Administration 

Arbejdsgivere og fagbevægelse advarer: Erhvervsuddannelser risikerer at blive lokale hovsaløsninger

Fagbevægelse og arbejdsgiverorganisation er kritiske overfor undervisningsminister Merete Riisagers forslag om at give mere frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser. Åndssvagt forslag, siger Kim Simonsen. Et vildskud, siger underdirektør Tina Voldby. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Hvis undervisningsminister Merete Riisagers forslag om frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser gennemføres, risikerer unge at komme ud med ubrugelige discountuddannelser, lyder advarslen.

Både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer er i oprør over, at regeringen vil gøre det muligt for erhvervsskoler at designe og udbyde deres egne erhvervsuddannelser.

Hvis regeringens forslag gennemføres, risikerer man at give de unge ubrugelige discountuddannelser samtidig med, at man skader erhvervslivets muligheder for at rekruttere dygtige faglærte, lyder advarslerne.

I Dansk El-forbund er forbundssekretær Benny Yssing bekymret.

- Vi risikerer, at nogle unge kommer ud med ubrugelige uddannelser, ligesom kvaliteten i uddannelserne undergraves. I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet, siger han. 

Åndssvagt

I el-forbundet frygter man, at regeringens forslag kan betyde, at nyuddannede elektrikere eller andre faglærte med et svendebrev kan noget vidt forskelligt afhængigt af, hvor man er uddannet. Kort sagt at man undergraver de nationale kompetencer knyttet til hver enkelt erhvervsuddannelse.  

- Vi kan ende med lokale hovsa-løsninger, mener forbundssekretæren og tilføjer, at unge, der går i lære som smede, plastmagere og elektrikere, ikke kan være tjent med ikke at vide, hvilken kvalitet deres uddannelse har.   

Den bekymring deler forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han er også formand for Bestyrelserne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og hælder forslaget ned ad brættet.

- Det er et åndssvagt forslag. Det er et kendetegn ved Danmark, at hvis du har en faglig uddannelse fra den ene ende af landet, kan den også bruges i den anden ende af landet. Det er helt afgørende at fastholde de faglige mål og kvaliteter for uddannelserne over hele landet, siger han.

Vildskud

I arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ vender underdirektør Tina Voldby også tommelfingeren ned. 

- Efter vores opfattelse er det et vildskud af stort format. Hvis man begynder på det her show, hvor man lader det være op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan en elektrikeruddannelse eller hvilken som helst anden erhvervsuddannelse skal se ud, ender vi op med mange forskellige erhvervsuddannelser, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, siger hun.

Forbundssekretær i Dansk EL-Forbund, Benny Yssing, fremhæver successen med den nye elektrikeruddannelse som et godt eksempel på styrken i det nuværende erhvervsuddannelsessystem. Ohms lov, der er enhver elektrikers grundlov, gælder alle steder, og derfor skal en elektriker kunne det samme i Frederikshavn, Skive og Aarhus. Det vil være skadeligt for både de unge og arbejdsmarkedet, hvis virksomheder kommer i tvivl om de nyudlærtes kompetencer, påpeger han. Foto: Claus Boesen, Dansk El-forbund.

Lige nu forhandles regeringens udspil hos undervisningsminister Merete Riisager (LA). Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til kritikken, men hun ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger. 

Socialdemokratiet er indædte modstandere af forslaget, noterer erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.

- En tømrer i Thisted skal være det samme som en tømrer i Odense. Jeg er derfor ikke tilhænger af, at de tekniske skoler selv kan opfinde uddannelser, siger han. 

Mattias Tesfaye fremhæver, at vi har et meget succesrigt uddannelsessystem i Danmark, der bygger på, at der er et arbejdsmarked til de nyudlærte. 

- Derfor skal vi værne om opbakningen og indflydelsen til arbejdsmarkedets parter, fastslår han.  

Supermisforståelse 

For fem år siden gik TEKNIQ sammen med Dansk El-Forbund om at udvikle en ny elektriker-uddannelse med fokus på kvalitet og behovene på arbejdsmarkedet. En uddannelse, hvor eleverne opnår en fælles grundviden, efterfulgt af valgfrie moduler, hvor man specialiserer sig som elektriker indenfor byggeri, industri, alarm eller noget helt fjerde.

Den nye elektrikeruddannelse, der blev udbudt i 2015, er blevet en stor succes. Udover at flere unge søger uddannelserne, har langt flere virksomheder oprettet lærepladser.

- Vi har skabt den fleksibilitet i uddannelsen, som blev efterlyst, og andre faglige udvalg kan gøre det samme indenfor de nuværende rammer. Det er en supermisforståelse at tro, at en skole og et antal faglærere ved bedst om, hvad virksomhederne og branchen har brug for af fremtidige kompetencer. For mig giver det ingen mening, fastslår Tina Voldby.

Underdirektøren pointerer også, at unge i gang med en erhvervsuddannelse ikke ville kunne flytte skole midt i en uddannelse, fordi man ikke ved om uddannelsen er den samme i Vestjylland og Nordsjælland.

Underdirektør i arbejdsgiverforeningen TEKNIQ, Tina Voldby, siger nej til regeringens forslag. Vi risikerer vidt forskellige erhvervsuddannelser med svingende kvalitet, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, pointerer hun. Foto: Pressefoto TEKNIQ.

- Vi ville også frygte i sådan et regime, at virksomhederne ville flygte fra at uddanne lærlinge. Og vi er bange for, at skolerne ville undervise efter den laveste fællesnævner i stedet for at hæve ambitionsniveauet, pointerer hun.  

Ideologiske skyklapper 

I fagbevægelsen mener både HK-formand Kim Simonsen og forbundssekretær i el-forbundet Benny Yssing, at undervisningsministeren i forslaget om mere frihed til skolerne har taget ideologiske skyklapper på og ikke ser erhvervsuddannelserne med klare briller.

- Det er en liberal minister med en liberal tankegang, der fremsætter sådan et forslag. I vores øjne er det både et angreb på kvaliteten i erhvervsuddannelserne og på den danske model og arbejdsmarkedets parter, siger Benny Yssing.

Kim Simonsen mener også, at Merete Riisager går galt i byen ved at ville professionalisere bestyrelserne. Han fremhæver, at Danske Erhvervsskolers bestyrelser i flere år har udbudt bestyrelseskurser og haft fokus på, hvilke kompetencer, der skal være omkring bestyrelsesbordene på erhvervsskolerne.

- Men lige præcis på erhvervsskolerne er bestyrelserne jo professionelle, fordi de kommer fra arbejdsmarkedets parter. Men hvis regeringen mener, at der skal være økonomer og advokater i en professionel bestyrelse, har de ikke forstået, hvad professionelt bestyrelsesarbejde er, siger Kim Simonsen. 

Dansk El-Forbund begynder kongres i Aarhus tirsdag, hvor regeringens udspil om erhvervsuddannelser også vil blive diskuteret.

Sådan vil regeringen styrke erhvervsuddannelserne

Regeringen fremsatte i september 2018 udspillet »Fra folkeskole til faglært«. Udspillet skal få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. 

Udspillet indeholder mere end 50 initiativer indenfor 12 områder, blandt andet skal der være flere valgfag i folkeskolen 7. - 9. klasse, der skal foregå på erhvervsskolerne.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner frem til 2022 til at gennemføre de nye initiativer.

Et af forslagene er mere frihed til erhvervsskolerne.  I udspillet hedder det blandt andet:

»Indviklede regler og unødigt bureaukrati må aldrig stå i vejen for, at unge mennesker kan få en uddannelse af høj kvalitet«.

»Regeringen ønsker, at det skal være nemmere at oprette nye, lokale erhvervsuddannelser. Potentielle nye udbydere, herunder private, skal desuden have lettere adgang til at udfordre det nuværende institutions- og udannelsesbillede. Det forslås at afsøge mulighederne for at give erhvervsskolerne mulighed for lokalt at oprette nye uddannelser og bestemme uddannelsens indhold«.    

Endvidere ønsker regeringen at »professionalisere bestyrelserne på erhvervsskolerne, så de kan tiltrække de mest kompetente og engagerede medlemmer«. 

Kilde: »Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden«, undervisningsministeriet, september 2018.  

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt amerikansk parti i protest mod Trumps lovpakke

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

en oversvømmet by set fra luften
Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød