Administration 

Massiv svindel med danske ulands-penge

176 millioner danske ulandskroner er der blevet svindlet for. (Foto: Foto: Avisen.dk)

176 millioner danske ulandskroner er forsvundet ud i det blå.

Pengene skulle have været brugt på rent drikkevand. På nye skoler. Veje.

På at hjælpe de allerfattigste i Sri Lanka, der stadig lider under tsunamien, som for tre et halvt år siden skyllede landet halvt væk.

Men pengene kom aldrig folket til gavn.

4,8 millioner danske bistandskroner forsvandt sidste år i Sri Lanka. Blev svindlet væk.

Uden at Danida nogensinde gav offentligheden besked.

Svindlen var - ja, enkel.

En ansat i Dansk Flygtningehjælp forfalskede underskrifter, så han kunne hæve penge til sig selv fra hjælpeprojektets konti. Han fik også et lokalt byggefirma til at hjælpe sig. Byggefirmaet leverede regninger for en lang række materialer såsom toiletter, vandrør og mursten. På papiret så det altså ud som om, pengene blev brugt til at bygge huse og kloakker til flygtninge i Sri Lanka.

Men materialerne blev aldrig leveret. Pengene, som skulle have have hjulpet befolkningen, gik i stedet i den ansatte og hans medskyldiges lommer.

Svindel for 176 millioner

Den ansatte i Dansk Flygtningehjælp i Sri Lanka er langt fra den eneste, der har stjålet danske bistandsmidler.

Nyhedsavisen har i samarbejde med TV 2 fået adgang til 244 sager om bedrageri med danske skatteyderpenge. Nyhedsavisen og TV 2 kan i dag og de kommende dage dokumentere at:

• Der igennem de sidste fire år har været 395 sager om svindel med og tyveri af danske bistandsmidler. Heraf har Nyhedsavisen fået indsigt i 244 sager.

• Der er blevet svindlet og stjålet for mindst 176 millioner kroner - penge, som ellers skulle hjælpe fattige mennesker.

• At det i langt de fleste tilfælde er ansatte, som får betalt deres løn af danske skattekroner, der stjæler pengene.

• At Danida og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i de fleste sager har fået pengene tilbagebetalt fra u-landene, men fortiet bedrageriet for befolkningen.

Svindelsagerne dukker op i alt fra projekter i u-landsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Ibis til statslige projekter i lande som Tanzania, Cambodia og Bolivia.

Omfattende tyveri

De 244 sager, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, fylder to store ringbind. Der findes 151 svindelsager, som Danida ikke har udleveret »af hensyn til diplomatisk kotyme for samarbejde med andre landes ambassader og myndigheder,« som Danida skriver i et brev til Nyhedsavisen i december 2007.

Danida har også forsøgt at skjule, hvor svindlen er foregået. Det er sket ved at overstrege alle navne på lande og projekter i de udleverede dokumenter. Gennem research er det dog lykkedes Nyhedsavisen at finde oplysninger om svindelsagerne alligevel.

I ét af dokumenterne fra Danida fra 19. april 2006 står der for eksempel om en sag i Tanzania: »Bedrageriet omfatter i alt 3,8 millioner kroner. Politiet er af den opfattelse, at alle pengene er brugt i mislykkede mine- og ædelstensinvesteringer.«

»Der er tale om et tilfælde af tyveri af 5.000.000 FCFA (cirka 57.000 kroner. red) af befolkningens bidrag til nye vandpunkter, som kassereren ved regional direktionen for vand havde stukket i egen lomme,« fremgår det af et andet dokument fra 14. februar 2008 om en sag i Benin. »Der er begået underslæb for et samlet beløb på cirka DKK 316.000 kroner,« står der i en sag fra 3. oktober 2005. Og et overslag over svindel og forsvundet udstyr i et projekt »beløber sig til 426,283 kroner,« skriver Danida den 30. januar 2008.

Toppen af isbjerget

Men de 176 millioner kroner, som Nyhedsavisen har fundet frem til, er kun toppen af isbjerget.

»I har kun fundet en brøkdel af det reelle snyd og tyveri,« siger revisor Arthur Andreasen fra Dansk Revision, der har arbejdet med at kontrollere bistandsmidler igennem mere end 20 år.

