Hemmelig loge betalte V-profils valgkamp

Nyheder fra Avisen.dk
Tidligere skatteminister Peter Christensen (V) ønsker ikke at kommentere sagen overfor Avisen.dk. (Foto: Foto: Lars Just/Polfoto)
Sønderjysk erhvervsklub med hemmelig medlemsliste samlede penge ind til tidligere skatteminister Peter Christensens valgkamp i 2011. Klubben arbejder for at sænke skatten og holder mørklagte møder mellem erhvervsliv og politikere.

Af Mathias Friis Hansen og Jakob Krarup Bjerregaard

Da tidligere skatteminister Peter Christensen (V) i 2011 blev genvalgt til Folketinget, var det med økonomisk støtte fra en hidtil ukendt erhvervsklub, der arbejder for lavere skat.

Klubben ved navn Foreningen for Et Stærkt Syd- og Sønderjylland gav et ukendt beløb over 20.000 kroner til Venstre i Peter Christensens valgkreds, Aabenraa. Det viser dokumenter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

“Der er en åbenlys interessekonflikt i, at en erhvervsklub, der vil have lavere skatter, bidrager økonomisk til en skatteministers valgkamp,” siger Roger Buch, ph.d. i statskundskab og ekspert i partistøtte ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

“Men det virkeligt groteske er, at på trods af lovgivningen om åbne partiregnskaber, kan en sådan støtte foregå i det skjulte. Som politiker blotter man sig også for mistanke om, at sådanne foreninger får noget for pengene,” siger han.

Peter Christensen, der i dag er Venstres finansordfører, afviser at stille op til interview om hans tilknytning til foreningen og dens bidrag til hans valgkamp.

“Han fører den rigtige politik”

Erhvervsklubbens økonomiske bidrag til Peter Christensen er blevet givet via Venstre i Aabenraa, viser dokumenterne.

DOKUMENTATION: Se det afslørende dokument

Bidraget blev givet i 2010, men gik til ministerens folketingsvalgkamp i 2011. Formanden for Peter Christensens valgkreds, Leif Andersen, fortæller:

“Det er blandede erhvervsfolk, der ønsker at støtte os. De har valgt at støtte Peter Christensen, fordi de har tillid til ham og mener, at han fører den rigtige politik for dem,” siger han og fortæller, at klubben minder om en loge:

“Peter Christensen kommer med nogle indlæg til erhvervsfolkene, så de ved, hvad de støtter. De repræsenterer mange virksomheder,” siger han om foreningen, som han mener har eksisteret i 4-5 år.

Vil have lavere skat

Formanden for erhvervsklubben hedder Sune Wæsel, tidligere landskasserer i Venstres Ungdom, hvor han har siddet i bestyrelse med nuværende folketingsmedlemmer Søren Pind, Peter Christensen og Troels Lund Poulsen.

Sune Wæsel ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Avisen.dk:

“Foreningen arbejder for at fremme en debat i Syd- og Sønderjylland, der understøtter markedsorienterede tiltag, færre offentlige byrder på borgere og virksomheder og en strammere kontrol med de offentlige udgifter.”

Wæsel vil hverken fortælle, hvor ofte der bliver holdt møder, hvem medlemmerne er, eller hvor store pengegaverne er.

“Det er ene og alene op til medlemmerne selv, om de vil oplyse deres medlemskab af foreningen. Foreningen har ikke offentlighed omkring hverken medlemmer, aktiviteter eller støttebidrag,” skriver formanden i en mail.

Han fortæller desuden, at arbejdet for at opnå lavere skatter og en mindre offentlige sektor primært sker gennem møder mellem magthavere og erhvervsfolk.

“Det gør vi først og fremmest ved at skabe et forum, hvor erhvervsliv og politikere har mulighed for at drøfte, hvad politikerne kan gøre for at forbedre erhvervslivets forhold,” lyder det i mailen.

Afsløret af aktindsigt

Foreningens navn figurerer tilsyneladende kun ét eneste sted – nemlig i Venstre i Aabenraas egen ansøgning til kommunen om at få offentlig partistøtte i 2011.

Avisen.dk har fået aktindsigt i ansøgningen, og her fremgår det, at den lokale partiforening har fået en pengegave på mindst 20.000 kroner fra “Foreningen Et Stærkt Syd- og Sønderjylland, c/o Sune Wæsel.”

Erhvervsklubben er efter eget udsagn ikke knyttet til et bestemt parti. Alligevel er det de færreste politikere i Syd- og Sønderjylland, der har hørt om den. Ud over Venstre i Aabenraa kender ingen andre borgerlige partiforeninger i hverken Aabenraa, Tønder, Sønderborg eller Haderslev til klubben, viser Avisen.dk’s research.

I Erhvervenes Hus i Aabenraa, der blandt andet organiserer kommunens største netværk for private virksomheder, er svaret lidt mere mudret. Her afviser projektleder Trine Søgaard Knudsen ikke direkte kendskab til klubben.

“Hos Erhvervenes Hus Aabenraa ønsker vi ikke at udtale os om Foreningen for Et Stærkt Syd- og Sønderjylland,” skriver hun i en mail.

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen