Finn lærer rumænere om den danske model: Nu hyldes han med pris

Udlændinge bliver aldrig noget problemfrit område, men så må man jo løse problemerne, mener Finn Jenne, 3F-formand i Frederikshavn. (Foto: Foto: privat)

Finn Jenne har i perioder ofret familielivet for at opdrage rumænerne i dansk samfundsforståelse. Det har han nu fået en pris for.

Det er ikke fordi, Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn, som sådan er vildt begejstret for, at hans hjemby, Skagen, nærmest er blevet invaderet af rumænere.

Men som han siger, så må de godt være der, og arbejdsgiverne i byens fiskeindustri insisterer ligefrem på, at de SKAL være der. Så 3F-formanden kunne ikke se andet, end at det var en udvidet faglig opgave, han stod over for.

Han satte sig i 2010, da han var faglig sekretær i 3F, for at rydde op i de dybt kritisable løn- og arbejdsvilkår, rumænerne var blevet hyret til. Og for at få rumænerne på sin side opbyggede han et tæt og personligt forhold til de østeuropæiske indvandrere, som i perioder har lagt større beslag på hans fritid end hans egen familie. Det har han nu fået den såkaldte fællesskabspris for.

Ind med skeer

I en lang række møder har den rumænske befolkning i Skagen bid for bid fået ind med skeer, hvordan den danske model er bygget på solidaritet og fællesskab, at skattebetaling er forudsætning for velfærdsydelser, at dansk er det sprog, der tales i Danmark og at Skagen er en by med en historie og nogle traditioner, som skal respekteres og holdes i hævd.

Det har en fælles udflugt til det lokale museum blandt andet været med at kaste lys over.

- Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde vi bare haft et stort, sort arbejdsmarked lige for næsen af os. Og når de nu skal være her, kan vi lige så godt hive dem ind og sørge for, at de har nogle ordentlige forhold både arbejds- og fritidsmæssigt, mener Finn Jenne.

Klar i spyttet

Der har ikke været noget blødsødent over 3F-formandens tilgang til rumænerne, som udgør op mod 500 ud af byens 8.000 indbyggere.

Han er ganske vist en venlig mand, men det har han rådet dem til ikke at lade sig narre af ved at understrege, at uanset hvad, så står der 3F mejslet i panden af ham. Finn Jenne var også klar i spyttet, da de opfordrede ham til at lære rumænsk, så de bedre kunne tale sammen.

- Jeg gjorde dem opmærksom på, at jeg taler dansk, fordi jeg bor i Danmark, og at det var dem, der må lære at tale mit sprog, når de nu har valgt at komme hertil. Ligesom de må lære, hvilke værdier vi har, og hvordan vi er kommet til vores værdier, siger Finn Jenne.

Da han først kom ind på livet af rumænerne, fandt han ud af, at der ud over de synlige i fiskeindustrien også levede mange i det skjulte med løst arbejde i restaurationsbranchen og på mindre hoteller uden overenskomstdækning. De faglige problemer nærmest stod i kø.   

Bare mennesker, der vil overleve

Men den tætte kontakt til byens nye indbygge har også lært Finn Jenne, at rumænerne er langt mere end en trussel mod de lokale overenskomster.

- Inde bag alle problemerne er de ganske almindelige mennesker, som bare forsøger at overleve. Og de er lige så forskellige, som vi er, siger han.

Nu kunne man måske tro, at rumænerne på deres side var forbeholdne og kritiske over for en person som ham, der kom og blandede sig i deres liv og udkomme. Sådan var det også i starten, hvor de kaldte ham ’Mister Finn’ – med en titel, der markerer afstand og mistro.

Men i dag er ’Mister’ droppet, og i foråret indstillede en af rumænerne, 36-årige Lucian Turculeanu, Finn Jenne til Fællesskabsprisen, som han fik overrakt i begyndelsen af juni.

Kæmpe indsats

Fællesskabsprisen blev etableret i 2014 af blandt andre S-formand Mette Frederiksen og hylder dem, der binder Danmark sammen, men som sjældent får opmærksomhed for deres arbejde og frivillige engagement.

- Finn har i højeste grad fortjent at vinde Fællesskabsprisen, for han er en person, som virkelig har gjort en kæmpe indsats for, at vi kan blive en del af det lokale fællesskab i Skagen, mener Lucian Turculeanu, der i tilgift bedyrer, at Finn Jenne har lært ham ’alt’.

Det må især være det faglige arbejde, Lucian Turculeanu hentyder til, for han selv fik i 2014 prisen som årets tillidsmand af 3F Frederikshavn for sit arbejde i virksomheden Prime Ocean i Skagen.

- Uden Finn Jennes indsats ville virksomheden ikke have ændret sig fra en arbejdsplads, hvor lokale ikke ville arbejde, til en arbejdsplads, hvor der i dag også er lokale, der søger, mener Lucial Turculeanu, der blev valgt som tillids- og arbejdsmiljørepræsentant med 3F-formandens hjælp.

Ny udfordring

Men netop det, at fiskeindustriens arbejdspladser nu igen er attraktive for den lokale arbejdskraft giver bare Finn Jenne en ny udfordring. For arbejdsløsheden i byen er på cirka 10 procent og dermed dobbelt så stor som i landet som helhed. 3F-formanden er nået til den erkendelse, at tilflyttende udlændinge nok aldrig bliver et problemfrit område.

- Det er jo ikke alle 3F’s medlemmer og andre skagboere, der synes, at det er fantastisk med alle de rumænere. Det negative er, at der bliver hård konkurrence om de job, der er. Og nu får vi flygtninge, som skal konkurrere om de samme arbejdspladser. Men vi forsøger at holde tungen lige i munden, siger han.

Så når Finn Jenne ikke hjælpe rumænere på plads i det lokale samfund, banker han blandt andet arbejdsgiverne i hovedet med, at de ’satanneme’ også skal huske den lokale arbejdskraft, og at de i det hele taget skal huske deres sociale ansvar, når de inviterer fremmede mennesker herop for at arbejde.

Det har blandt andet fået arbejdsgiverne til at sørge for danskundervisning – noget, 3F tidligere stod alene med.

Det går nok alt sammen

Og når han kigger ud over byen tror Finn Jenne nok, det går alt sammen.

- I 3F har vi fået mange flere medlemmer, og byen har fået flere unge familier, der får børn. Der er ikke kommet mere kriminalitet og uro. Og selv om nødvendigheden af skattebetaling ikke er mejslet i rumæneres bevidsthed som udgangspunkt, er der da flere og flere der kan se ideen med det. Især dem med børn, der har brug for daginstitutioner, læge og fritidstilbud, siger han.

Fællesskabsprisen blev oprettet i 2014 på initiativ af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), Skanderborg Kommune samt en række fagforeningerne, virksomheder og uddannelser. Se hvilke ved at følge linket nederst.

"Fællesskabsprisen er en hyldest til de mange helt almindelige danskere, der hver dag gennem deres arbejde og frivillige engagement gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet og for vores samfund til at glide."

I alt modtager 10 initiativer og projekter Fællesskabsprisen. 

Læs mere om Fællesskabsprisen her.

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder