Det her tjener du på billig arbejdskraft

Her en tøjfabrik i Bangladesh, der laver tøj for de danske mærker Jack and Jones, ONLY, nameit og selected. (Foto: Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO)

Danske forbrugere har de senere år fået flere penge mellem hænderne på grund af globaliseringen, skriver Politiken.

Det viser nye tal, som erhvervsorganisationen Dansk Erhverv har samlet for at analysere effekterne af globaliseringen for en ganske almindelig familie.

- Det er ærgerligt, at globaliseringen har fået et så dårligt ry. Den har faktisk været en gevinst for ganske almindelige mennesker, siger økonom i Dansk Erhverv Mira Lie Nielsen til Politiken.

- Men der har selvfølgelig været nogle tabere på de fabrikker, hvor produktionen er blevet flyttet, siger økonomen, der samtidig peger, at historierne om den sammenstyrtede tøjfabrik i Bangladesh har kastet et dårlig lys på globaliseringen.

Dansk Erhverv (DE) har i analysen kigget på en gruppe af varer, som typisk produceres i asiatiske lavtlønslande som Kina eller Bangladesh. Det drejer sig blandt andet om tøj, sko, radio, tv, musikanlæg, computere, printere, spil og legetøj.

I 2013 brugte en gennemsnitlig dansk familie samlet 18.941 kr. på disse varer. Havde varerne fulgt den almindelige prisudvikling siden 2005, ville de have kostet 27.815 kr., viser DE"s beregninger.

Med andre ord har gennemsnitsfamilien i 2013 som følge af globaliseringen sparet 8.577 kr. sammenlignet med 2005.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er direktør Lars Andersen enig i, at globaliseringen er en gevinst for forbrugerne:

- Men bagsiden af medaljen er, at vores teknologi hurtigt bliver forældet, så medarbejdere og virksomheder skal omstille sig hurtigt. Og de, som har svært ved det, ender med at tabe. Det er typisk dem med mindst uddannelse og dem, som bor steder, hvor fabrikken forsvinder, siger han til Politiken.