Chefredaktør og tidligere TV-vært til Løkke: Gå af
Foto: Malene Anthony Nielsen/Scanpix
Chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, har et klart budskab til Lars Løkke. Han skal tage sit gode tøj og gå, skriver den tidligere TV-vært.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen regerer i strid med Grundlovens paragraf 15's princip om, at en regering ikke kan have et folketingsflertal imod sig.

Derfor må han tage konsekvensen og udskrive valg.

Så klart er budskabet i Weekendavisens leder onsdag. Her skriver chefredaktør Martin Krasnik:

"VLAK-regeringen har ikke på nogen meningsfuld måde flertal i Folketinget. Den kan ikke gennemføre noget som helst. Den er lammet. Og det er en tilstand, der bør ophøre."

Gået anderledes end lovet

Martin Krasnik, der tidligere var vært på DR 2-programmet Deadline, skriver, at de borgerlige vælgere ellers spidsede ører, da Løkke Rasmussen efter valget i 2015 forklarede, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. 

"Mærkesagerne skulle gennemføres - ellers ville han hellere være fri. Men sådan er det ikke gået," skriver chefredaktøren. 

Han peger på de mange tiltag, der er faldet til gulvet.

"Hele reformdagsordenen ligger og rådner."

S og DF har den ægte magt

Chefredaktøren påpeger i stedet, at det er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der har den ægte magt på Christiansborg. 

"Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fører de facto regeringspolitik: En skattekommission, javel! En ny fiskeri-aftale? Skal ske! En transport-aftale om kollektiv trafik? Yes, sir! Det er ikke bare uværdigt, men også skadeligt. Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl har hverken formelt mandat eller ministeransvar."

Samtidig er Venstre i dag splittet og har ikke fundet den rette vej siden jordskredsvalget i 1973 modsat S, R og K, forklarer han.

"Venstre træder vande. Lars Løkke er hverken kaptajn i regeringen eller i sit eget parti."

Erkend tingenes tilstand

Krasnik skriver, at statsministeren må se i øjnene, hvordan tingene forholder sig og give vælgerne mulighed for at stemme på de værdier, partierne egentlig repræsenterer:

"Hensynet til demokratiets ve og vel og den dertilhørende respekt og tillid til politikerne burde nok være vigtigere end ministertaburetter. Derfor bør Lars Løkke Rasmussen udskrive valg hurtigst muligt."