Det nordiske køkken med rodfrugter og fuldkorn scorer ikke kun Michelin-stjerner til danske elitekokke, men beskytter også mod tyktarmskræft.
Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse.
I den ny undersøgelse har forskere i 13 år fulgt over 57. 000 personer, som fra begyndelsen var raske. I løbet af den periode blev over 1000 af dem diagnosticeret med tyktarmskræft.
I undersøgelsen har forskerne set på forskelle i spisevaner i den gruppe, som fik tyktarmskræft sammenlignet med den gruppe, som ikke fik kræft.
Resultaterne viser, at kvinder med et højt indtag af fødevarer fra det nordiske køkken havde en 35 procent mindre risiko for at få tyktarmskræft sammenlignet med dem med et lavt indtag.
Samme tendens fandt man hos mændene i undersøgelsen, men dog mindre markant end hos kvinderne.
- Forskellen på mænd og kvinder kan skyldes andre genetiske og miljømæssige faktorer, for eksempel forskelle i hormonniveauer, som vi også ved spiller en rolle for udviklingen af kræft hos de to køn, siger ph.d. studerende Cecilie Kyrø.
Hun forsker i kræft og kost og har været med til at lave undersøgelsen for Kræftens Bekæmpelse.
Den nordiske kost i undersøgelsen består af rodfrugter, fisk, kål, danske frugter som æbler og pærer samt havregryn og rugbrød.
Der er i tidligere undersøgelser set en social ulighed i kostvaner. Danskernes madvaner "vender den tunge ende nedad" forstået på den måde, at jo kortere skolegang man har, jo mere usundt spiser man.
- Da tyktarmskræft er en af de mest udbredte kræftformer i den vestlige verden, kan sund kost fra det nordiske køkken være en vigtig faktor, hvis vi vil forebygge kræft.
- Det positive er jo, at det ikke behøver at være dyrt at spise produkterne fra det nordiske køkken. Og det betyder, at vi alle kan være med uden at blive ruineret, siger Kyrø.