Administration 

Blinde lærer at se med tungen

Forskning · På gangene inde på Hvidovre Hospital render en lille flok fransk-canadiere rundt og lærer blinde folk at se med tungen. Nyhedsavisen har prøvet teknikken, som samtidig afslører overraskende ting om hjernen for forskerne

Der er bælgmørkt omkring mig. Jeg tager forsigtigt et skridt fremad. Min tunge kilder. Bare lidt. Det føles nærmest som små champagnebobler på tungen. Idet jeg langsomt drejer hovedet lidt til venstre, begynder det at boble rigtig meget. Jeg fortsætter med at dreje hovedet til venstre og boblerne forsvinder. Jeg vender hovedet til højre igen. Lige midt på min tunge kommer den prikkende følelse tilbage. Jeg går i den retning. Pludselig brager jeg ind i fotografen og udløser et latterbrøl. De sorte briller med det underlige kyklop-kamera i panden ryger hurtigt af.

»Der kan du se, du fandt hende! Er det ikke utroligt?,« siger Maurice Ptito og ser på mig som en far, der lige har overværet sit barn tage det allerførste skridt.

Georg Gearløs

Jeg har netop prøvet at se med tungen – og et kamera. Og selvom min tunge tydeligvis ikke ser særlig godt, så kan den lære det – eller rettere: Min hjerne kan lære den det.

Maurice Ptito er professor i neurobiologi ved Montréal Universitet i Canada, men gæster i øjeblikket Hvidovre Hospital for at udføre sin forskning i, hvordan blinde mennesker kan lære at se med tungen.

Sammen med kollegaen fra Belgien Ron Kupers træner han blinde i at kunne bruge et meget besynderligt stykke elektronik, der mere får tankerne til at falde på Georg Gearløs fra et Anders And-blad end på fremmelig hjerneforskning.

Den blinde tager en lille bøjelig plade – hvorpå der sidder en masse små elektroder – i munden. Den er forbundet til et kamera, der sidder på panden, og omdanner levende billeder til elektriske impulser på tungen. Jo mørkere nuancer, jo mere intensitet i signalet.

»Det lyder vildt, og det er heller ikke sådan, at de blinde kommer til at se, som vi ser med vores øjne. Men de bliver simpelthen så glade, du vil ikke tro på det. De kan lære at læse bogstaver, de kan lære at se forskel på former, bevægelser, at kende forskel på lys og skygge i omgivelserne og opfatte, at der er mennesker, huse, trapper, biler eller mennesker foran dem. Jo længere væk, jo svagere signal. Bare det at opfatte bevægelse er et mirakel for dem, siger de. Og at de ikke er begrænset af blindestokkens eller armens længde,« forklarer Ptito.

Forskerne ved dog ikke præcist, hvordan hjernen på denne måde lærer at omdanne føleimpulserne fra tungen til en rumopfattelse.

Danmark i front

Og det er lige netop derfor, at Maurice Ptito og to af hans ph.d.-studerende lige nu arbejder på Hvidovre Hospitals MR-scanningsafdeling. For vi har nemlig i omverdenens øjne noget af det bedste hjernescanningsudstyr og god ekspertise i at bruge det.

Dermed er Danmark ret godt med i noget af det, som hjerneforskningen verden rundt fokuserer meget på i øjeblikket – nemlig at undersøge, hvor omprogrammerbar vores hjerne er.

I de senere år er forskerne med hjernescanninger blevet i stand til at se, hvilken del af hjernen, der er aktiv, når vi udfører bestemte handlinger, såsom at læse, tænke på vores kæreste eller spille med en bold. Og forskerne kan altså nu også se, at hjernen tilpasser sig meget mere efter, hvordan vi bruger den, end hvad man hidtil har troet. Vi kan med andre ord danne vores egne evner og træne hjernen, lidt som man træner sin krop.

»Det mest utrolige er, at vi kan se, at hjernen efter nogle ugers træning ændrer sig rent fysisk, den ændrer struktur. Folk, der aldrig har kunnet se, har også et manglende eller underudviklet synscenter, Men vi kan se, at flere og flere synsnerveceller bliver inddraget fra det omgivende hjernevæv til det visuelle område, efterhånden som de blinde træner med tungen. De får simpelthen et udviklet synscenter,« forklarer Ptito med en fransk accent, der er står lige så meget i kontrast til de kliniske og flade kittel-omgivelser i Hvidovre som hans sorte, figursyede jakkesæt og sorte, spidse sko.

Spiller computer

I øjeblikket har Ptito syv blinde forsøgspersoner, hvis hjerner han scanner, mens de bruger det såkaldte Tongue Display Unit (TDU). På den måde kan han se, hvordan det præcis er, at hjernen lærer at se med tungen.

Men i stedet for at have et kamera, der laver bobler på tungen – forsøgspersonerne ligger jo stille i en scanner – så er det et computerprogram, der skaber enten en bevægelse eller en figur, som personen skal se og genkende.

Lige nu træner han blinde i at kunne læse bogstaver på tungen. En af øvelserne handler om at se, om folk kan lære at kende forskel på, om et T vender på hovedet eller til siden.

En af hjerneforskernes forsøgskaniner er Ole Brun Jensen. Han blev blind umiddelbart efter fødslen, fordi han blev født to en halv måned for tidligt og måtte have ren ilt i kuvøsen.

»I løbet af et splitsekund ved jeg, om det T, som står på computerskærmen, vender den ene eller den anden vej. Det var en underlig oplevelse, da der først var hul igennem. I starten var det bare en kildren på tungen, og jeg kunne overhovedet ikke kende ting fra hinanden. Da jeg først havde lært det efter et par timer, så blev det lysende klart for mig, hvad jeg blev præsenteret for, nærmest inden jeg føler noget på tungen. Men det er svært at forklare hvordan,« siger Ole Brun Jensen.

Computerspil på tungen

Ptito har også for nyligt udviklet et computerspil, som de blinde skal spille, mens de er i skanneren. Computerspillet går ud på, at den blinde skal bevæge sig rundt i en labyrint med et joystick i hånden, og det bliver spillet på tungen.

»Vi kan se, at de efter noget tid udvikler aktivitet i det område af hjernen, som er aktivt, når mennesker ser med øjnene, men der kommer også aktivitet i det område, som har med stedsans at gøre – når mennesker, der kan se, danner et slags geografisk kort inde i hovedet. Så de danner sig en form for visuel fornemmelse af rummet omkring sig ud fra følesansen, selvom de aldrig har set verden,« siger Ptito.

I princippet kunne man også bruge et andet sted på kroppen »som indgang til hjernens synscenter«, men tungen er oplagt, dels fordi den er meget følsom, og dels fordi de elektriske impulser fungerer bedst på en fugtig overflade.

»Tungen er jo også det første, som spædbørn bruger til at udforske verden med. I stedet for at se på det propper de alt i munden,« forklarer Ptito.

I Canada har forskerne bygget deciderede forhindringsbaner. Udstyret med elektroder på tungen og et kamera i panden testede de, hvor godt de blinde kunne orientere sig uden stok eller hund. Det var tydeligt at se, at de blinde gik uden om ting, de ellers ville være stødt ind i.

Men det er ikke nogen mirakelkur, påpeger Ptito, og det giver Ole Brun Jensen ham indtil videre ret i.

»Jeg kan jo stadig ikke se som andre. Jeg aner stadig ikke, hvad farver er. Men jeg håber, det bliver nemmere at læse fra computeren. Det ville også være fantastisk at kunne bevæge sig rundt lidt friere. Og måske at komme til at kunne genkende et ansigt,« siger han.

Så en flamme

Hvor stor nytte man som blind kan få af TDU en, er meget individuelt påpeger Ptito.

En af de blindfødte forsøgspersoner, der tidligere har prøvet TDU en, beskriver for eksempel over for det videnskabelige nyhedsmagasin Science News, at hun altid havde troet, at stearinflammer var kæmpestore ildkugler. Sådan kunne hun nemlig normalt føle varmen brede sig ud fra lyset. Da hun første gang så et stearinlys med tungen, blev hun chokeret over, hvor lille flammen var, og hvor meget den dansede.

Så TDU en kan sagtens give blinde en helt ny virkelighedsopfattelse. Og perspektiverne er vidtrækkene, mener den fransk-canadiske professor. Men han kan endnu ikke sige noget om, hvornår TDU en bliver tilgængelig for almindelige mennesker.

»Måske om fem til syv år vil blinde kunne bruge den. Men det, vi gør lige nu, er jo også at finde ud af så meget som muligt om, hvordan hjernen fungerer med vores sanser. Jo mere viden vi får om hjernen, jo mere kan man udvikle teknikken – eller blive i stand til at udvikle endnu smartere teknikker. Det næste bliver at give kameraet en zoom-funktion,« siger han.

Han mener, perspektivet er, at kameraet muligvis kan blive implanteret i øjnene, mens tungetingen kan installeres i et lille, diskret mundstykke, som brugeren aktiverer ved at trykke tungen op i ganen. I den nærmeste fremtid vil det mest umiddelbare dog være at gøre det nemmere for blinde at læse, fordi man vil kunne få sendt elektronisk eller digital information direkte ind i tungen fra computeren og nettet, mener han.

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA kommer til at
plage dig hele julen

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige

kampklædt politi på gaden
Krimi

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

fodboldspiller smiler
Kendte

Landsholdsstjerne

skal være far

blomster ligger på fortov ved nørrebrogade i København
Krimi

Drab på Nørrebro:

To personer sigtet

bagenden på BMW-delebil
Krimi

Ny bekymring:

Spritkørsel i delebiler 

UFO ses på nattehimlen
Nyheder

Bramsen: Ingen

UFO'er i Danmark 

victor axelsen står med medalje
Sport

Victor Axelsen kåret:

Verdens bedste

kvinde slikker på slikkepind
Corona

Deler slikkepinde

for at blive smittet 

politi på gaden i randers
Krimi

Mand død efter

knivstikkeri

Blå blink fra udrykning
Krimi

Savnet 14-årig pige

fundet i god behold

hus i oversvømmet område i canada
Helt vildt

Vintertemperatur:

22,5 grader

Betty Bitschlap
Film og TV

Dansk drag:

Kan vinde millioner

Stammershalle
Nyheder

Øer og et badehotel:

De vildeste bolighandler

skudt nørrebro
Krimi

Mand dræbt: Skudt i ryggen 

Margrethe
Kongelige

Dronning Margrethe væltede Tivoli

vølver Køge Lyngvild
Nyheder

Kulturministeren:

Jeg beholder vielsesringen på

jule skrabekalender
Nyheder

Utålmodig julefan:

Skrabede sig til en million

Kåre Mølbak
Nyheder

Kaldte Kåre Mølbak en fej kujon

Birthe Kjær julesang
Kendte

Birthe Kjær:

Vigtigst er kærligheden

stokholm far
Kendte

Nikolaj Stokholm:

Far for anden gang

Sport

Her genoptræner Christian Eriksen

Nyheder

Meghan vinder i retten

Mary smiler
Kongelige

Mary bliver udstillet

Lottokuponer
Nyheder

Heldig dansker vinder 11 millioner

Nyheder

Astronomer finder lille og brandvarm planet

Morten Messerschmidt
Underholdning

Messerschmidt får nyt job

Tårnby Gymnasium
Nyheder

Hund angriber fem gymnasieelever

Matte Frederiksen
Nyheder

Nyt forsøg på at finde slettede sms'er

Sprøjter med Astra Zeneca
Corona

Finder årsag til AstraZeneca-blodpropper

biler på snedækkede veje
Nyheder

Isglatte veje forårsager flere uheld

Wafande
Kendte

Wafande skal være far

Alec Baldwin
Kendte

Alec Baldwin:

Jeg trykkede ikke

på aftrækkeren

Ikea-skilt
Helt vildt

27 mennesker strandet i IKEA

En ældre hvid bil
Biler

50 mio. Corollaer solgt

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Her er verdens dyreste byer

Nyheder

Snestorm lammer trafikken i Jylland

Nyheder

Statsminister: Hjælp ældre til 3. vaccinestik

En mand med en pind poder
Corona

Yderligere to tilfælde af Omikron er fundet i Danmark

Et rødt museum
Krimi

Kaos i København:

Flere hundrede evakueret

Mette F på talerstolen
Corona

Nu er det alvorligt:

Mette indkalder til pressemøde 

to langhårde mænd
Kendte

Erann DD tilbage på tour med sit band

mand står i kø ved testcenter
Corona

Ny rekord:

5.120 smittede 

mand i blå polotrøje står i park
Nyheder

Dansk feriepark

solgt 

mand står op ad mur
Kendte

Efter TV2-afsløring:

Dyrby sendt hjem

person står med kanyle og glas
Krimi

To mænd sigtet:

Satte ild til

vaccinationscenter

bygning i københavn set udefra
Mad og drikke

Tak for kaffe:

Berømt café lukker

babyaktivitetsgynge
Nyheder

Tilbagekalder babyprodukt:

Risiko for kvælning

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

molly egelind sidder med hånden under hagen
Kendte

Molly Egelind:

Accepterer ikke jul

før 1. december

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!

Billede viser bilen der er grålig.
Biler

Her er

Årets Bil 2022

Karsten Ree er et stort smil.
Kendte

Ree smider bombe:

Biltyv opfandt DBA

Emma Aispuro
Nyheder

Berygtet mafiakonges unge

hustru får tre års fængsel

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil