Bande-ekspert: Dummebøder straffes for lavt
Rockere slipper for nemt, hvis de bliver taget i at uddele dummebøder, mener bande-ekspert. Foto: Scanpix/Bax Lindhardt
Bande-medlemmer risikerer alt for lave straffe ved at afpresse folk med såkaldte dummebøder, vurderer bande-ekspert.

Bande-medlemmer landet over slipper alt, alt for billigt, hvis politiet endelig tager dem i at uddele de såkaldte dummebøder.

Det vurderer en af Danmarks førende bande-eksperter, Jean-Jacques Royal, over for Newspaq i kølvandet på sagen om Anders Samuelsen (LA), der søndag indrømmede at have betalte flere tusinde kroner til en gruppe pushere med tilknytning til Hells Angels på vegne af sin ældste søn.

"I de fleste tilfælde er det ret omkostningsfrit for bande-medlemmerne at true folk til at betale penge, og det er blandt andet derfor, det er så udbredt," fortæller Jean-Jacques Royal, der i årevis har arbejdet med unge mænd på grænsen til bande-miljøet, til Newspaq og fortsætter:

"For det første har politiet slet ikke ressourcer nok til at efterforske de mange sager om dummebøder, der opstår hver eneste dag. Og hvis de så endelig bliver anmeldt og dømt, får de som oftest kun omkring seks måneders fængsel. Det er slet ikke er nok til afskrække dem."

Står det til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil loven blive strammet med det samme. Og derfor vil han nu kalde justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd.

"Vi har at gøre med et kæmpeproblem, fordi bande-medlemmernes metoder skræmmer folk fra at gøre det rigtige: at kontakte politiet," siger han til Newspaq.

"Men vi kan på ingen måde acceptere, at bande-medlemmerne spekulerer i de lave straffe. Derfor foreslår vi, at straffen for denne type af afpresning kommer op på et niveau, hvor det rent faktisk afskrækker. Og der taler vi altså om en minimumsstraf på et års fængsel," vurderer Skaarup.