Fagbevægelsen giver Ryanair en irsk krammer

Arbejdsliv
På mandag bliver der sendt varme, grønne hilsener fra fagbevægelsen til irerne. Det er Ryanair og ikke irerne, som vi kæmper med, understreger fagbevægelsen. (Foto: Foto: Andrew Soong/Scanpix/arkivfoto.)
Fagbevægelsen sender med en folkefest grøn kærlighed til irerne og Irland. Det sker på mandag, når der en afgørende sag i Arbejdsretten i forhold til det irske flyselskab Ryanair.

Selv om der er tale om en skelsættende kamp om lønmodtagernes løn og vilkår, skal det hele ikke være så surt.

Den plan har fagbevægelsen i sin kontrovers med det irske flyselskab Ryanair. Derfor bliver der irsk folkemusik og grønne flag på mandag 15. juni i København. Den dag skal tre dommere i Arbejdsretten tage stilling til, om fagbevægelsen må bremse Ryanair i Københavns Lufthavn.

I Arbejdsretten har Ryanairs advokater i Danmark givet udtryk for, at fagbevægelsen slet ikke har noget belæg for at indlede en arbejds-konflikt mod selskabet. Og når der ifølge advokaterne ikke er noget belæg, må det jo handle om, at den danske fagbevægelse ikke bryder sig om irerne eller irske virksomheder.

Men sådan er det bestemt ikke. Det er helt omvendt. Den danske fagbevægelse er meget glade for både irerne, Irland og irsk kultur.

Grøn kærlighed

Det understreger Luftens Helte, som er kampagne-organisation for fagforeningen Flyvebranchens Personale Union.

- I ren desperation har Ryanair beskyldt Luftens Helte og Flyvebranchens Personale Union (FPU) for at have et ondt horn i siden på Irland - og irerne i det hele taget. Men intet kunne være mere forkert!, skriver Luftens Helte i deres Facebook-gruppe og fortsætter:

- Den 15. juni ... sender vi grøn kærlighed til Irland.

Et skævt smil

Det irske islæt handler ifølge Luftens Helte om tage den gravalvorlige kontrovers med Ryanair med et skævt smil. Altså at bruge humor som middel.

Formanden for FPU, Thilde Waast, udtaler i en pressemeddelelse:

- At Ryanair kommer med sådan et argument (dansk antipati over for irerne, red.) i en retssag, viser at de er pressede. Da jeg hørte det første gang, vidste jeg ikke, om jeg skulle grine eller græde. Men nu vælger vi i hvert fald at tage det med et smil. Det falder vel også i god tråd med den irske humor.

Folkefest

På mandag bliver der klokken 14 en demonstration foran Arbejdsretten. Fra klokken 16 bliver der ifølge Luftens Helte en folkefest på Islands Brygge med irsk folkemusik, grønne flag, taler fra tidligere ansatte i Ryanair, næstformand i LO, Lizette Risgaard, og Thilde Waast.

Hvis fagbevægelsen får medhold i Arbejdsretten, kan der fem dage senere indledes en konflikt mod Ryanair. Det vil i givet fald betyde, at Ryanairs fly ikke kan få benzin tanket på i Københavns Lufthavn, ingen mad kan få ombord eller få lastet kufferter. Det vil med andre ord lamme selskabets flyvninger fra København og sætte tusindvis af passagerer i en dårlig situation.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften