Coop klar med kæmpe plan: 40.000 ansatte får ny hverdag

Arkivfoto. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Coop Danmark vil nedbringe antallet af nedslidte medarbejdere og arbejdsulykker gennem en stor, international arbejdsmiljø-kampagne. Andre store, danske koncerner som Novo Nordisk og Lego er allerede med ombord.

Antallet af Coop-ansatte, der kommer galt af sted på jobbet, skal bringes betragteligt ned.

Det er målet for Coop Danmark, der netop har tilsluttet sig den internationale arbejdsmiljøkampagne, Version Zero, som har det erklærede mål at forebygge nedslidning og arbejdsulykker blandt medarbejderne. Det oplyser Coop i en pressemeddelelse.

Coop, der blandt andet har butikskæderne Fakta, SuperBrugsen og Kvickly under sig, vil som den første danske dagligvarevirksomhed bruge den internationale kampagne til at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne i hele landet. Detailvirksomheden har 40.000 ansatte fordelt på 1.100 adresser i hele Danmark.

- Vi synes, Vision Zero er en god vision, og den passer rigtig godt på Coop, da vi arbejder strategisk med arbejdsmiljø i forvejen. Det er afgørende for os, at vores ansatte kan komme helskindet hjem fra arbejde, siger Thomas Hermann, arbejdsmiljøchef i Coop, til Avisen.dk.

Chefgangen skal være med

Hensigten med Version Zero, som den internationale sikkerhedsvirksomhed ISSA står bag, er at forplante en sikkerhedskultur i den enkelte virksomhed fra topledelse til den enkelte medarbejder på gulvet. Det skal ske ved, at man i større omfang investerer ressourcer i et godt arbejdsmiljø, og hvor man opsætter nogle mål for, hvordan man når derhen.

Så langt i processen er Coop Danmark dog ikke nået endnu, erkender Thomas Hermann.

- Vi har endnu ikke lagt os fast på, hvordan vi konkret vil nedbringe nedslidning og arbejdsulykker, men det er en proces, der er i gang. I november vil Coops Hovedarbejdsmiljøudvalg nedsætte en projektgruppe, der skal arbejde videre med det, siger han og slår fast:

- Siden 2011 har vi arbejdet strategisk med at sikre et godt arbejdsmiljø for vores ansatte, så vi får reduceret nedslidning og arbejdsulykker. Det vil vi fortsætte med i Vision Zero, hvor vi som noget nyt også involverer topledelsen i projektet. Ledelsen i de enkelte butikker gør det fint i forhold til at sikre de ansatte et godt arbejdsmiljø, men i topledelsen kan vi blive endnu bedre til arbejdsmiljøledelse.

Hvordan skal Karen, der arbejder som servicemedarbejder i Fakta mærke, at hun bliver mindre nedslidt med den nye vision?

- Det kommer heller ikke til at ske i morgen. Vision Zero er et strategisk fokus. Eksempelvis vil vi have større fokus på, hvad de varer, vi får ind i butikkerne, vejer, siger Thomas Hermann.

- I forbindelse med forarbejdet til denne beslutning har jeg været i kontakt med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at se, hvor mange nedslidningssager vi er involveret i, og hvad de handler om. Mange af de anerkendte sager handlede faktisk om eksem-skader, som de ansatte får, når de vasker hænder mange gange i løbet af en arbejdsdag. Det var overraskende for os, da vi havde forestillet os, at de fleste sager handlede om butiksrøverier, løft af varer og ergonomi, lyder det fra Thomas Hermann.

Skyggetal

Hos HK Handel, der har mange butiksansatte blandt sine medlemmer, er man begejstret for Coop Danmarks nye tiltag. Det er selvom butiksansatte ligger relativt langt nede på listen over brancher, hvor der er flest anmeldte arbejdsulykker, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet fra 2017. Her ligger ansatte i byggeriet, slagteriarbejdere og politiet i top.

- Alle initiativer, der kan forbedre et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdsmarkedet er velkommen. Det er et spændende internationalt initiativ, der fokuserer på forebyggelses-tankegangen i forhold til arbejdsmiljøet. Det er ikke kun godt for den enkelte at mindske antallet af ulykker og forbedre arbejdsmiljøet, men også for en virksomheds økonomi. Høj medarbejdertilfredshed er også godt for kunderne, siger Merete Kaffka, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.

Selvom detailbranchen ikke ligger i top over anmeldte arbejdsulykker, skal man tage tallene med et gran salt, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulenten.

- Der er skyggetal, som en sådan opgørelse ikke har med. Der kan jo være sager, der ikke bliver anmeldt, og så er der jo også en del, eksempelvis de unge, der kun er i detailbranchen i kort tid, men som senere i deres karriere, kan få mén eller en arbejdsskade forårsaget af deres tid i en butik, forklarer Merete Kaffka.

Minister: - ikke acceptabelt 

Et ekspertudvalg, nedsat af regeringen, udkom i september med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats på det danske arbejdsmarked. Udvalget blev nedsat efter, at en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke havde ført til ønskede resultater i forhold de politisk fastsatte 2020-mål på arbejdsmiljøområdet.

Da udvalget præsenterede sine anbefalinger udtalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) følgende:

- Vi skal passe godt på de cirka 2,8 millioner mennesker, der hver dag går på arbejde i Danmark. Det er dem, der får vores samfund til at hænge sammen, og de har selvsagt krav på et godt og trygt arbejdsmiljø. Desværre kan vi se, at stadig flere ansatte overbelastes fysisk og psykisk, og det er en uacceptabel udvikling. Derfor har jeg også set meget frem til at modtage udvalgets anbefalinger til, hvordan vi alle i fællesskab kan forbedre arbejdsmiljøet ude på landets arbejdspladser.

Foruden Coop Danmark har også store danske virksomheder som Novo Nordisk og Lego tilsluttet sig Vision Zero. 

Tanken bag Vision Zero

Alle ulykker er mulige at forebygge, hvis arbejdspladsen som en naturlig del af hverdagen har et fælles fokus på sikkerhed. Det er tankegangen bag Vision Zero, som er en strategi, som man blandt andet kan bruge til ulykkesforebyggelse. Nul ulykker skal ikke forstås som et absolut mål men som en proces eller rejse, der indebærer nye måder at tænke og arbejde med sikkerhed på.

Fire fokuspunkter, der fremmer Vision Zero:

1. Engagement: Både ledere og medarbejdere er engagerede og forpligtede på at efterleve den fælles vision om at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

2. Kommunikation: Visionen skal fortælles på en måde, så det giver mening for alle på arbejdspladsen og samtidig er en naturlig del af hverdagen. 

3. Kultur: Medarbejderne opfatter, at lederne prioriterer sikkerhed i hverdagen - også under tidspres. Alle er med til at diskutere og tage beslutninger om arbejdsmiljøspørgsmål.

4. Læring: Man dækker ikke over fejl, men kan være åben og lære fra det skete. Der er mere fokus på, hvad der går godt, end hvad der går dårligt.

Kilde: Videncenter for Arbejdsmiljø

 

UDVID

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer

En bjegside i Schweiz med masser af sne
Helt vildt

Ny rekord i september:

Metervis af

sne i Alperne

Trump på talerstol foran en masse vælgere
Nyheder

Trump sår tvivl

om kommende valg

Lottokupon
Nyheder

Vandt 26 millioner i Lotto:

Dropper jobbet

– vil arbejde frivilligt

Spejdere på gåtur
Nyheder

300 spejdere sendt

hjem af politiet

Advarselsskilt ved Covid-19 center
Corona

Se listen her:

For høje smittetal

i 72 kommuner

Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Lars Ranthe og Magnus Millang.
Nyheder

Dansk film får

international pris

Læge tester person for corona
Corona

Tests i tusindvis:

Men mange får

aldrig svar

Anders Samuelsen tager sig til hovedet
Nyheder

Samuelsen i angreb

på Liberal Alliance

Samenligning af forskellige corona-tests
Corona

Positiv test?

