Efter pensions-nej til parkinsonramt: Socialt oprør breder sig til Jylland
Støttegruppen Jobcentrenes Ofre demonstrerer foran jobcentret på Lærkevej i København. Foto: Avisen.dk
De sociale oprørsgrupper har gjort sig bemærket i København ved at demonstrere foran jobcentrene. Nu vender de fanerne mod resten af landet.

Når parkinsonsramte Ulla Astrup klokken ni om morgenen den 31. august skal til møde med pensionsudvalget i Struer Kommune for at få den endelige afgørelse på, om hun kan få tildelt førtidspension, bliver det ikke alene.

Medlemmer af grupperne 'Aktion Systemets Ofre' og 'Jobcentrets Ofre' har meldt, at de møder op med biler fra København og demonstrerer i solidaritet med Ulla Astrup.

Det glæder Ulla Astrups mand, Erling Astrup, der gennem de sidste måneder er blevet overvældet af støtten til familien.

- Det er jo uhyggeligt stor opbakning, vi har fået. Det betyder jo, at vi ikke er helt alene, og det gør forskellen fra, at vi tidligere har været helt nede i kulkælderen, siger Erling Astrup.

Avisen.dk har senest beskrevet 'Jobcentrets Ofre', da de troppede op foran jobcentret på Lærkevej i København, hvor 54-årige Charlotte Pedersen efter 11 år blev indstillet til førtidspension til stor begejstring for de fremmødte.

I juli måned var der også indkaldt til demonstration foran samme jobcenter, da Vladimira Kristensen blev tilbudt en briks under mødet på Lærkevej, fordi hun var for syg til at sidde op.

Ingen skal stå alene

En af dem, der skal tidligt op af fjerene den 31. august, er initiativtager til aktionen og aktiv i Systemets Ofre, Lisbeth Sand. Torsdag morgen tager hun den 100 km lange tur fra Randers til Struer for at demonstrere foran Jobcenteret.

Normalt foregår aktionerne i Hovedstadsområdet, men Lisbeth Sand har i sinde at brede modstanden ud til resten af landet.

- Der er ingen, der skal stå alene, uanset hvor de befinder sig i landet. Ulla og Erling Astrup har ofret sig ved at gå i medierne, så nu vil vi gerne vise dem, at de har et hold af mennesker i ryggen, der vil dem det godt. Vi er der for dem.

Det er særligt signalværdien til de andre syge, der gør aktionerne vigtige. Når der har været en sag med en person, der føler sig i klemme i systemet, bliver det delt i de forskellige såkaldt sociale oprørsgrupper på Facebook, hvor de kan organisere sig. Grupperne tæller blandt andet Næstehjælperne med knap 20.000 medlemmer og Jobcentrets Ofre på knap 7.000 medlemmer.

Mod til at råbe op

- Der er fyldt med mennesker, der vil gøre en forskel. Så når de syge kan se, at der rent faktisk bliver gjort noget aktivt for dem, kan det få dem til at blive mere modige og til også selv at råbe op, siger Lisbeth Sand.

Hun pointerer vigtigheden i, at Facebookgrupperne kan skabe et alternativ til Christiansborg-retorikken om, at syge bare er dovne mennesker, der ikke vil arbejde.

- Jeg tror, det er gået op for syge som raske, at nok er nok. Christiansborg gør ikke noget for de svageste, så vi må selv gå i aktion, siger Lisbeth Sand.

Aktionen til støtte for Ulla Astrup har været planlagt i noget tid, men først i morges blev tidspunktet for Ulla Astrups møde med Pensionsudvalget offentliggjort. Meldingen lød på 9.15. Det kan have betydning for størrelsen af fremmødet, siger Lisbeth Sand.

- Der ville jo komme folk hele vejen fra København, men når det er så tidligt om morgenen, kan det godt være, vi ender med bare at stå fire forkølede demonstranter. Men det rykker også noget, siger hun.