Danmark bliver i Libyen trods norsk exit
For nylig var Michael Aastrup Jensen og partifællen Karsten Lauritzen i Libyen og besøge oprørerne. Foto: Nanna Kreutzmann / POLFOTO
Der er stadig behov for danske kampfly i Libyen, og derfor bliver Danmark. Forsvarsministeren vil ikke tale om, hvad det koster.

At vores broderland fra 1. august ikke længere vil være at finde blandt NATO's styrker i Libyen, får ikke forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) til at ryste på hånden. Så længe NATO er i Libyen, er Danmark med.

"Jeg har lige været til møde i NATO, og der stod det meget klart, at der fortsat er et stort behov for at beskytte civilbefolkningen i Libyen. Derfor har jeg en stor forventning om, at indsatsen vil fortsætte," siger hun til Newspaq.

Tidligere i dag lød det fra forsvarsministerens norske kollega Grete Faremo, at Norge som et land med et meget lille luftvåben, ikke har mulighed for at blive længere i Libyen end til 1. august.

Men selvom det danske luftvåben ikke er meget større, vil Gitte Lillelund Bech altså ikke høre tale om, at Danmark skulle følge vores nabolands eksempel.

"Jeg mener, det er meget vigtigt, vi prioriterer en indsats som den i Libyen, fordi vi beskytter civilbefolkningen fra at blive slået ihjel af Gaddafi. Derfor er min indstilling, at vi bliver så længe, der er behov for det," slår hun fast.

Den 24. juni skal forligskredsen i Folketinget mødes og evaluere de første tre måneders indsats i det nordafrikanske land, men forsvarsministeren føler sig overbevist om, at Danmark bliver i Libyen sammen med NATO minimum frem til september.

Den udmelding glæder Venstres forsvarsordfører Michael Aastrup Jensen, der selv lige har været i Libyen og besøge frihedskæmperne.

"Hvis ikke der er danske kampfly i Libyen, så risikerer tusindvis af libyere at lade livet. Jeg har selv lige været i Bhengazi og set, hvor tæt på slagmarken, det egentlig er. Vi taler om en by på over en million mennesker, der ellers ville fuldstændig overladt til Gaddafis hærgen," siger han.

Ligesom forsvarsministeren ønsker han heller ikke at kommentere på, om Danmark egentlig har råd til at have kampfly på vingerne i Libyen, mens politikerne diskuterer 2020-plan i Finansministeriet.

"Det er meget svært at sætte penge op mod menneskeliv. Og det er lige præcis det, missionen handler om," siger han.

I går anslog FN, at op mod 15.000 mennesker har mistet livet i Libyen de seneste fire måneder. Samtidig sagde chefanklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), Luis Moreno Ocampo, at der er grund til at tro, at Gaddafi opfordrer sine styrker til at bruge voldtægter som et våben i kampen mod de civile.