Tidligere TV-vært: Løkke, Hjort og Jensen er ansvarlige for tabet af 80 milliarder kroner

Det er stats-, forsvars,- og finansminsterens skyld, at der mangler 80 milliarder kroner i statskassen, skriver chefredaktør Martin Krasnik.
Martin Krasnik er ikke i tvivl om, hvor ansvaret ligger for de 80 milliarder, der mangler i statskassen.
Martin Krasnik er ikke i tvivl om, hvor ansvaret ligger for de 80 milliarder, der mangler i statskassen. Foto: Malene Anthony Nielsen/Scanpix

Skatteministeriet har erkendt, at der mangler hele 80 milliarder danske kroner i statskassen. 

De er gået tabt, fordi inddrivelsen af offentlig gæld er brudt sammen.

"Større skandale end sammen-bruddet i statens inddrivelse af gæld er meget svær at komme i tanke om."

Sådan skriver Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen i sin leder.

Han påpeger, at det enten er danskere, der bevidst har snydt eller folk, der har indberettet fejlagtigt ubevidst, der nu slipper for at betale de penge, de ellers skylder statskassen: 

"Det er tungt at tænke på det, man kunne have fået for disse mange penge: målrettede skattelettelser i stedet for dette groteske tagselvbord, hvor de grådigste har skyndt sig at tage så mange portioner, de ville. Eller hvad med de lærere, hjemmehjælpere eller psykiatriske sengepladser, der havde været råd til," skriver han.

Ingen tager ansvaret

Men hvor man normalt vil tage ansvaret, hvis man har begået en fejl, har en lang række politikere fra begge sider af det politiske spektrum travlt med at fralægge sig ansvaret for fejlene, der altså har kostet samfundet dyrt, skriver han.

"Forklaringen lyder, at der har været en lang række skatteministre, ni i alt, fordelt på mange partier. Alle – og dermed ingen – har ansvaret. Jo tak, nogle embedsmænd og en skattedirektør er blevet hældt ud på uskøn vis, men ledende politikere, med skatteminister Karsten Lauritzen i spidsen, siger, at man nu skal se fremad. Det er politikerdansk for: Vi vil ikke tage ansvaret."

Med kommunalreformen overgik opkrævningen af gæld fra kommune til stat, og samtidig skulle et nyt IT-system overtage menneskelige skatteopkræveres arbejde. Det system hedder EFI og er i dag skrottet.

Her er de ansvarlige

Men chefredaktøren er ikke bange for at udråbe de ansvarlige for hullet i statskassen. For det er reformen fra 2005, der er årsag til de store problemer.

Her var daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og finansministrene Thor Pedersen og efterfølgende Claus Hjort Frederiksen, der stod bag reformen.

Samtidig var Kristian Jensen, der var skatteminister dengang, den direkte ansvarlige, skriver Martin Krasnik.

"De blev advaret i meget klar tale, og de ikke bare ignorerede advarslerne, nej, de reagerede vredt mod dem, der sagde sandheden. Disse politikere udgør i dag den aktuelle ledelse i Venstre; statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren," skriver han.

Men også den efterfølgende socialdemokratiske regering har noget af ansvaret for den forsvundne formue. 

"Her var det tydeligt for alle implicerede, at inddrivelsen i Skat var i opløsning. Alligevel fortsatte de nye magthavere med at skære ned i personalet, igen adviseret af konsulenter. Den ansvarlige er særligt finansminister Bjarne Corydon, flankeret af hans chef, Helle Thorning-Schmidt."

Magtfuldkommenhed og gemen inkompetence

Men det er altså Venstre-folkene, der i sidste ende står tilbage med den "store abe," skriver han. 

"De egentlig ansvarlige for tabet af 80 milliarder kroner er landets nuværende statsminister, hans finans- og vicestatsminister og forsvarsminister. Vi regeres altså af politikere, der har sjoflet med vores penge og sjasket med deres ansvar. Nogle vil sige, at motivet var ideologi, liberalisters kamp mod staten, men forklaringen er nok snarere magtfuldkommenhed og gemen inkompetence," skriver Martin Krasnik. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.