Administration 

Finn lærer rumænere om den danske model: Nu hyldes han med pris

Udlændinge bliver aldrig noget problemfrit område, men så må man jo løse problemerne, mener Finn Jenne, 3F-formand i Frederikshavn. (Foto: Foto: privat)

Finn Jenne har i perioder ofret familielivet for at opdrage rumænerne i dansk samfundsforståelse. Det har han nu fået en pris for.

Det er ikke fordi, Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, som sådan er vildt begejstret for, at hans hjemby, Skagen, nærmest er blevet invaderet af rumænere.

Men som han siger, så må de godt være der, og arbejdsgiverne i byens fiskeindustri insisterer ligefrem på, at de SKAL være der. Så 3F-formanden kunne ikke se andet, end at det var en udvidet faglig opgave, han stod over for.

Han satte sig i 2010, da han var faglig sekretær i 3F, for at rydde op i de dybt kritisable løn- og arbejdsvilkår, rumænerne var blevet hyret til. Og for at få rumænerne på sin side opbyggede han et tæt og personligt forhold til de østeuropæiske indvandrere, som i perioder har lagt større beslag på hans fritid end hans egen familie. Det har han nu fået den såkaldte fællesskabspris for.

Ind med skeer

I en lang række møder har den rumænske befolkning i Skagen bid for bid fået ind med skeer, hvordan den danske model er bygget på solidaritet og fællesskab, at skattebetaling er forudsætning for velfærdsydelser, at dansk er det sprog, der tales i Danmark og at Skagen er en by med en historie og nogle traditioner, som skal respekteres og holdes i hævd.

Det har en fælles udflugt til det lokale museum blandt andet været med at kaste lys over.

- Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde vi bare haft et stort, sort arbejdsmarked lige for næsen af os. Og når de nu skal være her, kan vi lige så godt hive dem ind og sørge for, at de har nogle ordentlige forhold både arbejds- og fritidsmæssigt, mener Finn Jenne.

Klar i spyttet

Der har ikke været noget blødsødent over 3F-formandens tilgang til rumænerne, som udgør op mod 500 ud af byens 8.000 indbyggere.

Han er ganske vist en venlig mand, men det har han rådet dem til ikke at lade sig narre af ved at understrege, at uanset hvad, så står der 3F mejslet i panden af ham. Finn Jenne var også klar i spyttet, da de opfordrede ham til at lære rumænsk, så de bedre kunne tale sammen.

- Jeg gjorde dem opmærksom på, at jeg taler dansk, fordi jeg bor i Danmark, og at det var dem, der må lære at tale mit sprog, når de nu har valgt at komme hertil. Ligesom de må lære, hvilke værdier vi har, og hvordan vi er kommet til vores værdier, siger Finn Jenne.

Da han først kom ind på livet af rumænerne, fandt han ud af, at der ud over de synlige i fiskeindustrien også levede mange i det skjulte med løst arbejde i restaurationsbranchen og på mindre hoteller uden overenskomstdækning. De faglige problemer nærmest stod i kø.   

Bare mennesker, der vil overleve

Men den tætte kontakt til byens nye indbygge har også lært Finn Jenne, at rumænerne er langt mere end en trussel mod de lokale overenskomster.

- Inde bag alle problemerne er de ganske almindelige mennesker, som bare forsøger at overleve. Og de er lige så forskellige, som vi er, siger han.

Nu kunne man måske tro, at rumænerne på deres side var forbeholdne og kritiske over for en person som ham, der kom og blandede sig i deres liv og udkomme. Sådan var det også i starten, hvor de kaldte ham ’Mister Finn’ – med en titel, der markerer afstand og mistro.

Men i dag er ’Mister’ droppet, og i foråret indstillede en af rumænerne, 36-årige Lucian Turculeanu, Finn Jenne til Fællesskabsprisen, som han fik overrakt i begyndelsen af juni.

Kæmpe indsats

Fællesskabsprisen blev etableret i 2014 af blandt andre S-formand Mette Frederiksen og hylder dem, der binder Danmark sammen, men som sjældent får opmærksomhed for deres arbejde og frivillige engagement.

- Finn har i højeste grad fortjent at vinde Fællesskabsprisen, for han er en person, som virkelig har gjort en kæmpe indsats for, at vi kan blive en del af det lokale fællesskab i Skagen, mener Lucian Turculeanu, der i tilgift bedyrer, at Finn Jenne har lært ham ’alt’.

Det må især være det faglige arbejde, Lucian Turculeanu hentyder til, for han selv fik i 2014 prisen som årets tillidsmand af 3F Frederikshavn for sit arbejde i virksomheden Prime Ocean i Skagen.

- Uden Finn Jennes indsats ville virksomheden ikke have ændret sig fra en arbejdsplads, hvor lokale ikke ville arbejde, til en arbejdsplads, hvor der i dag også er lokale, der søger, mener Lucial Turculeanu, der blev valgt som tillids- og arbejdsmiljørepræsentant med 3F-formandens hjælp.

Ny udfordring

Men netop det, at fiskeindustriens arbejdspladser nu igen er attraktive for den lokale arbejdskraft giver bare Finn Jenne en ny udfordring. For arbejdsløsheden i byen er på cirka 10 procent og dermed dobbelt så stor som i landet som helhed. 3F-formanden er nået til den erkendelse, at tilflyttende udlændinge nok aldrig bliver et problemfrit område.

- Det er jo ikke alle 3F’s medlemmer og andre skagboere, der synes, at det er fantastisk med alle de rumænere. Det negative er, at der bliver hård konkurrence om de job, der er. Og nu får vi flygtninge, som skal konkurrere om de samme arbejdspladser. Men vi forsøger at holde tungen lige i munden, siger han.

Så når Finn Jenne ikke hjælpe rumænere på plads i det lokale samfund, banker han blandt andet arbejdsgiverne i hovedet med, at de ’satanneme’ også skal huske den lokale arbejdskraft, og at de i det hele taget skal huske deres sociale ansvar, når de inviterer fremmede mennesker herop for at arbejde.

Det har blandt andet fået arbejdsgiverne til at sørge for danskundervisning – noget, 3F tidligere stod alene med.

Det går nok alt sammen

Og når han kigger ud over byen tror Finn Jenne nok, det går alt sammen.

- I 3F har vi fået mange flere medlemmer, og byen har fået flere unge familier, der får børn. Der er ikke kommet mere kriminalitet og uro. Og selv om nødvendigheden af skattebetaling ikke er mejslet i rumæneres bevidsthed som udgangspunkt, er der da flere og flere der kan se ideen med det. Især dem med børn, der har brug for daginstitutioner, læge og fritidstilbud, siger han.

Fællesskabsprisen blev oprettet i 2014 på initiativ af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), Skanderborg Kommune samt en række fagforeningerne, virksomheder og uddannelser. Se hvilke ved at følge linket nederst.

"Fællesskabsprisen er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og for vores samfund til at glide."

I alt modtager 10 initiativer og projekter Fællesskabsprisen. 

Læs mere om Fællesskabsprisen her.

ishockeyspiller
Nyheder

Efter dødsulykke: Vil 

have bedre beskyttelse

tre mand får servering udendørs
Nyheder

Hyg dig til

klokken to om natten

mand og kvinde
Film og TV

Smugkig: Første

billeder fra ny stor-serie

portræt af mand
Nyheder

Andreas Mogensen: Nu

føles det mere som et hjem

fem mennesker
Film og TV

Valdes Jul: 

Banker konkurrenterne

håndboldhold
Sport

Håndboldkvinder:

Nu kan der nørdes

mand og kvinde
Kongelige

Deler julevideo: Frederik

og Mary pynter juletræ

portræt af mand
Nyheder

Skæld ud til regeringen

en elbil
Biler

Toyotas elektriske tigerspring

mennesker bag pult
Nyheder

Sådan fordeles

løn-milliarderne

En juledekoration med lys og gran
Nyheder

Kan gemme sig

i dit julepynt

Nyheder

Milliardstort lønløft

i det offentlige

Folk står og kigger på en brandende garage
Krimi

Brændte hytten ned

med brødrister

Noam Halby og Katrine Bonde
Kendte

Vild med dans-stjerner

finder kærligheden

efter skilsmissen

Blå blink på en politibil
Krimi

11-årig pige skræmt

af maskeret mand

Parret klædt i sort på vej til begravelse.
Kendte

Christian Kjær

reddet af familiens

hund

De to nye værter dækket af konfetti
Kendte

Onkel Reje

får nyt job

Fra en motorvej
Nyheder

Frostgrader giver

flere hundrede 

bilejere problemer

En bil set fra et overvågningskamera
Krimi

Denne bil efterlyses

i jagt på dødsbilist

Et kondom ligger på en blå baggrund
Sex og samliv

Advarer om farlig

sextrend

Frederik Cilius
Kendte

Frederik Cilius

får 75.000 kroner

Retten i Odense udefra
Krimi

Brutal mishandling:

Mistænkte offer

for at hjælpe politiet

En ambulance med udrykning
Krimi

Person er fundet død

efter brand

Flere guldbarre ved siden af hinanden
Nyheder

Prisen presset

helt i vejret

Nyheder

Krigsskib og civile skibe 

angrebet i Det Røde Hav

håndboldspillere
Sport

Danmark med

forrygende storsejr

Nyheder

Israel:

Vi lader våbnene tale

portræt af kvinde
Kendte

Thorning knust: 

Har mistet svigermor

fodboldspillere i aktion
Sport

Brøndby: Vi har holdet til guld

new york logo
Nyheder

Dræber to voksne og to børn 

mand og kvinde
Kendte

Skøn advents-video:

Derfor er det slut

røgsøjle over by
Nyheder

Danske statsborgere evakueret 

snedækkede veje
Nyheder

Travl dag for autohjælp 

oliventræer
Nyheder

Olivenbønder vil have vinter

mand i tunnel
Nyheder

Israel:

800 tunnelnedgange i Gaza

en hund går tur i sneen
Dyreliv

Pas på poterne:
Sådan undgås smertefulde gåture

en kvinder holder hænderne på sit ansigt
Kendte

Laura Drasbæk om

sit kokainmisbrug:

- Fuldstændigt vanvittigt

en kvinde i et badekar
Kendte

Sådan scorede Joan Ørting 26 år yngre mand

en vandhane
Livsstil

Jul i sommerhuset?

Sådan undgår du skader

dommere plus vært
Kendte

Maria Fantino:

- Jeg kunne mærke det

en mand
Nyheder

Lars Løkke aflyser

- han er syg

Pitzner-familien i TV-studie
Kendte

Pitzner fængslet i Dubai

bygning i brand
Krimi

Voldsom brand bekæmpet med stor indsats

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Mand fængsles for voldtægt af mand

Vej dækket af sne
Nyheder

Voldsomt snevejr:

Her kan falde 30 cm

en perron med tog og passagerer
Nyheder

Togbilletter i juledagene sætter foreløbig rekord

To mænd trykker hånd
Sport

Hjulmand: Vigtigt at åbne EM med sejr over Slovenien

Holdbillede
Sport

Her er Danmarks EM-pulje

Jørn Mader og Jørgen Leth
Sport

Leth hylder Mader:

Han var en radiokunstner

Tropeø
Nyheder

Jordskælv udløser tsunami-alarm

Jørn Mader
Kendte

Jørn Mader er død

person holder lottokupon
Helt vildt

Heldig dansker vinder 11 mio. kr.

Jakob Buch-Jepsen
Krimi

To ledere i politiet

risikerer skærpet straf

for løgn i retten

Tv-vært Sofie Østergaard holder sig til hovedet.
Kendte

TV-vært svinger sparekniven

i privaten: Dropper bilen

Den kendte orange scene med tusindevis foran.
Nyheder

Skrotter ikonisk

scene

En mand cykler i sne
Sport

Aflyst på grund

af sne

To politibetjente står og undersøger gerningstedet.
Krimi

Mand fundet død på

gade - vidner efterlyses

En hånd støtter to små babyfødder.
Helt vildt

70-årig føder

tvillinger

Portræt af Erik Clausen
Kendte

Erik Clausen får

medhold i klage

Juledekoration med kalenderlys
Nyheder

Ekspertens trick: Sådan gør

du din juledekoration sikker

Motorvej afspærret i mørke
Krimi

38-årig mand død

i trafikulykke

Vægttabslægemidlet
Nyheder

Læger får millioner

af Novo for at promovere

vægttabsmedicin

en mand
Kendte

Revy-stjerner giver
Dennis Knudsen et svirp

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Anne Glad:

- 85 procent af

tiden er vi aber

en kvinde
Film og TV

Revisor redder den konkursramte Hvide Sande-serie

indretningen i en restaurant
Nyheder

Anmelderrost

restaurant konkurs

en mand ser alvorlig ud
Nyheder

Liberal Alliance: Lad skolerne gå konkurs

en kvinde i en sygeseng
Nyheder

Minister Mia Wagner

sygemeldt efter

ildebefindende

en mand kigger på fotografen
Kendte

Søren Østergaard

ramt af Parkinson

enmand
Nyheder

Republikaner får sparket

skole set udefra
Krimi

Efterforsker medarbejder

på skole: Upassende

relation til elev

frugt på træ
Mad og drikke

Morderisk svamp

fundet i Danmark

- og der er godt nyt

en person på en talerstol
Nyheder

FAKTA: Så mange har taget svingdøren siden folketingsvalget

dreng står med snebold
Helt vildt

Voldsom sneboldkamp i

skolegård: Elev kørt på

hospitalet

kong charles på talerstol
Kongelige

Kong Charles

kræver handling 

vejspærring
Krimi

Ramt af bil:

25-årig kvinde er død 

par poserer
Kendte

Silas Holst

vender tilbage 

ulykke på vej
Nyheder

Råd: Bland dig når

fulderikken vil køre 

tre personer sidder i studie
Kendte

Drikker sig snalrede

for åben skærm: Ikke

ude på et overdrev 

soldater sidder på tankvogn
Nyheder

Våbenhvile slut: Israel

genoptager kampe