A-kassen hjalp sosu-Lene til jobsamtale på få timer: Det er en sindssyg god idé

(Foto: Privatfoto)

Fremover skal ledige til samtale i a-kassen i stedet for i jobcentret. A-kasserne kan se, hvor man passer ind, siger sosu-hjælper Lene Andersen. Hun fik sit nye job via en sms fra a-kassen.

- Det er en sindssyg god idé at lade a-kasser hjælpe ledige i job. 

Med stor begejstring fortæller den 43-årige sosu-hjælper Lene Andersen om, hvordan det gik til, at hun med hjælp fra FOAs a-kasse fik nyt job på plejecenter i Høje Taastrup.

Læs mere: Nu bliver der ryddet op i jobindsatsen: Her er de nye regler for ledige

- Jeg fik en sms fra a-kassen om, at der var et ledigt job på plejecentret. Få timer senere havde jeg en aftale om en samtale, og inden der var gået en uge, var jobbet mit. Det var enkelt og ret fantastisk, siger Lene Andersen, der begynder i sit nye job 1. september.

Fra sommeren 2019 får en række udvalgte a-kasser officielt ansvaret for at bistå ledige de første tre måneder, hvor de står uden job. Det er en del af en ny, omfattende politisk aftale om den fremtidige beskæfigelsespolitik, der giver a-kasserne en langt mere central rolle.

FOAs a-kasse har allerede erfaringer med at hjælpe ledige i job. Siden 2016 har omkring 2.000 FOA-medlemmer fået nyt job via et særligt JobMatch-projekt. Lene Andersen er et af de FOA-medlemmer, der via a-kassen blev matchet med sin nye arbejdsgiver.

- A-kasserne kender os, og de kender arbejdspladserne. A-kasserne kan se, hvor man passer ind, siger Lene Andersen, der var lykkelig for ikke at skulle skrive ansøgninger.

- Jeg synes ikke, at jeg er så god til det. I stedet sendte jeg mit CV til arbejdsgiveren og siden fortalte jeg om mig selv til samtalen, siger Lene Andersen.

Om jobcentret kunne have hjulpet hende i job lige så hurtigt, tør hun ikke give noget bud på.

- Jeg har aldrig været på jobcentret og har altid fundet mine nye job selv, og denne gang var det så a-kassen, der hjalp mig. Jeg havde ikke gået arbejdsløs ret længe, men jeg vidste, at jo længere tid, der gik, jo sværere kunne det blive at finde et job, siger Lene Andersen, der glæder sig til at arbejde på et plejecenter efter at have rykket ud til borgerne i den kommunale hjemmepleje.

I en fire-årig forsøgsperiode får udvalgte a-kasser ansvaret for at bistå ledige de første tre måneder, hvor de står uden job. 25 procent af de ledige skal aktiveres i deres a-kasse frem for i det kommunale jobcenter, fremgår det af aftalen, som regeringen, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og Dansk Folkeparti står bag.

Hvilke a-kasser, der bliver en del af forsøget, er endnu ikke afklaret. A-kasserne skal søge om at komme med, og for at få de bedste erfaringer er det tanken, at forsøget skal omfatte ledige med forskellig uddannelsesbaggrund.

På forhånd har flere politikere store forventninger til a-kassernes indsats. SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge betegner det som snusfornuft, at a-kasserne påtager sig opgaven 'med deres stærke kendskab til medlemmerne og til den specifikke branche'.

- Det er et ideologisk tøbrud, at a-kasserne får lov til at vise deres værd ved at overtage den første del af kontaktforløbet for forsikrede ledige, siger Karsten Hønge.

Den radikale beskæftigelsesordfører Sofia Carsten Nielsen, siger, at det aldrig har givet mening for hende, at ledige skulle møde op flere steder samtidig og rapportere i et væk.

- Nu skal a-kasserne så vise, at de kan løfte opgaven, pointerer hun.

Netop den udfordring ser formanden for FTF's a-kasse, Ghita Parry, frem til. Hun fremhæver, at a-kassen både kender medlemmerne og de virksomheder, hvor der er job til medlemmerne. 

- Optimalt set ville det have været bedre, at medlemmerne kun skulle i a-kassen de første seks måneder og ikke kun tre. Men jeg er sikker på, at det uanset hvad, kommer til at betyde en positiv forskel for medlemmerne, siger Ghita Parry.