Cigaretskodder forgifter dyr og miljø

Cigaretskodderne flyder på de danske gader, og det lille filter er ikke helt ufarligt. Den gule stump er nemlig giftig, og det tager op til fem år for naturen at nedbryde et cigaretskod.

De flyder på gader og stræder. De små gule cigaretskodder. Og næste gang du tager det sidste sug af din smøg og gør klar til at smide det, burde du måske lade være.

»Hver gang du tager et sug af cigaretten, kommer der giftstoffer ind i filteret, og når skoddet bliver smidt, så siver giften ud i jorden og skader smådyr og mikroorganismer,« siger lektor på DTU Miljø Thomas Astrup.

12.664 cigaretskodder

Han forklarer, at et cigaretskod langsomt bliver nedbrudt af naturen, og ifølge Danmarks Naturfredningsforening kan det tage helt op til fem år.

Siden 15. august 2007 har det været forbudt at ryge på restaurationer og caféer over 40 kvadratmeter. Det betyder, at der er kommet markant flere skodder på gaden. Sådan lyder meldingen fra både Aalborg, Århus og Københavns kommuner.

Hos Københavns Kommune er cigaretskodderne et stigende problem, og den seneste optælling på 10 større gader i hovedstaden viste, at der lå 12.664 cigaretskodder på gaden.

»Vi forsøger at fjerne alle skodderne, men der er kommet mange, så det er svært at fjerne samtlige,« siger områdechef for strategi og udvikling ved Center for Renhold i Københavns Kommune Peter Skøtt.

Selvom der bliver smidt flest skodder på gaden, så er grønne områder også udsat for svineri. Lektor Thomas Astrup peger på, at der er en risiko for, at mindre dyr bliver forgiftet, hvis de kommer til at spise skodderne.

Men det er ikke kun dyr, der tager skade, når cigaretskodderne bliver smidt på gader og i naturen.

En beregning fra Københavns Kommune viser, at økonomien kan få svært ved at trække vejret. Det koster nemlig kommunen to kroner hver gang, en medarbejder skal bøje sig ned for at samle et skod op fra gaden.

faktaboks