Administration 

Bekymret mor: "Mine drenge får anfald - men ingen hjælper"

Maria Jørgensen har ADHD og gør derfor forskellige ting, der hjælper med at få hverdagen mere i system. Hun har blandt andet i fællesskab med sine børn hængt en tegning op, som illustrerer, hvor man skal være, når man skal sove. (Foto: Foto: Privat)

Maria Jørgensen har en stærk mistanke om, at begge hendes sønner har ADHD, men hun kan ikke få dem udredt.

Tre sekunder. Mere skal der ikke til, før familiefreden bliver revet itu hos 36-årige Maria Jørgensen, der bor sammen med sine to drenge på fem og seks år i et 140 kvadratmeter hus i en mindre by udenfor Odense.

- Det kan gå fra nul til 100, så står du med et barn, der råber, skriger, spytter og kaster med tingene. Og du kan intet sige eller gøre, siger Maria Jørgensen.

Den situation står hun i et par gange om ugen.

Ofte kommer udbruddene, hvis hendes ældste søn på seks år ikke får sin vilje. Et snørebånd, der skal bindes, eller en tegnefilm, der skal pauses, kan udløse drengens frustration. Det fortæller Maria Jørgensen, der tidligere har været afdelingsleder og arbejder som salgsassistent.

Hun kender selv til ikke at have fuld kontrol over sine impulser. Hun har ADHD og har tidligere lidt af stress og depression.

I dag har hun mistanke om, at hendes to sønner også har ADHD - muligvis kombineret med andre diagnoser. Derfor kæmper hun for at få dem udredt, så de kan få den rigtige hjælp og eventuelt nødvendige medicin.

Men selvom de bliver diagnosticeret med ADHD, er det ikke sikkert, at de kan få medicin for det. Som Avisen.dk skriver i dag, er Fyn og særligt Odense nemlig et af de steder, hvor man på landsplan er mest påpasselig med at udskrive medicin mod ADHD til børn og unge.

Det betyder, at der i Odense kun gives ADHD-medicin til omkring 0,4 procent af de 6 til 16- årige. Det viser en ny undersøgelse som Bureau 2000 har lavet for fagforbundet FOA.

Mindre medicin på Fyn

Professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, Niels Bilenberg, bekræfter, at man i psykiatrien i Odense altid har været mere restriktiv end andre steder i landet med at udskrive ADHD-medicin.

- Jeg har selv i mange år været med til at sætte overliggeren for, hvornår vi medicinerer for ADHD, og den er måske højere end andre steder. Det giver en selvforstærkende effekt, for så bliver de praktiserende læger på Fyn, og dem der ellers henviser, mindre tilbøjelige til at tænke ADHD som det første, siger han.

Når man er tilbageholdende med at udskrive ADHD-medicin til de fynske børn og unge, er det fordi, det i mange tilfælde er hensigtsmæssigt at starte med alternativer til medicin, påpeger Niels Bilenberg.

De fleste drenge har krudt i røven, og alle børn får af og til anfald. Den slags formaninger lægger Maria Jørgensen ofte øre til. Men Maria Jørgensens læge afviser, at der er grund til at få en psykiater til at se på hendes to drenge.

- Dem, der mener, at mine drenges adfærd lyder almindeligt, aner ikke, hvad de snakker om. De har jo ikke set, hvordan det er hjemme hos os i hverdagen, siger hun.

"For få får den rette hjælp"

Birgit Jensen, der er kognitiv terapeut og bestyrelsesmedlem i foreningen ADHD-Fyn, mener, at der er for få, som diagnosticeres med ADHD fra psykiatrien i Odense.

- I dag bliver alt for mange fynske børn og unge svigtet, fordi de ikke bliver udredt, siger hun. 
Det er blandt andet problematisk, fordi forskning viser, at ubehandlet ADHD kan føre til stress, angst og depression, påpeger hun.

Ifølge Maria Jørgensen er det da også en sej kamp at få nogle til at se på drengenes adfærd. Selv er hun ikke i tvivl om, at noget er galt.

- Min ældste dreng er meget højlydt og søger konstant min opmærksomhed. Og den yngste kan ikke sidde stille på en stol. Han kan ikke fokusere, bliver afledt af ingenting og kan ikke koncentrere sig i mere end ti minutter, fortæller hun.

Hun kommer i tanke om deres sidste biografbesøg.

- Min yngste brugte seks biografsæder og var overalt på stolene. Han gør det ikke for at være uartig, for han tænker ikke engang over det. Heldigvis var der ikke så mange andre gæster i salen den dag, siger hun.

Heller ikke om aftenerne kan den femårige dreng falde til ro. I lang tid sov han kun gennemsnitligt otte timer om natten, fortæller Maria Jørgensen.

Diagnose hjalp

Da Maria Jørgensen fik sine drenge, forstod hun ikke, hvorfor hun havde så store udfordringer med at være mor, forklarer hun.

- Det var enormt hårdt for mig at blive mor, for jeg havde ikke det overskud, der skulle til for at klare en hverdag med børn, siger hun.

Følelsen af afmagt tog til, efter Maria Jørgensen blev skilt, da den yngste var to år. I dag er drengene på skift hos forældrene en uge ad gangen. Derfor hjalp det hende, da hun blev klar over, at en af del af hendes personlighed var ADHD, forklarer hun.

- Efter jeg har fået min diagnose og medicin, er jeg blevet meget mere bevist om mine egne og børns udfordringer og kæmper i hverdagen for at give dem den bedste start på livet, siger hun.

Hun har stadig svært ved at sætte grænser. Den ene dag må man sove i mors seng og spise pålægschokolade til morgenmad. Næste dag er begge dele strengt forbudt, fortæller hun.

- Jeg kan ikke holde fast i regler, og derfor kan børnene ikke finde ud af, hvad de må. Hjemme ved mig er der som udgangspunkt ikke rigtig noget, der har konsekvenser.

Savner sparring

Da hendes ældste dreng gik i børnehave, savnede hun, at personalet i højere grad indbød til dialog om sønnens vanskeligheder.

- Man valgte bare at fortælle mig, at han var meget besværlig uden at være villig til at arbejde med ham, siger hun.

I skolen har de voksne dog bemærket drengens særlige behov og har derfor lagt op til et samarbejde om, hvordan hjem og skole bedst hjælper ham, fortæller hun.

Maria Jørgensen understreger, at hun ikke vil fralægge sig sit eget ansvar som mor.

I hendes optik er den største forhindring, at drengene ikke kan få stillet en eventuel diagnose, så de voksne omkring dem ved, hvordan de bedst skal håndteres.

Ingen vil lege

2 til 3 procent af alle skolebørn i Danmark har ADHD, fremgår det af ADHD-foreningens hjemmeside. Og det er ikke altid nemt at begå sig, når man har udfordringer med hyperaktivitet og opmærksomhed.

Børn med ADHD har nemlig 50 gange lavere mulighed for at have en god ven, oplyser foreningen.

Maria Jørgensens ældste søn har gået i skole under et halvt år, men han har allerede haft nederlag i skolen, mener Maria Jørgensen.

- Han får anfald og kan ikke følge med i timerne. Det går udover hans selvværd, for han er meget bevidst om, at hans klassekammerater kan mere end ham. Der er heller ingen, der vil lege med ham, fordi han er træls, siger hun.

For hende er det en daglig bekymring, hvordan sønnerne skal klare sig. Hun håber, at de fremtidigt kan få noget mere hjælp til de udfordringer, hun oplever, de har.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles