De opildnede til voldsomme protester mod Danmark, Jyllands-Posten og Anders Fogh Rasmussen. Danske ambassadefolk blev i februar 2006 udsat for trusler, ambassadebygninger blev smadret og sat i brand, og flere døde under kaotiske demonstrationer, hvor Dannebrog blev brændt af, og danskere blev dømt til at brænde i helvede.
Men flere af mændene, der støbte kuglerne til de voldsomme protester, havde aldrig selv set de karrikaturtegninger af muslimernes profet Muhammed, som Jyllands-Posten havde bragt i efteråret 2005.
Det kommer frem i en ny dansk dokumentarfilm, »De Forbandede Tegninger«, som undersøger, hvem der har ansvaret for, at det gik så galt i flere muslimske lande.
Filmens instruktør, Karsten Kjær, opsøger fire af hovedkræfterne bag protesterne i Libanon, Tyrkiet, Qatar og Iran og søger svar på, hvorfor 12 tegninger i en avis i et lille land langt mod nord pludselig fik stemningen til at koge over i muslimske lande mange måneder efter, at de var blevet bragt.
I den stenrige oliestat Qatar møder seerne den islamiske superstjerne Sheik Yussuf Al-Qaradawi, der i sit tv-show på sattelit-kanalen Al Jazeera taler til millioner af muslimer verden over.
Han var manden, der kickstartede konflikten, da han fordømte Muhammed-tegningerne og udråbte 3. februar 2006 til »Vredens Dag«. Det udløste en bølge af voldsomme demonstrationer i muslimske samfund verden over.
Karsten Kjær viser ham tegningerne, som demonstranterne aldrig så.
Turen går også til Iran, hvor den 70-årige Ali Bakhsi fortæller om, hvordan han ledede demonstrationer, som endte med afbrænding af den danske ambassade. Han har aldrig før set tegningerne, som Karsten Kjær viser ham. Da han ser den mest omdiskuterede tegning af Muhammed med bombe i turbanen, bryder han ud i latter og konstaterer, at det jo slet ikke ligner Muhammed, men nærmere en indisk sikh.
Filmen bringer også interview med Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, der fortæller om, hvordan hans chefredaktør, Carsten Juste, sendte ham på orlov, fordi Muhhamed-debatten bragte avisen i krise.
Og vi møder Århus-imamen Raed Hlayhel, der rejste fra Danmark i protest mod Muhammed-krisen, opildnede til protester i Libanon og nu bor der og bliver behandlet som helt.