Danske nazister dropper march efter hærværk
Nordens største nazistiske manifestation finder sted i Sverige i dag. Men de danske nazister bliver hjemme - måske fordi de natten til fredag fik baldret ruderne i deres biler.

• 10 danske aktivister anholdt ved nazimarch

Svensk politi forbereder sig i disse timer på deres største politiaktion i år. I dag afholdes nemlig den årligt tilbagevendende nazistiske sørgemarch, kaldet Salem-marchen, i den lille nordsvenske soveby af samme navn. Det er en demonstration som hvert år tiltrækker fakkelbærende nynazister og sortklædte moddemonstranter i tusindetal fra hele Europa.

De store grupper har tradition for at give hinanden kamp til stregen, og tidligere års Salem-march har medført voldsomme gadekampe, masseanholdelser og omfattende hærværk. Men i år har politiet valgt at gå i mere direkte dialog med grupper på begge fløje, og har siden august arbejdet målrettet på at undgå ballade.

- Der ligger et langt forberedelsesarbejde fra vores side bag afviklingen af dagens arrangement. Og det er med tidligere års erfaring i baghovedet at vi har lagt vores plan, siger talsmand for Stockholm politi til den svenske avis Dagens Nyheter.

Det er ottende år i træk, at et sammenrend af højreekstreme organisationer i Sverige går sammen for at mindes mordet på en 17årig skinhead. Mordet er for blevet gjort til et symbol for bagsiden ved det multietniske samfund, da morderen havde udenlandsk baggrund.

Danske nazister bliver hjemme 

De tidligere år har de stærkt racistiske grupper Dansk Front og Danmarks National Socialistiske Bevægelse (DNSB) gået side om side med deres ligesindede. Men ikke i år. Dansk Front blev tidligere i år nedlagt på grund af intern splittelse, og DNSB oplyser på deres hjemmeside, at de ønsker at deltage.

- Det er der nogle interne grunde til, som jeg ikke ønsker at diskutere offentligt, siger Jonni Hansen, formand for DNSB til avisen.dk.

Han afviser, at den manglende opbakning til hans svenske kammerater skyldes frygten for deres politiske modstandere. DNSB har ellers været udsat for hærværk natten til fredag, hvilken Jonni Hansen mener skyldes deres vanlige deltagelse i Salem-marchen.

- Vi har fået fire biler smadret. Men sådan er spillet regler, så det kommer egentlig ikke bag på mig. Det er den risiko, som vi må løbe, og vi har oplevet meget værre ting, siger han.

Venstrefløjen møder talstærkt op 

På den danske venstrefløj er der til gengæld stor mobilisering til dagens moddemonstration, som finder sted ved middagstid. Hele seks danske organisationerne, herunder Enhedslisten, sender aktivister til Sverige for at protestere mod racisme og nazisme. De kan må deres hjemmeside melde alle pladser optaget i deres busser.

- Nazismen skal bekæmpes kontinuerligt og overalt og må aldrig få lov til at brede sig, så hvorend de er, er vi der også, skriver aktivisterne på deres kampagne-hjemmeside.

via Listen To News