Chefredaktør: Lav loven om, så syge og raske får værdigheden tilbage

"DU SKAL IKKE TÅLE så inderligt vel, den uret som ikke rammer dig selv.”

Den norske digter Arnulf Øverlands citat kom mig i hu, da jeg så torsdagens fine TV2-program ”Drømmen om førtidspension”. Det er måske en underlig og fjern drøm for mange, der knokler rundt på arbejdspladserne og er optaget af, om der mon kommer en konflikt. Det er vigtigt nok, men som også vi her på Avisen længe har beskrevet, er der en anden verden.

Den verden, hvor arbejdsprøvning og kommunale embedsmænd står imellem kontanthjælp eller førtidspension. På min forrige arbejdsplads Fagbladet3F har vi også skrevet stolpe op og ned om de groteske afgørelser, der har adskilt svækkede borgere fra at få den værdighed, en tildelt førtidspension trods alt er.

NÅR MAN SER PÅ og hører fra de danskere, der har ondt og fysiske lidelser, er det godt nok et fattigt land, vi er blevet til! Det gør ondt i øjnene at se folk døje med at tage strømper på, vise deforme rygsøjler eller puste ud på sofaen. Men sådan er tusindvis af danskeres liv. Det kan godt være, der bliver spillet for kameraerne, men kald mig naiv. Jeg tror det ikke! Jeg tror, vi har rigtige mange medborgere, der slet og ret har det skidt.

Vi har opbygget en kassetænkning, hvor embedsmænd - der sikkert krammer ungerne, når de kommer hjem - belønnes for at holde igen med førtidspensionen. Den koster nemlig for kommunekassen, og den får man ikke point for at åbne!

DE SENESTE DAGE har kommunale politikere og landspolitikere set alvorlige ud og skældt ud på hinanden. For er det kun Struer Kommune, der tolker reglerne for hårdt i Ulla Astrups tilfælde?

Eller er det, som Struers borgmester siger, reelt landspolitikerne, der ikke vil vedstå sig den alt for voldsomme reform i 2013 af området?

JEG ER LIGEGLAD. Tålmodigheden med det syge system må være brugt op hos forstandige politikere. Det vigtigste er uden tøven at få lavet lovgivning og praksis om på Christiansborg og i kommunerne. Ja, vi skal ikke opgive folk med nedsatte evner. Men hvilken arbejdsplads har brug for at have ansatte i 20 minutter om dagen – eller om ugen? Jobprøvning er en god ide, men princippet kan ikke erstatte den sunde, menneskelige fornuft.

Det burde ikke være svært, men det har længe været alt for uværdigt. Og det i et land, hvor vi gerne vil måle os selv på, hvordan vi behandler de svage og de udsatte. Men se om nogle af de ansvarlige ville medvirke i TV2-programmet forleden? Det ville de ikke.

Rød, blå eller gul: Der ligger en bunden opgave på vores politikeres bord. Lav den lov om, så syge og raske i dette land får noget værdighed tilbage. Og gør det hurtigere end nogen kan sige ordet ”skattelettelse”!

JEG INDLEDTE MED ET et citat fra 1937, der til alle tider bør runge som et moralsk kompas. Jeg giver det sidste ord til en af de mange, mange ophidsede Facebook-kommentarer, vi har fået til Ulla Astrups kamp mod kommunen:

”Man behøver ikke være uddannet eller være ekspert, for at se at hun skal have sin førtidspension. Det er ganske logisk, det kan man jo se med det blotte øje. Sygt system vi har!”

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.