Administration 

Kommunen overvågede alle detaljer på Facebook: Det kostede Stinne hendes fleksjob

Stinne Bay mistede sin bevilling til fleksjob, efter kommunen overvågede hende på Facebook. (Foto: Foto: Privat)

Stinne Bay er fuldt ud arbejdsdygtig, mener Skanderborg Kommune efter have fulgt hendes aktiviteter på Facebook tæt. De aktiviteter er aldrig blevet gennemført, siger Stinne Bay.

Lillejuleaften slog Stinne Bay på 47 lejr i Skanderborg Jobcenters foyer.

Årsagen var, at kommunen på baggrund af informationer fra Facebook havde fjernet hendes bevilling til fleksjob, og Stinne Bay ville have afklaret sin situation.

På Facebook kunne kommunen nemlig se, at hun knoklede løs og både afholdt kurser og stod i butik mange timer om ugen. Der var bare et problem; butikken har ifølge Stinne Bay stort set aldrig været åben, og kurserne har ofte ikke været afholdt, da der har manglet deltagere. 

- Det er så frustrerende, at de bare konkluderer ud fra noget, de har set på Facebook uden at stille mig spørgsmål eller undersøge det nærmere. Har de nogen tvivl, kan de jo bare ringe og spørge, siger Stinne Bay.

Ansat i sin fars firma

Hun har siden oktober 2015 været i et fleksjob, hvor hun renoverede gamle møbler, malede, afholdt kurser og udførte diverse "handywoman" opgaver.

Firmaet, hvor Stinne Bay arbejdede i fleksjob, blev oprettet på hendes fars CVR-nummer. Det skete, da Skanderborg Kommune ikke havde nogle tilgængelige fleksjob, hvorefter Stinne Bay og hendes far selv besluttede at finde en løsning. 

Det er fuldt ud lovligt for en ægtemand eller andre familiemedlemmer at oprette en virksomhed og ansætte en som fleksjobber ifølge Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS). 

Da Stinne Bay startede med at arbejde som handywoman, fik hun også store roser med på vejen fra Jobcenter Skanderborg, der var glade for, at hun tog skeen i den anden hånd og ikke bare ventede på kommunen.

- Hej Stinne. Jeg er lige vendt tilbage fra efterårsferie og har set din fine brochure – Hold da op hvor den fin og ligeså din hjemmeside – Du er simpelthen for sej :0) Jeg ville egentlig ikke andet end at give dig et stort skulderklap – Jeg håber, at der kommer masser af kunder i butikken :0), skrev en ansat fra Kompetencecenter Skanderborg til Stinne Bay i oktober 2015.

Senere kiggede kommunen dog med på Stinnebay.dk's Facebook-side, hvor Stinne Bay lagde billeder af sit kreative håndværk ud. Det de så, overbeviste dem om, at Stinne Bay slet ikke burde have fleksjob.

Frustration over Facebook-gætteri

Stinne Bay begyndte som fleksjobber for fire år siden, da hun er ramt af stress og udbrændthed, samt lider af depression. Tidligere arbejdede hun som planlægningschef hos en skolefotograf. Et arbejde der til tider lagde beslag på mellem 60 og 90 timer om ugen. Til sidst knækkede hun nakken og måtte sygemelde sig.

I dag kan Stinne Bay derfor ikke arbejde særlig meget. Hun har svært ved at koncentrere sig, har brug for struktur og blot tanken om en arbejdsplads med andre mennesker er angstprovokerende.

Kommunens vurderer alligevel ud fra events, billeder og statusopdateringer fra Stinnebay.dk på Facebook, at hun arbejdede knap 75 timer i juni måned. Selv vurderer Stinne Bay, at hun arbejdede lige under 20 timer.

Stinne Bays arbejde ifølge Skanderborg Kommune
Kommunens registrering af Stinne Bays arbejde ud fra Facebook-oplysninger for juni måned 2016. Blot et ark ud af mange der ifølge kommunen dokumenterer, at Stinne Bay sagtens kan arbejde på ordinære vilkår.

I kommunens overslag kan man se, at en statusopdatering bliver takseret til en times arbejde, og det samme bliver det, hvis Stinne Bay modtager betaling over MobilePay. 

De mange kurser som kommunen har registreret, er rigtig nok oprettet som events inde på Facebook, men mange af dem er aldrig blevet afholdt ifølge Stinne Bay.

- Der ligger ikke bilag for de kurser for eksempel, simpelthen fordi de ikke er blevet afholdt, siger Stinne Bay.

Og butikken der jævnligt havde åbent i adskillige timer? Den har i følge Stinne Bay stort set ikke været i brug og har ikke haft faste åbningstider, da lokalerne var fugtige og kolde, og var derfor ikke egnede til sarte møbler eller tekstiler. 

Skanderborg Kommunes fremgangsmåde er ikke ukendt. Derfor anbefaler LAFS også, at man holder kortene tæt ind til kroppen, når det gælder Facebook.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at kommunen går ind og overvåger på Facebook. Det ved vi, at en del kommuner og jobcentre gør, og derfor anbefaler vi, at man er meget varsom med, hvad man lægger på Facebook. Det er helt vanvittigt, at det er kommet så vidt, men vi ved bare, at visse kommuner er meget emsige, siger næstformand i LAFS, Merete Hornecker.

Brug af oplysninger fra Facebook er almindelig praksis

Skanderborg Kommune vil ikke kommentere den konkrete sag, men souschef i Beskæftigelse og Sundhed ved Skanderborg Kommune, Anja Nørby Sørensen, bekræfter, at de benytter oplysninger fra Facebook i den kommunale sagsbehandling.

- Praksis i Skanderborg Kommune, når vi har en mistanke om uberettiget udbetaling af en given ydelse, er, at vi indsamler en vifte af informationer - her kan informationer fra Facebook også indgå. Det sker for at få et troværdigt billede og et robust grundlag at træffe en afgørelse ud fra. Her er det vigtigt at tilføje, at eventuelle informationer fra Facebook ikke står alene. De er en del af det samlede billede, siger hun.

Stinne Bay er dybt uenig i, at der har været en bred vifte af informationer, da Skanderborg Kommune ifølge hende udelukkende har truffet en afgørelse på baggrund af det, de har set på Facebook.

Skanderborg Kommune har også vægtet, at Stinne Bays hobby og arbejde er så tæt beslægtet, at man ikke kan adskille de to. Det er ifølge Stinne Bay årsagen til, at kommunen registrerer rub og stub på Facebook som arbejde:

- Det er som om, at kommunen mener, at jeg har haft en masse ting ved siden af mit arbejde, og det har jeg jo ikke. Hvis jeg sidder derhjemme om aftenen og strikker, er det så også arbejde?

Stinne Bay har klaget over Skanderborg Kommunes afgørelse. Hun fik ingen afklaring lillejuleaften, og sagen er nu nået til Ankestyrelsen.

Stinne Bay er i øjeblikket i et limbo, hvor hun ikke aner, om hun skal på kontanthjælp, eller hvad hun skal leve af. I december fik hun 350 kroner af kommunen i såkaldt overlevelseshjælp.

Selv mener hun, at hun er blevet straffet for at tage initiativ og selv skaffet sig et fleksjob.

- Jeg må indrømme, at jeg fuldstændig har mistet motivationen til at gøre noget selv, efter den behandling jeg har fået. Det er som om, at kommunen helst så, at man bare ligger sig hjem på sofaen og venter på at få alt serveret, siger Stinne Bay.

Stinne Bay siger, at sagsbehandlingen blot har gjort hende mere syg. Hun har nu været sygemeldt siden 12. oktober.

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister