Administration 

Arbejdsgivere og fagbevægelse advarer: Erhvervsuddannelser risikerer at blive lokale hovsaløsninger

Fagbevægelse og arbejdsgiverorganisation er kritiske overfor undervisningsminister Merete Riisagers forslag om at give mere frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser. Åndssvagt forslag, siger Kim Simonsen. Et vildskud, siger underdirektør Tina Voldby. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Hvis undervisningsminister Merete Riisagers forslag om frihed til at oprette lokale erhvervsuddannelser gennemføres, risikerer unge at komme ud med ubrugelige discountuddannelser, lyder advarslen.

Både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer er i oprør over, at regeringen vil gøre det muligt for erhvervsskoler at designe og udbyde deres egne erhvervsuddannelser.

Hvis regeringens forslag gennemføres, risikerer man at give de unge ubrugelige discountuddannelser samtidig med, at man skader erhvervslivets muligheder for at rekruttere dygtige faglærte, lyder advarslerne.

I Dansk El-forbund er forbundssekretær Benny Yssing bekymret.

- Vi risikerer, at nogle unge kommer ud med ubrugelige uddannelser, ligesom kvaliteten i uddannelserne undergraves. I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet, siger han. 

Åndssvagt

I el-forbundet frygter man, at regeringens forslag kan betyde, at nyuddannede elektrikere eller andre faglærte med et svendebrev kan noget vidt forskelligt afhængigt af, hvor man er uddannet. Kort sagt at man undergraver de nationale kompetencer knyttet til hver enkelt erhvervsuddannelse.  

- Vi kan ende med lokale hovsa-løsninger, mener forbundssekretæren og tilføjer, at unge, der går i lære som smede, plastmagere og elektrikere, ikke kan være tjent med ikke at vide, hvilken kvalitet deres uddannelse har.   

Den bekymring deler forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han er også formand for Bestyrelserne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og hælder forslaget ned ad brættet.

- Det er et åndssvagt forslag. Det er et kendetegn ved Danmark, at hvis du har en faglig uddannelse fra den ene ende af landet, kan den også bruges i den anden ende af landet. Det er helt afgørende at fastholde de faglige mål og kvaliteter for uddannelserne over hele landet, siger han.

Vildskud

I arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ vender underdirektør Tina Voldby også tommelfingeren ned. 

- Efter vores opfattelse er det et vildskud af stort format. Hvis man begynder på det her show, hvor man lader det være op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan en elektrikeruddannelse eller hvilken som helst anden erhvervsuddannelse skal se ud, ender vi op med mange forskellige erhvervsuddannelser, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, siger hun.

Forbundssekretær i Dansk EL-Forbund, Benny Yssing, fremhæver successen med den nye elektrikeruddannelse som et godt eksempel på styrken i det nuværende erhvervsuddannelsessystem. Ohms lov, der er enhver elektrikers grundlov, gælder alle steder, og derfor skal en elektriker kunne det samme i Frederikshavn, Skive og Aarhus. Det vil være skadeligt for både de unge og arbejdsmarkedet, hvis virksomheder kommer i tvivl om de nyudlærtes kompetencer, påpeger han. Foto: Claus Boesen, Dansk El-forbund.

Lige nu forhandles regeringens udspil hos undervisningsminister Merete Riisager (LA). Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til kritikken, men hun ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger. 

Socialdemokratiet er indædte modstandere af forslaget, noterer erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye.

- En tømrer i Thisted skal være det samme som en tømrer i Odense. Jeg er derfor ikke tilhænger af, at de tekniske skoler selv kan opfinde uddannelser, siger han. 

Mattias Tesfaye fremhæver, at vi har et meget succesrigt uddannelsessystem i Danmark, der bygger på, at der er et arbejdsmarked til de nyudlærte. 

- Derfor skal vi værne om opbakningen og indflydelsen til arbejdsmarkedets parter, fastslår han.  

Supermisforståelse 

For fem år siden gik TEKNIQ sammen med Dansk El-Forbund om at udvikle en ny elektriker-uddannelse med fokus på kvalitet og behovene på arbejdsmarkedet. En uddannelse, hvor eleverne opnår en fælles grundviden, efterfulgt af valgfrie moduler, hvor man specialiserer sig som elektriker indenfor byggeri, industri, alarm eller noget helt fjerde.

Den nye elektrikeruddannelse, der blev udbudt i 2015, er blevet en stor succes. Udover at flere unge søger uddannelserne, har langt flere virksomheder oprettet lærepladser.

- Vi har skabt den fleksibilitet i uddannelsen, som blev efterlyst, og andre faglige udvalg kan gøre det samme indenfor de nuværende rammer. Det er en supermisforståelse at tro, at en skole og et antal faglærere ved bedst om, hvad virksomhederne og branchen har brug for af fremtidige kompetencer. For mig giver det ingen mening, fastslår Tina Voldby.

Underdirektøren pointerer også, at unge i gang med en erhvervsuddannelse ikke ville kunne flytte skole midt i en uddannelse, fordi man ikke ved om uddannelsen er den samme i Vestjylland og Nordsjælland.

Underdirektør i arbejdsgiverforeningen TEKNIQ, Tina Voldby, siger nej til regeringens forslag. Vi risikerer vidt forskellige erhvervsuddannelser med svingende kvalitet, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, pointerer hun. Foto: Pressefoto TEKNIQ.

- Vi ville også frygte i sådan et regime, at virksomhederne ville flygte fra at uddanne lærlinge. Og vi er bange for, at skolerne ville undervise efter den laveste fællesnævner i stedet for at hæve ambitionsniveauet, pointerer hun.  

Ideologiske skyklapper 

I fagbevægelsen mener både HK-formand Kim Simonsen og forbundssekretær i el-forbundet Benny Yssing, at undervisningsministeren i forslaget om mere frihed til skolerne har taget ideologiske skyklapper på og ikke ser erhvervsuddannelserne med klare briller.

- Det er en liberal minister med en liberal tankegang, der fremsætter sådan et forslag. I vores øjne er det både et angreb på kvaliteten i erhvervsuddannelserne og på den danske model og arbejdsmarkedets parter, siger Benny Yssing.

Kim Simonsen mener også, at Merete Riisager går galt i byen ved at ville professionalisere bestyrelserne. Han fremhæver, at Danske Erhvervsskolers bestyrelser i flere år har udbudt bestyrelseskurser og haft fokus på, hvilke kompetencer, der skal være omkring bestyrelsesbordene på erhvervsskolerne.

- Men lige præcis på erhvervsskolerne er bestyrelserne jo professionelle, fordi de kommer fra arbejdsmarkedets parter. Men hvis regeringen mener, at der skal være økonomer og advokater i en professionel bestyrelse, har de ikke forstået, hvad professionelt bestyrelsesarbejde er, siger Kim Simonsen. 

Dansk El-Forbund begynder kongres i Aarhus tirsdag, hvor regeringens udspil om erhvervsuddannelser også vil blive diskuteret.

Sådan vil regeringen styrke erhvervsuddannelserne

Regeringen fremsatte i september 2018 udspillet »Fra folkeskole til faglært«. Udspillet skal få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse. 

Udspillet indeholder mere end 50 initiativer indenfor 12 områder, blandt andet skal der være flere valgfag i folkeskolen 7. - 9. klasse, der skal foregå på erhvervsskolerne.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner frem til 2022 til at gennemføre de nye initiativer.

Et af forslagene er mere frihed til erhvervsskolerne.  I udspillet hedder det blandt andet:

»Indviklede regler og unødigt bureaukrati må aldrig stå i vejen for, at unge mennesker kan få en uddannelse af høj kvalitet«.

»Regeringen ønsker, at det skal være nemmere at oprette nye, lokale erhvervsuddannelser. Potentielle nye udbydere, herunder private, skal desuden have lettere adgang til at udfordre det nuværende institutions- og udannelsesbillede. Det forslås at afsøge mulighederne for at give erhvervsskolerne mulighed for lokalt at oprette nye uddannelser og bestemme uddannelsens indhold«.    

Endvidere ønsker regeringen at »professionalisere bestyrelserne på erhvervsskolerne, så de kan tiltrække de mest kompetente og engagerede medlemmer«. 

Kilde: »Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden«, undervisningsministeriet, september 2018.  

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud