Et hold af danske og finske forskere pusler med et forhindre det, der meget vel kan udvikle sig til sundhedsudfordring i Europa.
Udfordringen er, at sikre mennesket i at optage nok af vitaminet B12.
I takt med, at vi går over til en langt mere plantebaseret kost, er der nemlig opstået det som Københavns Universitet i en pressemeddelelse kalder for "en lurende sundhedsudfordring".
- Når vi begynder at spise en langt mere plantebaseret kost, skal vi sikre, at vi bevarer en sund ernæringsprofil, siger tenure track adjunkt i mejerimikrobiologi og plantefermentering Paulina Deptula.
Hun forsker derfor i bakterier, der naturligt kan producere B12-vitaminer i plantefermenteringer.
Paulina Deptula er tenure track adjunkt i mejerimikrobiologi og plantefermentering ved Københavns Universitet. (Foto: Lene Hundborg Koss/Københavns Universitet/PR)
Forskningen sker sammen med professor Dennis Sandris Nielsen og samarbejdspartnere fra Helsinki Universitet.
Målet er finde en naturlig måde, hvorpå man kan tilsætte B12-producerende bakterier til fermenterede, plantebaserede fødevarer.
Faktisk ligger løsningen lige for, men det løsningen er ikke en reel muloghed for mennesker.
Mange dyrearter med kun én mave - ganske som os mennesker -, og som ikke spiser kød, får B12-vitamin ved at spise jord eller sågar afføring, hvori nogle af de B12-producerende bakterier findes.
De to muligheder er selvfølgelig droppet, til fordel for noget mere spiseligt som at få B12-vitamin gennem maden eller via kosttilskud.
B12-producerende bakterier giver også smag
Hvis det lykkes forskerne at producere ernæringsmæssigt forsvarlige mængder af B12-vitaminer i fermenterede, plantebaserede produkter, er det dog kun en del af løsningen.
- De forskellige B12-producerende bakterier tilfører forskellige smagsstoffer og andre egenskaber til produkterne, som kan være mere eller mindre ønskværdige.
- Derfor består vores arbejde i at finde forskellige bakterier – eller bakteriestammer – der egner sig til forskellige typer fermenterede fødevarer, forklarer Paulina Deptula.
Forskning har også vist, at der er B12-vitamin-producerende bakterier i fermenterede produkter som kombucha og tempeh. Men bakterierne i kombucha, som er en fermenteret te, er ganske vist til stede i teen, men uden at producere B12-vitaminer. Derfor arbejder forskningsgruppen også på at finde ud af, hvordan det kan være, og om man kan skaffe eventuelle forhindringer for vitamin-produktionen af vejen.
- Vi håber, at vores forskning vil resultere i sunde, velsmagende og bæredygtige produkter, der er med til at forhindre udvikling af B12-vitamin-mangel i befolkningen i Danmark.
- Derudover vil vi også i den nærmeste fremtid undersøge fermenterede produkter, der typisk spises i udviklingslande, hvor B12-vitaminmangel allerede er en stor sundhedsudfordring, siger Paulina Deptula.
Forskningsprojekter er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
Fakta om B12-vitamin
B12-vitamin er strukturelt det mest komplekse, vandopløselige vitamin, der findes. Det produceres kun af bestemte bakterier og arkæer. Af de mikronæringsstoffer, der er ernæringsmæssigt begrænsende i en kost, som udelukkende er plantebaseret, herunder D-vitamin, calcium og jern, er B12-vitamin den sværeste udfordring at løse. Det skyldes, at B12-vitamin er naturligt fraværende i plantebaserede fødevarer, da hverken planter eller spiselige svampe kan producere vitaminet.
Det kan fremstilles kemisk, men processen er meget kompleks, og kun en meget lille del af det fremkomne produkt består rent faktisk af B12-vitamin. Det fremstilles derfor i stedet typisk naturligt ved fermentering med bakterier.
Blandt fødevare-relevante mikroorganismer har arter som Propionibacterium freudenreichii, Priestia megaterium og Acetobacter pasteurianus vist sig at producere aktive former for B12-vitamin. Omvendt har det vist sig, at nogle lovende mælkesyrebakterier, f.eks. Limosilactobacillus reuteri, kun producerer pseudo-B12 vitamin, der ikke har nogen effekt på mennesker.