Det kan være særdeles farligt for svage, ældre patienter at blive indlagt på sygehuse i Region Hovedstaden i øjeblikket. En aggressiv tarm-bakterie har huseret siden foråret.
Og Patientforeningen er ikke i tvivl om, hvorfor den har kunnet leve i så lang tid.
"Det må jo være et spørgsmål om, at sygehusene endnu ikke har fået styr på deres rengøring. Især i hovedstaden har vi jo tidligere set eksempler på, hvor mangelfuld rengøringen har været, og at netop det er årsag til bakterieangreb på indlagte patienter," siger formand Villy O. Christensen til Newspaq.
Bettina Lundgren, der er ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital, bekræfter, at bakterien kun kan overleve, når der ikke bliver gjort ordentligt rent.
"Bakterien kan overleve på dørhåndtag, på borde og på gulve i flere måneder. Derfor er rengøring afgørende for, at man får fjernet bakterien fra overfladerne," siger hun til Newspaq og understreger, at der skam bliver gjort rent på Hvidovre Hospital.
Men der er brug for ekstra desinficerende rengøring på de stuer, hvor der ligger smittede patienter, hvis smitten skal begrænses. Bakterien kan dog ikke holdes helt ude af sygehusene, da patienter kan have den med, når de bliver indlagt.
"Men vi skal prøve at gøre, hvad vi kan for at undgå, at andre patienter bliver smittet, når de er indlagt. Og det skal ske ved at isolere patienter med bakterien og gøre ekstra godt rent på deres stuer," siger Bettina Lundgren.
Og det gør Region Hovedstaden også meget for at undgå, fortæller koncerndirektør Svend Hartling.
"Patienter med bakterien bliver isoleret og der bliver indsat ekstra rengøring på stuen," siger Hartling til Newspaq og understreger, at sygehusene i hovedstaden har godt styr på den farlige bakterie. Regionen er desuden ved at få udarbejdet en rapport omkring rengøringens standard på sygehusene. Den kommer til februar.
Bakterien - kaldet clostridum difficile - har indtil videre smittet 465 patienter i København. Og Patientforsikringen har modtaget 24 anmeldelser med krav om erstatning efter et alvorligt bakterieudbrud. 17 af anmeldelserne kommer fra pårørende til afdøde patienter, skriver Berlingske Tidende.