Asger Aamund tester arbejdsløse nydanskere med Føtex-job: Har I arbejdsmoral?

Du kan se hele udsendelsen 'Asger og de nye danskere' i aften klokken 20.45 på DR2. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

TV-program stiller skarpt på integrationsdebat.

Hvordan integrerer vi nytilkomne danskere på arbejdsmarkedet?

Det spørgsmål er rødglødende – både i befolkningen og blandt politikere på Christiansborg. Og nu sætter et tv-program i seks dele, hvoraf tredje afsnit sendes i aften på DR2, fokus på problemet.

Vært og erhvervsmand Asger Aamund vil undersøge, hvorfor kun halvdelen af de ikke-vestlige indvandrere i Danmark er uden arbejde – og samtidig forsøger han som mentor for seks arbejdsløse nydanskere - Abel, Mohammad, Julien, Nedim, Sabah og Stella – at jagte et job og skabe motivation til at tage det.

Asger Aamund har i mange år revset integrationen i Danmark – og nu skal han altså selv forsøge at gøre det bedre end det samfund, som han mener, har svigtet. Det fortæller han til dr.dk.

- Vi er nødt til at gøre noget radikalt for at gøre det bedre. Ellers kan hverken den danske samfundsøkonomi eller vores kulturelle sammenhængskraft holde til det, siger han.

Arbejdsprøvning i Føtex

I aftenens afsnit bliver de seks deltagere udfordret med en arbejdsprøvning i Føtex i Husum ved København. Asger Aamund vil nemlig teste de seks arbejdsløse nydanskeres engagement og arbejdsmoral.

Samtidig går han kritisk til de Konservatives Brian Mikkelsen, som - ifølge Asger Aamund - repræsenterer et parti, der ikke har passet godt nok på Danmark.

I traileren til programmet fortæller Stella fra Iran blandt andet, at hun ”ikke kan se mig selv stå i frost og grønthandleren”, da deltagerne bliver bedt om at fordele arbejdsopgaverne i Føtex mellem sig.

I baggrunden smågriner Asger Aamund og siger:

- Det viser sig, at det ikke er så nemt at lede og fordele arbejdet, når man selv skal gøre det.

Stellas efterfølgende kommentar er, at deltagerne er ”overkvalificerede”.

Du kan se hele udsendelsen 'Asger og de nye danskere' i aften klokken 20.45 på DR2.

Se traileren til programmet her: