUIDE Hvad bør jeg få i løn?
De fleste unge arbejder i deres fritid for at få lidt flere lommepenge eller som supplement til SU’en. Men hvad bør unge under 18 år få i løn? Avisen.dk giver overblikket.

Hvis man som ung gerne vil tjene lidt flere penge ved siden af skolegangen, er der rig mulighed for det i Danmark. Man kan faktisk arbejde allerede, fra man er 13 år gammel.

Dog er der visse begrænsninger, som du kan læse mere om i Avisen.dk's guider her

Men hvor meget tjener jeg som ungarbejder? Det er et spørgsmål, der hyppigt dukker op, og derfor giver Avisen.dk dig en udførlig guide.

Alle tal i artiklen er senest opdateret februar 2018.  

Hvad er mindstelønnen i Danmark?

I Danmark har vi ikke en mindsteløn ved lov. I stedet er der en lang række overenskomster på forskellige områder, der dækker forskellige arbejdsopgaver og sikrer en minimumsløn. 

De forskellige overenskomster er indgået af diverse fagforbund som 3F, FOA og HK.

Derfor kan det godt betale sig også som helt ung at blive medlem af en fagforening, da man derigennem er sikret, at man får den løn, man skal have for sit arbejde.

Hvis arbejdsgiveren ikke følger overenskomsten, risikerer man nemlig at blive snydt.

Hvad får jeg for mit arbejde, når jeg er under 18?

  • Eftersom lønnen bliver afgjort af, hvad man arbejder med og i mange tilfælde også, hvad ens præcise alder er, kan der være store forskelle i, hvad man tjener som ungarbejder.

  • Som tommelfingerregel ligger de fleste servicefag på omkring 65 kroner i timen, hvis man er under 18 år. Der er dog nogle enkelte job, hvor man kan se frem til mere.

  • Eksempelvis tjener man 87 kroner i timen, hvis man arbejder med sukkervarer og chokolade. Også hvis man som ung arbejder i en biograf tjener man gode penge. Her kan man se frem til 80 kroner i timen.

  • Den suveræne topscorer, når det gælder løn til unge under 18, er dog rengøringsbranchen. Her kan man efter et kort kursus tjene næsten 150 kroner i timen.

Det kan du læse mere om her.

Det er også almindeligt, at man tjener mere, jo ældre man er. Eksempelvis kan man som 16-årig blive kantinemedhjælper i det offentlige. Det får man 82 kroner i timen for, men lige så snart man fylder 17, stiger lønnen til 92 kroner i timen. 

Normalt får man mellem 30-50 kroner mere i timen, når man fylder 18.

Hvad tjener man i industrien?

  • De gode penge for unge ligger dog i industrien. Eksempelvis får man 87 kroner i timen, hvis man er mellem 13 og 16 år gammel og arbejder med transport og lager.

  • Som 17-årig gartneriarbejder får man eksempelvis 107 kroner i timen, mens man i tekstil- og beklædningsindustrien får 90 kroner i timen. 

  • Som tommelfingerregel får de fleste unge i industrien omkring 80 kroner i timen mod cirka 65 kroner i timen i servicefag.

  • Den løn kan du dog kun se frem til, hvis du er dækket af overenskomst. Derfor er det en god idé at melde sig ind i den fagforening, der dækker dit fag.

  • Du kan se mere omkring, hvilken løn du bør have, inde på Jobpatruljen. Derudover kan du se, hvilket fagforbund der har tegnet overenskomsten.

Men hvad skal jeg betale i skat som ungarbejder? Det kan du læse mere om i Avisen.dk's guider her.

 

Kilder: Jobpatruljen.

via Listen To News