Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.
I Alternativet ønsker vi at indføre en ugentlig kødfri ”spis-grønt-dag” i offentlige institutioner og kantiner. Det vil vi, fordi det er bedre for miljøet, sundere for befolkningen og billigere for samfundet.
Miljøpåvirkningen i fødevareproduktionen er stor – både i den konventionelle produktion og den økologiske. Det største aftryk i forhold til miljøet sætter kødproduktionen. Det kræver eksempelvis 16.000 liter vand at producere et enkelt kilo oksekød. Kødproduktionen tærer på vores ressourcer.
Vi danskere er glade for kød. Rigtig glade for kød! Den gennemsnitlige dansker spiser 240 gram kød om dagen, og det er lang mere, end vi egentlig har brug for. Faktisk behøver vi kun at spise 300 gram kød om ugen for at få dækket vores protein-behov. Det vil sige, at vi hver eneste dag spiser kød for næsten en hel uge. Det mærker miljøet.
Jeg siger ikke, at vi alle skal blive vegetarer – så drastisk behøver det slet ikke være. Vi lægger ikke op til et nationalt kødforbud, og folk må i deres private liv spise lige nøjagtigt det, de har lyst til.
Men jeg mener, at vi fra politisk side har et ansvar for at gå forrest og overveje, hvad der er i de 800.000 måltider, der hver dag serveres i de offentlige kantiner. Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget, er danskerne ikke afvisende over for at skære ned i det ugentlige kødindtag. Undersøgelsen viser, at 26 procent af befolkningen gerne vil spise mindre kød. Det er over 1.000.0000 danskere.
Det, der vejer tungest, når danskerne overvejer at skære ned for kødforbruget, er sundheden. Derefter kommer henholdsvis hensyn til miljøet og dyreetik. Men uanset hvilke overvejelser og begrundelser, der ligger bag, vil et nedsat kødforbrug gavne både os selv og miljøet.
Derfor er der fornuft i at indføre en ugentlig ”spis-grønt-dag” i alle offentlige institutioner.
Det vil medføre, at mange flere danskere bliver opmærksomme på mængden af
grøntsager i deres kost. Desuden vil det skære væsentligt ned på det samlede danske
kødforbrug.
Fænomenet med kødfrie dage er hverken nyt eller revolutionerende. Den internationale
kampagne ”kødfri mandag” startede for mere end fem år siden og breder sig stadig til flere
lande, herunder Danmark. Således har flere af de største amerikanske universiteter, det
israelske parlament, Knesset og flere svenske skoler introduceret en ugentlig kødfri dag.
Herhjemme har både Københavns og Roskilde Universitet indført kødfrie mandage. Det er
et af de mest simple tiltag, vi kan tage for både at styrke vores sundhed og skåne miljøet.
At det offentlige desuden vil spare penge på madbudgettet, er kun en velkommen bonus.
Jeg ønsker, at vi bliver mere bevidste om, hvordan vores madvaner påvirker miljøet. En ugentlig ”spis-grønt-dag” i det offentlige er et godt og konkret sted at starte.
Velbekomme.
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.