Afhoppere advarer mod Hizb-ut-Tahrir

To ledende medlemmer har forladt den islamistiske forening Hizb-ut-Tahrir. Sammen med andre afhoppere har de skabt en tænketank mod foreningen.

Der er dem. Og der er os.

Ikke-muslimer og muslimer. Så enkel lyder en af grundsætningerne blandt medlemmer af Hizb-ut-Tahrir, den verdensomspændende islamistiske forening, hvis ypperste mål er at samle alle verdens muslimer i én islamisk stat - Kalifatet.

Men den måde at dele verden op på er den sikre vej til at fostre terrorister. Det ved den britiske muslim Maajid Nawaz, der som ledende aktivist har været med til at etablere foreningen og rekrutteret nye medlemmer i flere lande.

Indtil maj i år, hvor han brød ud af foreningen, som han nu i stedet er indædt modstander af og kalder direkte giftig .

Søndag gæstede han København, hvor foreningen Muslimer i Dialog havde inviteret ham til at fremlægge sin kritik.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

»De går direkte efter de unge, som er usikre på deres religion og identitet, og programmerer dem til at have et bestemt tankesæt, som deler samfundet op i Dem og Os . Alle andre end muslimer bliver fjender. Men den opsplitning er farlig og leder til terrorisme,« fortæller han.

Problemet er, at Hizb-ut-Tahrir får de unge til at afsky det samfund, de lever i. Også muslimer, som ikke er på deres side. De fornægter deres egen nationalitet og etniske baggrund. De er kun muslimer, fortæller Maajid Nawaz.

Forbud hjælper ikke

Fra i morgen rejser han verden rundt for at advare andre om, hvor ødelæggende foreningen er. Og sammen med tre andre afhoppere fra ledergruppen har han dannet en tænketank, som skal bremse Hizb-ut-Tahrirs vækst og indflydelse.

»Man skal ikke forbyde foreningen. Det skaber kun mere modstand. Man skal udfordre den. Derfor siger jeg til alle medlemmer af Hizb-ut-Tahrir: Jeg opfordrer til diskussion. Tal til mig ,« siger Maajid Nawaz

Men foreningen har ikke taget imod indbydelsen til denne debatdag, hvor også en anden afhopper og hovedmand bag tænketanken, Dawud Masieh, er med.

»Vi vil kæmpe imod ekstremisme. Vise, at der er et alternativ. Og arbejde for at skabe et rehabiliteringscenter for tidligere Hizb-ut-Tahrir-medlemmer. For hele deres måde at tænke på skal brydes op og genskabes,« siger han.

Foreløbig har den britiske regering taget godt imod den nye tænketank, der dog fungerer uden offentlige midler for at sikre politisk uafhængighed.

faktaboks

Oprindeligt et politisk parti, stiftet i 1953, med Islam som ideologi.

De arbejder for at samle alle muslimer i verden i en islamisk stat, Kalifatet.

De skønnes at have 100 medlemmer i Danmark, men op mod 1.200 tilhørere ved forsamlinger.

Foreningen betegnes som en terrororganisation i Sverige og er forbudt i Tyskland og Holland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.