Med udsigten til to års forhandlinger om Storbritanniens afsked med EU starter også en lang periode med nervøsitet hos dansk erhvervsliv.
Det britiske marked har nemlig enorm betydning for danske virksomheder, og derfor vil en dårlig brexit-aftale være fatal, påpeger Dansk Industri (DI).
- Nu hvor briterne har aktiveret artikel 50, afslører de forhåbentlig snart, hvordan de forestiller sig den fremtidige handelsrelation, siger DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad.
Med artikel 50 henviser han til den passage i EU-traktaten, der handler om et lands ønske om at forlade unionen.
Onsdag har den britiske EU-ambassadør overrakt den beslutning til EU-præsident Donald Tusk. Dermed sættes forhandlingerne i gang.
I Dansk Industri håber man dog på, at der tidligt i forløbet tegner sig et billede af, hvilken vej det kommer til at gå.
- For virksomhederne er det vigtigt, at perioden med usikkerhed bliver så kort som mulig, og at overgangen til en ny handelsrelation bliver så smidig som mulig, siger Karsten Dybvad.
Premierminister Theresa May sagde i januar, at den britiske regering ønsker en handelsaftale, der giver så fri handel som muligt mellem Storbritannien og EU.
Det store spørgsmål er dog, hvordan man undgår handelsbarrierer efter brexit, hvor briterne både står uden for EU's indre marked og formentlig også uden for EU's toldunion.
- Lige nu har danske virksomheder udsigt til at opleve barrierer, forringet adgang til markedet og dårligere beskyttelse af deres investeringer i Storbritannien, siger Karsten Dybvad.
- Det store spørgsmål er, hvordan vi efter brexit sikrer danske virksomheder en så gnidningsfri handel med briterne som muligt.
I 2015 eksporterede danske virksomheder for 70 milliarder kroner til Storbritannien. Den eksport sikrer 50.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer, oplyser DI.
Danske virksomheder har desuden 700 datterselskaber i Storbritannien, der i alt beskæftiger 90.000 personer.
/ritzau/