Amok på museum: Uerstattelige værker smadret

Krimi
Museum Ovartaci, der i weekenden har været udsat for indbrud og hærværk, holder til ved psykiatrisk Hospital i Risskov - men kun indtil næste år, hvor museet er tvunget til at flytte (Foto: Foto: Google Maps)

Flere værker er blevet stjålet og ødelagt i forbindelse med et indbrud på Museum Ovartaci i Risskov.

Museum Ovartaci i Risskov har i weekenden haft besøg af ubudne gæster, der har stjålet og ødelagt flere af værkerne på museet ved psykiatrisk hospital.

Århus Stiftstidende skriver, at de ukendte gerningsmænd blandt andet har stjålet et stort værk af Louis Marcussen, der under kunstnernavnet Ovartaci er museets helt store trækplaster.

Weekendens indbrud må betegnes som en våd klud i ansigtet på Museum Ovartaci, der i den seneste tid har været genstand for en del medieomtale på grund af usikre fremtidsplaner.

Politikerne i Aarhus har besluttet, at psykiatrisk hospital i Risskov, der blev oprettet i 1852 under navnet Jydske Asyl, til næste år skal flytte til det store supersygehus i Skejby.

I den forbindelse har der været tvivl om, hvad fremtiden ville byde på for Museum Ovartaci, men i november 2017 blev museet reddet af byrådet. Musset flytter til næste år ind i lokalerne på det såkaldte Lærlingehjemmet i den nordlige del af byen, men dén adresse er kun midlertidig, da Museum Ovartaci i 2020 rykker ind på den gamle journalisthøjskole på Olof Palmes Allé.

Det var planen, at de ansatte På Museum Ovartaci skulle bruge arbejdsugen på at pakke hele museet ned i flyttekasser.

- Så det er lidt af et slag i ansigtet, at skulle starte ugen med at gennemgå alle katalogerne for at finde ud af, hvad der er stjålet eller ødelagt, siger museumsleder Mia Lejsted til Århus Stiftstidende.

Hun forklarer, at weekendens indbrudstyve har smadret flere eksemplarer af de små rygefantomer - nogle små og udsmykkede rygerør, som Ovartaci tilbage i 1950'erne og 1960'erne solgt til de lokale inde på Strøget i Aarhus.

- Det er vi særligt ulykkelige over. De er uerstattelige, siger Mia Lejsted til den lokale avis.

Louis Marcussen - der kastrerede sig selv med en høvl og skiftede navn til Ovartaci - var indlagt i 56 år på Psykiatrisk Hospital i Risskov. De anerkendte kunstnere Asger Jorn og Per Kirkeby var begejstrede for de forunderlige og aflange figurer, der var et gennemgående tema i kunstnerens omkring 9.000 værker.

Ovartaci, der betyder noget i retning af Overtossen, døde i 1985.