Beregning af omstridt reform: 130 job har kostet 680 millioner kroner

Hvert job har kostet over fem millioner kroner, viser beregning. Ressourceforløb er en langsigtet investering, mener Jørn Nergaard Larsen (V). (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Giv reformen tid, lyder svaret fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

5,2 millioner kroner per job.

Så dyr er reformen for førtidspension, hvis den direkte jobeffekt skal gøres op, tre år efter reformen trådte i kraft.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Iben Nørup, der har skrevet ph.d.-afhandling om førtidspensionsreformen, kritiserer reformen.

- Når man laver en indsats, der er så dyr, og som i øvrigt ikke fører noget med sig, har man i virkeligheden bare flyttet rundt på pengene. Folk er blevet skåret i ydelser, og så har man postet penge i en effektløs indsats i stedet for.

Avisen.dk har i flere artikler fortalt, at kronisk og alvorligt syge danskere blandt andet bliver sendt i såkaldt sengepraktik som konsekvens af førtidspensionsreformen. Læs mere her.

130 fuldtidsjob

Professor Bent Greve fra Roskilde Universitet skønner ud fra kommunernes egne tal, at det har kostet mindst 680 millioner kroner at afklare borgeres arbejdsevne i de omstridte ressourceforløb.

Og da der er skabt, hvad der svarer til 130 fuldtidsjob i reformens treårige levetid, svarer det altså til, at hvert job har kostet over fem millioner kroner. 

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) mener dog ikke, at det giver mening at sammenligne udgifter til ressourceforløb med, hvor mange der er kommet i job.

- Ressourceforløb er en langsigtet investering i vores mest udsatte borgere. Det tager tid, og kun en lille del af forløbene er afsluttet, skriver han i en mail.