Sådan forholder du dig

Kong Harald går forbi en norsk garder
Kongelige

Melder ud om

kongens tilstand

Udsnit af politibil med påskriften Politi
Krimi

Motorcyklist på prøvekørsel

mister livet i soloulykke 

Indgang til coronatest-telt
Corona

Nyt rædselsdøgn:

Over 600 nye smittede

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sidder ved et bord med en flaske vand og to colaer
Nyheder

Pia Kjærsgaard afviser

sexistisk kultur

på Christiansborg

Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Film og TV

Nu kommer TV-serie om

ubådssagen: - Jeg bærer

et kæmpe ansvar

Rotten Magawa sidder på en træstub med en guldmedalje om halsen
Dyreliv

Heltemodig rotte 
hædret med medalje

Mennesker foran indgang til IKEA-varehus
Nyheder

Hver femte stadig i tvivl

om feriepenge

SF's Folketingsmedlem Ina Strøjer-Schmidt taler i folketingssalen
Nyheder

Internt drama i SF:

Lad os se jeres regnskaber!

Blå blink fra udrykning
Krimi

Kører ind i husmur:
En død og to kvæstede

Christiansborg set på afstand
Nyheder

322 kvinder i opråb:

Folketingsmedlem stak

finger op i skridtet  

Statsminister Mette Frederiksen ser misfornøjet ud
Nyheder

Danskere finder fejl:

Kan koste dem

tidlig pension

Den britiske tv-vært Sir David Attenborough
Kendte

94-årig legende går

amok på Instagram

Folk skåler i vinglas til fest
Corona

Store private

fester forbydes

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vinker på trappen ved deres bryllup i 2018
Kongelige

Royal baby på vej:

Skandaleprinsen skal

være morfar

Brugte kondomer på et vietnamesisk lager
Helt vildt

Skulle sælges igen: 

345.000 brugte kondomer

blev kogevasket

Skuespilleren Thomas Bo Larsen
Kendte

Tørlagt Thomas Bo Larsen:

Grænseoverskridende

at spille fuld

røgeri ved Allinge
Corona

Bornholm ramt

af smittetryk:

Det er ikke fair

Mand bliver testet for corona i telt
Corona

Højeste nogensinde:

678 nye smittede

røver
Krimi

Begik røveri

med haveredskab

Mønter og sedler
Nyheder

Sættes skatten ned

i din kommune?

Brandmand går på den brændende bygning
Krimi

Dramatisk brand:

Brandmand fik

gavl ned over sig

folk står som sild i en tønde ved julemarkedet på christiania
Corona

Christianitter hegner

Staden ind i frygt

for corona

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er indlagt

Jan sneum
Kendte

Ikonisk dansk

DR-journalist

er død

Kim Jong-un
Nyheder

Kim Jong-un:

- Undskyld

billede af sundhedsperson med coronatest
Corona

Dansk corona-våben

i vanskeligheder:

Virker måske ikke

En hvis VW ID3 holder foran en forhandler
Biler

VW's kæmpe satsning

kører nu på de danske veje

billede af nogle af de meste beundrede personer i verden
Kendte

Her er de:

Verdens mest beundrede

parkerede elløbehjul
Nyheder

Spritkørsel

elløbehjul

stoppes

Sol bag skyer
Nyheder

Masser af regn -

men så kommer

solen og varmen

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski

Nærbillede af Zlatan Ibrahimovic
Corona

Svensk superstjerne smittet

Dobbeltdækker foran Big Ben
Corona

Nyt land på listen:

Fraråder rejser

til Storbritannien

To læger på intensivafdeling
Corona

Smitten tager til:

Mange nye indlagte

Unge pige med mundbind
Corona

Derfor afvises

coronasmitte

som luftbåren

redningshelikopter i luften
Krimi

8-årig i ulykke under

skoleudflugt - blev fundet

med snor om halsen

Til salg-skilt på hus
Nyheder

Så meget sælges

husene for i dit område

Bertel Haarder og Inger Støjberg står sammen foran Amalienborg i 2015
Nyheder

Haarder giver Støjberg

ret: Sexisme-debat er

gået over gevind

gigantisk robot testes i Japan
Helt vildt

Gigantisk robot 
sluppet løs i Japan

En kvinde og mand ligger i liggestole ved vandet
Nyheder

Tusinder har taget

forskud på feriepenge 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades