Ritzau
Opdateret kl. 13:54
For første gang siden foråret 2013 viser Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af lønmodtagere i Danmark et fald fra måned til måned.
Faldet er dog beskedent og udgør kun 100 personer ud af en samlet beskæftigelse på 2.653.100 personer i juli.
Men det bryder med tendensen fra de seneste mange måneder, hvor antallet af beskæftigede er steget støt med nogle tusinde personer hver måned.
Det er et fald i den offentlige beskæftigelse, der trækker nedad. I juli var der 1500 færre offentligt ansatte, og det kunne ikke opveje af en jobvækst på 1400 personer i de private erhverv.
Og det er en formildende omstændighed, at den private beskæftigelse fortsætter med at vokse, mener cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.
- Det var altså den offentlige beskæftigelse, der trak ned, og det vurderer vi er et midlertidigt fænomen. Det er i hvert fald ikke en del af budgetterne i hverken stat eller kommuner, at der skal være et fald i beskæftigelsen.
- Men når det er sagt, så er fremgangen i den private beskæftigelse i juli til den lave side sammenlignet med tidligere. Det kan være et tegn på, at opsvinget er på vej ned i gear, siger han.
Hos Dansk Erhverv konstaterer cheføkonom Steen Bocian, at jobfesten i den private sektor fortsætter, "men der blev skruet ned for musikken".
Han advarer dog mod at lægge alt for meget i nøgletal fra sommermånederne, der traditionelt er usikre.
- Vi skal have flere tal, der underbygger samme tendens, før vi kan konkludere, at arbejdsmarkedsfremgangen er stoppet.
- Det vil dog ikke nødvendigvis være uhensigtsmæssigt rent økonomisk set, hvis fremgangen på arbejdsmarkedet tager sig en puster.
- Udviklingen i beskæftigelsen har over de seneste år været ubalanceret i forhold til væksten generelt set.
Danmarks Statistiks opgørelse over antallet af lønmodtagere omfatter også deltidsmedarbejdere, og det omfatter også personer med bopæl uden for Danmark.
/ritzau/