Meget tyder da også på, at svindlen løber op i et langt højere beløb. Nyhedsavisen har talt sagerne sammen og fundet ud af, at det samlede snyderi løber op i 176 millioner kroner. Men det beløb er vel at mærke uden de 151 sager, som Danida ikke har udleveret. Og i 36 ud af de 244 svindelsager ved Danida ikke selv, hvor mange penge der er svindlet for. De sager er heller ikke talt med i de 176 millioner kroner.

»Det er ganske givet, at man ville finde langt mere svindel og snyderi, hvis man tjekkede efter med en tættere tættekam,« siger Knud Vilby, tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke og forfatter.

En del af de forsvundne penge får Danida dog igen. Nogle gange bliver de skyldige fanget, og andre gange er det u-landenes regeringer, der må erstatte beløbet af deres egne slunkne kasser, hvis landet vil gøre sig håb om at modtage hjælp fremover. På den måde får Danida pengene igen, mens u-landene lider tabet. Ifølge Ulla Tørnæs opgør Danida selv det samlede tab i de seneste fire år til 20 millioner. Det tal forventes dog at stige kraftigt, da 80 sager stadig er uafsluttede.

Sådan svindles der

Falske checks og lønsedler til ikke-eksisterende ansatte er nogle af de måder, pengene forsvinder på.

Den sri lankanske ansatte i Dansk Flygtningehjælp stjal, bedrog og svindlede for i alt 4,8 millioner kroner. 2,2 millioner kroner røg i hans egen lomme, og 2,6 millioner blev brugt på overforbrug for at dække over tyveriet. Han blev afsløret i august 2007, fordi en af hans kollegaer begyndte at undre sig over, at nogle underskrifter på checks så mærkelige ud.

»Det er en meget uheldig sag. Men vi kan aldrig helt gardere os mod kriminelle folk, der vil stjæle fra os. Det er en umulig opgave. Især i lande, hvor korruption er helt almindeligt. I Sri Lanka dækkede vi det stjålne beløb med Dansk Flygtningehjælps egne penge, så det ikke gik ud over befolkningen,« siger generaldirektør i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

Og der findes andre kreative måder at stjæle bistandsmidler på.

For eksempel mistede Folkekirkens Nødhjælp sidste år i Congo cirka 380.000 kroner, da en ansat sidste år købte frø og biler af sine venner og familie til enorm overpris, fremgår det af en aktindsigtssag.

»Når du arbejder i lande, hvor selv præsidenten stjæler af kassen, så vil det gå galt ind imellem. Men hvis vi ikke arbejdede i de lande, ville det gå ud over befolkningen,« fortæller international chef i Folkekirkens Nødhjælp Christian Friis Bach

Skjuler svindlen

Bedragerisagerne, som Nyhedsavisen har fået aktindsigt i, har ligget på Danidas kontor i årevis. Og der kommer hele tiden nye svindelsager til.

Men den danske befolkning får ikke at vide, at millioner af skattekroner forsvinder ned i lommerne på korrupte ansatte.

»Det er dybt kritisabelt, at det aldrig kommer offentligheden for øre, når der er korruptions- og svindelssager,« siger Knud Vilby, forfatter, u-landsekspert og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke.

»Det ville være fornuftigt og helt naturligt, hvis Danida hvert år lavede en årsrapport og fortalte om de sager, der havde været – lige som de jo altid fortæller vidt og bredt om de herligheder, de laver,« siger han.

Han mener, at Danida skylder befolkningen at være åben omkring den omfattende svindel.

Danida erkender blankt, at de ikke fortæller om snyderiet.

»Danidas opgave er at fortælle de positive historier,« siger kontorchef i Danida Mette Melson.

Det synspunkt vækker stærk kritik fra blandt andet en tidligere ansat i Udenrigsministeriet. Journalist Jesper Søe har arbejdet med dansk bistand i 37 år og har i 10 år været ansat i Udenrigsministeriet som redaktør af Danidas eget magasin.

»Det er rystende at sige sådan noget. Danida er ikke en loge, men et foretagende, som forvalter vores allesammens penge til at skabe en bedre verden. Skatteborgerne har et absolut og uindskrænket krav på at få alle ting frem. De gode såvel som dårlige. Alt andet vil kun virke som en boomerang mod bistanden,« siger Jesper Søe.

faktaboks

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID