Udsatte børn kan blive gidsler i storkonflikt
"I øjeblikket er mit barns impuls at slå sig selv ihjel, så jeg tør ikke tænke på, hvis situationen forværres yderligere. Jeg er bange for mit barns liv," siger en bekymret forældre. (Foto: Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Elever i specialklasser risikerer ligesom størstedelen af folkeskolens øvrige elever at skulle blive hjemme fra skole, hvis der kommer en storkonflikt.

Hvis det ikke lykkes at lande et forlig om de offentlige overenskomster for 750.000 offentligt ansatte før midnat tirsdag, kan der fra den 22. april udbryde storkonflikt. 

Det vil lamme store dele af landet. Folkeskolen er et af de områder, der bliver berørt. Og børn i specialklasser risikerer også at blive sendt hjem fra skole, fordi deres undervisere strejker.

Mens Kommunernes Landsforening (KL) har undtaget alle specialklasser og specialskoler for lockout, har Lærernes Centralorganisation (LC) ikke valgt at undtage specialklasser for strejkevarslet.

Formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening, Thomas Andreasen, understreger, at også lærerne har undtaget alle specialskoler.

- Men de her specialskolerækker er mere eller mindre integrerede med og ligger fysisk sammen med folkeskolerne, siger han til Avisen.dk.

Danmarks Lærerforening er dog klar til at finde løsninger, så man ikke rammer nogle af folkeskolens mest sårbare børn og unge, forsikrer han.

- Vi er klar til at forhandle nødberedskaber for specialklasserækkerne, for der kan være elever, klasser og situationer, hvor det kan blive nødvendigt at blive undtaget for konflikten, hvis den kommer, påpeger Thomas Andreasen.

Far: Min barns liv er i fare

I Herning er faren Lasse nervøs over, at meldingen fra hans barns skole lige nu lyder, at den lukker helt ned i tilfælde af konflikt. Hans barn har aspergers syndrom og er derfor tilknyttet en specialklasse.

Lasse ønsker ikke at få stå frem med sit fulde navn af hensyn til hans barn, der for nyligt fik konstateret en moderat depression og derfor lige er startet op på antidepressiv medicin.

- Normalt vil man tage et barn ud af skolen, når det starter op på den her medicin, men fordi mit barn har aspergers, har de på Psykiatrisk Afdeling i Vejle vurderet, at det vil være alt hårdt at blive taget ud af skolen, siger han.

På grund af aspergersdiagnosen er en fast og struktureret hverdag altafgørende for Lasses barn, forklarer han og sætter ord på sin værste frygt.

- I øjeblikket er mit barns impuls at slå sig selv ihjel, så jeg tør ikke tænke på, hvis situationen forværres yderligere. Jeg er bange for mit barns liv, siger han.

"KL har forhindret nødberedskab"

Danmarks Lærerforening har netop ønsket at anvende bestemmelsen om nødberedskab til de særligt alvorlige situationer, der kan opstå, hvis specialklasserne lukker, forklarer Thomas Andreasen. 

- Men KL har for eksempel ikke ønsket at lave konkrete aftaler på baggrund af de forhandlinger, der har været om et nødberedskab for specialklasserne i Herning, siger han.

Herningegnens Lærerforening har ikke været involveret i forhandlingerne om nødberedskaber for specialklasser. Derfor henviser kredsens formand, Helen Sørensen, til en orientering, hun modtog i starten af april fra Danmarks Lærerforening.

"Forhandlingen mellem LC og KL om nødberedskab i specialklasserne i Herning blev, at KL trak sit forslag om nødberedskab tilbage. Undervisningen i specialklasserne bliver således ikke omfattet af et nødberedskab i tilfælde af strejke," står der i orienteringen, som Avisen.dk har set.

Kredsformanden ønsker ikke at kommentere, om der er behov for nødberedskaber.

- Men vi har da fuld forståelse for, at mange forældre kan være bekymrede, hvis der kommer en konflikt, siger Helen Sørensen.

På grund af de igangværende forhandlinger i Forligsinstitutioner har det ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra KL tirsdag.

Avisen.dk's redaktion er bekendt med Lasses fulde identitet.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18

via Listen To News