Der bliver færre og færre offentligt ansatte i Danmark.
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at antallet af offentligt ansatte er på det laveste niveau siden 2010.
- Det stemmer helt overens med den trend, vi har set de sidste fem-seks år, hvor især kommunerne skiller sig af med flere og flere offentligt ansatte. Det er lærere, pædagoger, social- og sundhedspersonale og alle de andre store grupper, der bliver ramt, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Avisen.dk.
Færre hænder til flere opgaver
Danmarks Statistiks nye opgørelse over offentlig beskæftigelse viser, at antallet af offentligt ansatte er faldet fra 746.347 fuldtidsstillinger i andet kvartal 2010, hvor niveauet var på sit højeste, til 715.021 i andet kvartal af 2016, hvor de seneste tal er fra. Det er et fald på 31.326 stillinger.
Ser man på udviklingen i kommunerne alene, er antallet af fuldtidsstillinger på sit laveste siden kommunalreformen i 2007, oplyser Danmarks Statistik.
- Det skyldes den økonomiske benlås, som regeringen har lagt kommunerne i med de stramme økonomiske aftaler. Og så er kommunerne samtidig bange for den budgetlov, som blev indført i 2012. Den betyder, at de bliver straffet økonomisk, hvis de bruger flere penge end de må, og for at undgå det, bruger de ikke alle de penge, de har. Det betyder så flere fyringer, siger Henning Jørgensen.
Det faldende antal offentligt ansatte skal ses i sammenhæng med, at der samtidig bliver flere plejekrævende borgere på grund af befolkningsudviklingen, påpeger Kurt Houlberg, der er kommunalforsker ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
- Kommunerne har effektiviseret, sparet og ændret servicen, så der i dag samlet set er færre ansatte i forhold til antallet af ældre og børn. Det sætter sig selvfølgelig også spor i den service, som borgerne oplever, siger han til Avisen.dk.
Pædagog: Vi løber rundt
Lene Emborg Hüseynova er pædagog på den integrerede institution Spindegården i Valby, og her kan man godt mærke, at de er blevet færre på stuerne, siger hun.
- For fem år siden var vi fire pædagoger til 12 børn, nu er vi tre på deltid til en stue med 20 børn. Det betyder jo, at vi slet ikke kan dække de basale behov. Vi løber rundt, og vi har kolleger, der bliver langtidssyge, fordi man ikke kan holde til det, siger Lene Emborg Hüseynova til Avisen.dk.